29/07/2021 | Yazar: Kaos GL

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay: “Hekimlik Andı’nda bizim karşı çıktığımız, kabul etmediğimiz konu toplumumuzun ve aile değerlerimizin karşısında olan ‘cinsel yönelim’i vurgulamasıdır.

İnönü Üniversitesi rektöründen Hekimlik Andı'na homofobik yorum! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Malatya İnönü Üniversitesi de Sakarya Üniversitesi gibi, Dünya Tabipler Birliği Cenevre Bildirgesi, diğer adıyla “Hekimlik Andı”ndaki “cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim” ifadeleri de çıkararak değiştirdi.

Yemini “sapkınlık” olarak değerlendiren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Toplum ve aile değerlerini korumak adına yemin metinlerinin üniversite senatosunun onayından geçtikten sonra mezun öğrencilere okutulacağını” söyledi.

Akit’in “Sapkın yemine ‘senato’ freni” haberinde aktarılana göre Rektör’ün açıklamasının tamamı şöyle:

“Tıp fakültesi mezunlarımızın Hipokrat yemini yapması 100 yıllık bir gelenek. Hipokrat yeminleri üniversitelerde içerik olarak birebir aynı olmasa bile özü itibariyle birbirine benzeyen metinlerdir. Son yıllarda Dünya Hekimler Birliği, Hipokrat yemini yerine yeni bir yemini hekimlere öneriyor. Bu yemini ise aslolan yemine göre daha detaylı ve gündemdeki tartışmaları da vurgulayan yemin metnidir. Hipokrat yemininin ana amacı hekimlerin özveriyle, fedakarlıkla mesleğini icra edeceklerine dair söz vermeleridir. Ayrıca insanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan hizmet edeceklerine söz verirler. Dünya Hekimler Birliği’nin önerdiği yemin metni ise gündemdeki birtakım ideolojik bakışı orada detaylandırarak yemini araç olarak kullanıp bu ideolojileri gündeme taşıyor.”

“Bizim karşı çıktığımız, kabul etmediğimiz konu toplumumuzun ve aile değerlerimizin karşısında olan “cinsel yönelim”i vurgulamasıdır. ‘Hekimler hiçbir ayrım yapmadan hastasına bakacak’ derken, Hekimler Birliği’nin önerdiği metinde ‘şunlarda şunlarda da ayrım yapmayacak’ diye gereksiz yere hepsini tek tek sayıyor. Aslında ideolojik düşüncelerini yemin üzerinden aktarılıyor. Bana göre masum olmanın ötesinde bir durum olduğunun kanaatindeyim”

TTB: “Rektör hakkında soruşturma açılması için girişimlerde bulunacağız”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İnönü Üniversitesi rektörü hakkında soruşturma açılması için girişimlerde bulunacağını Twitter hesabından duyurdu. TTB’nin paylaşımı şöyle:

“İnönü Üniversitesi Rektörü'nün evrensel Hekimlik Andı'nı “sapkınlık” diyerek değiştirme niyetini öğrenmiş bulunuyoruz. Hekimliğin evrensel ve etik değerleriyle bağdaşmayan bu sözleri kınıyor ve rektör hakkında soruşturma açılması için girişimlerde bulunacağımızı bildiriyoruz.”


Etiketler: insan hakları, sağlık hakkı
İstihdam