15/06/2009 | Yazar: Kahraman Gür

Kaliforniya’da siyah ve göçmen azınlığın eşcinsel evliliğin yasaklaması yönünde oy vermesi yoğun tartışmalara neden oldu.

Kaliforniya’da siyah ve göçmen azınlığın eşcinsel evliliğin yasaklaması yönünde oy vermesi yoğun tartışmalara neden oldu. Siyahların uğradıkları ayrımcılık ve haklar mücadelesine rağmen eşcinsellerle dayanışma göstermemesi tartışmaların merkezini oluşturdu.

Bu sene 27 Mayısta gazeteci Jay Tokasz ‘Siyah Rahipler eşcinsel evliliğine karşıdır ve eşcinsellerin durumu siyah hakları hareketiyle kıyaslanamaz’ diye bir açıklamada bulundu.
 
Siyah hakları savunucusu Sylvia Rhue’in bu açıklama üzerine protesto niteliğinde bir yazı kaleme aldı.
 
‘Ben insan hakları hareketinde yer almış bir siyahım. İnsan hakları mücadelesini Dr. Martin Luther King Jr’den öğrendim ve halende siyah Amerikalıların hakları için savaşıyorum.
 
Benim atalarım yaşadıkları topraklardan buralara köle olarak getirildiklerinde, kıyı kentlerinin köle pazarlarında atalarımı satın alanlar İncili havaya kaldırarak ‘Köleler, efendinize itaat edin’ diyorlardı. 
 
Uzun sürse de nihayetinde siyah insanlar ayni İncilin içinden eşitlik ve özgürlük mesajını çıkardılar ve özgürlük  mücadelelerinde kullandilar.
 
Jay Tokasz’in 27 Mayısta, ‘Siyah Rahipler eşcinsel evliliğine karşıdır ve siyahların insan haklarıyla kıyaslanamaz’ açıklamasını okuduğumda çok şaşırdım.
 
Siyah hakları mücadelesi eşitsizliğin yarattığı korkunç boyutlardaki eziyetten doğmuştur. Doğrudur eşcinsel hakları mücadelesi ile siyah hakları mücadelesi farklıdır fakat her iki azınlık da aynı anayasa tarafından dışlanmıştır.
 
Eşcinseller yasalar önünde eşitlik için uğraş vermektedirler. Eşcinsellerin hayat arkadaşlarını seçme ve partneriyle yaşama hakkı engellenemez. Hiç kimse işinden olmamak için kimliğini saklamak zorunda olmamalıdır.
 
Bugün LGBT bireyler ayrımcılığa maruz kalıyor, dışlanıyor ve bazen sırf kimlikleri yüzünden vahşice katlediliyorlar.
 
İnsan haklarından herkes eşitçe yararlanmadığı sürece, hiç kimse güvende değildir. İnsan hakları herkese sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda yer alma hakkını garanti eder.
 
Kadınlar, fabrika isçileri, göçmenler, siyahlar hepsi temel insan hakları için mücadele ettiler ve halen etmekteler. Eşcinsel hakları özgünlükleriyle haklar mücadelesinin bir parçasıdır.’


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret