14/04/2014 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün (IDAHO-T) Komitesi, dünya liderlerini cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ne olursa olsun insanların kendini özgürce ifade edebileceği bir ortam sağlamaya çağırıyor.

İnsan Hakları Örgütlerine Çağrı: 17 Mayıs’ta ‘İfadeni Özgürleştir’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün (IDAHO-T) Komitesi, dünya liderlerini cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ne olursa olsun insanların kendini özgürce ifade edebileceği bir ortam sağlamaya çağırıyor.
 
IDAHO-T Komitesi’nin IFEX İfade Özgürlüğü Ağı, Article 19 ve Uluslararası Af Örgütü ile birlikte yürüttüğü kampanyaya destek vermek isteyen insan hakları örgütleri, Çarşamba gününe kadar campaigns@ifex.org adresine imzacı olduklarını bildirebilirler.
 
Kampanyayla politikacılara yapılan çağrıdan başlıklar şöyle:
 
Herkes için İfade Özgürlüğü
Düşünce özgürlüğü, çevrimiçi ve çevrimdışı, temel insan haklarından biridir ve kişilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği dolayısıyla düşünce özgürlüğünden mahrum bırakılması kabul edilemez.
 
Özgür, bağımsız ve çeşitli medya LGBT’lerin seslerinin duyulmasında ve kamuyu bu konuda bilgilendirme bağlamında hayati bir öneme sahiptir. Medya, toplumsal ve ahlaki olarak ayrımcılığa karşı mücadele etmek ve gruplar arasındaki anlayışı pekiştirmede önemli bir göreve sahiptir.
 
Şiddet ve Tehdidin Durdurulması
Şiddet ve tehdit sansür uygulamasının ulaştığı en son noktadır. Bu konudaki cezasızlık uygulamalarının da yaygın olduğu bir gerçektir.
 
Ülkeler, LGBT’leri sessizliğe mahkûm etme amacı güden insan hakları ihlallerini hızlı, etkili ve bağımsız bir biçimde uluslararası yasal düzenlemeleri göz önünde bulundurarak soruşturmak zorunluluğundadır.   
 
Ayrımcı Yasaların Lağvedilmesi
Dünya nüfusunun büyük bir bölümü, LGBT kimlikleri yasaklayan veya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği hakkında bilgi ve fikir paylaşımını engelleyen ülkelerde yaşamaktadır. Eşcinsellik 81 ülkede yasadışı olarak kabul edilmekte ve 10 ülkede ölümle cezalandırılmaktadır.
 
Bu durum her geçen gün daha kötüye gitmekte ve hepimizi etkilemektedir. Pek çok ülkede “eşcinsellik propagandası yapmak” adıyla LGBT hakları üzerine konuşmak, bu alandaki kampanyalara, destek gruplarına, onur yürüyüşlerine katılmak hapis cezasıyla sonuçlanmaktadır.
 
Ülkeler LGBT’lere yönelik ayrımcı yasaları, hangi bilgilere erişebileceklerini ve paylaşabileceklerini düzenleyen uygulamalar da dâhil olmak üzere kaldırmakla yükümlüdür.  

Etiketler: yaşam
İstihdam