09/02/2021 | Yazar: Özde Çakmak

“İnsanlar genellikle ‘Ah, bu sakat kişi gey ya da hetero, etkileşim kurmak istiyor ya da arzuları var” diye düşünmüyor.”

“İnsanlar sakat olduğum için gey olamayacağımı sanıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özde Çakmak, BBC’de yayınlanan bu söyleşiyi KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Bu onun yalnızca sakat olduğu için heteroseksüel olduğunu ya da hiçbir cinsel duyguya sahip olmadığını varsayan kişilere tepkisi.

Serebral palsi olan Stephen sakatlık ve gey hakları eylemcisi ve bu meseleler hakkında farkındalık yaratmak için Tik Tok’u (@lifeofapalsy ) kullanıyor.

Fakat genellikle sakat insanlara yönelik “sağlamcılık” – ayrımcılığıyla karşı karşıya geldiği için bazen LGBT topluluğunun bir parçası gibi hissetmediğini kabul ediyor.

“G-A-Y ya da Pride’a gittiğimde ‘çok sarhoş’ olduğum – gerçekte ayık olduğumda – ve uyuşturucu kullandığım söylenilerek gece kulüplerine girmeme izin verilmiyor,” diyor Stephen.

“Bu benim topluluğum ve kabullenici olması gerekir ama ben o ‘güvenli yer’e gittiğimde erişimden mahrum kalıyorum.”

“Öyleyse neden kendimi bu denli sağlamcı olan bir toplulukla ilişkilendirmeliyim? Sakat bir kişi olarak özellikle bu topluluğun bir parçası olmaktan gurur duymuyorum.”

Stephen, 24, yaşadığı sağlamcılığın LGBT alanı içerisinde genellikle “bir kimliği” varmış gibi hissetmediği anlamına geldiğini söylüyor.

“Sakat olduğum için ortada ya da bir hiçlikteymişim gibi hissediyorum, bu yüzden sakat kişilerle birlikte olmam gerekiyor.”

“Fakat ben aynı zamanda geyim ama beni kabul etmiyorlar. Ortada bir yerdeyim ve kimliğim yokmuş gibi geliyor bana. Tuhaf.”

Stephen ailesine gey olduğunu söylediğinde, lezbiyen olan kendisinden büyük iki kız kardeşi olduğu için bunun büyütülecek bir olay olmadığını anlatıyor.

insanlar-sakat-oldugum-icin-gey-olamayacagimi-saniyor-1

Fakat yalnızca “tekerlekli sandalyedeki biri” olarak görüldüğü için bu ortaokuldaki kişiler için büyük bir sürpriz oldu.

“Açılmak kolay oldu ama sanırım insanlar bunu beklemiyordu,” diyor Stephen. “Ama annem bekliyordu çünkü Noel kadar süslüyüm.”

“Bence insanlar genellikle “Ah, bu sakat kişi gey ya da hetero, etkileşim kurmak istiyorlar ya da arzuları var” diye düşünmüyor.”

“Lisede yalnızca sakat bir çocuk olarak görülüyordum.”

Manchesterlı olan fakat Londra’da yaşayan Stephen şimdi bile randevularında yaşadığı sağlamcılığın “insandışılaştırıcı” hissettirebildiğini söylüyor.

“Bir keresinde biriyle randevum vardı, onunla kahve içmek üzere buluştuk, yanıma oturdu ve “Bu tıpkı The Undateables (çn: uzun vadeli sağlık sorunları olan kişileri eşleştirerek randevuya çıkaran bir televizyon programı) gibi,” dedi.

“’Harika, ilk gördüğün şey kıyafetim değil, sakatlığım’ dedim ve oradan çıkıp gittim çünkü sağlamcılığa ayıracak vaktim yok.”

Stephen sakatlığın basında ele alınış biçimi yüzünden insanların genellikle sakatlığı olan kişileri aseksüel olarak gördüklerine inanıyor.

“İnsanlara bağımlı olan çaresiz yaratıklar ve neşeli olmak için yaratılmış gibi resmediliyoruz.”

“Ve belli bir toplumsal cinsiyete uymuyoruz – erkek olmak güçlü olmak, belli bir biçimde yürümek ve konuşmaktır, kadın olmak da aynıdır aynı durum bir kadın olarak da geçerli.”

“Çünkü sakatlar beden normlarına uymazlar; aseksüel ve bağımlı yaratıklar olarak görülüyoruz.”

“Hala arzularımız ve kendi aklımız var. İnsanlar fiziksel olana bakmayı bırakmalı ve gerçekten insanlara bakmaya başlamalılar.”

insanlar-sakat-oldugum-icin-gey-olamayacagimi-saniyor-2

Stephen altı aydan kısa bir süredir Tik Tok kullanıyor olsa da şimdiden 48.000 takipçisi ve 1.2 milyon beğenisi var.

Videolarında farkındalık yaratmak ve sakat bir gey olarak yaşadığı bazı yanlış anlamalara değinmek için alay ve mizahtan yararlanıyor.

“Kahkaha bir giriş kapısı. İnsanlar bana gülmek yerine benimle birlikte gülüyorlar ve bence bu son derece önemli,” diyor Stephen.

İnsanların sakatlığın hakkında daha fazla şey anlamasını sağlıyor ve onları soğutup uzaklaştırmak yerine bu daha çok insanların erişmesi için bir kapı.”

“Hala çok sayıda nefret dolu yorum alıyorum ama bunlara komik bir şekilde yanıt veriyorum. Biri bana spagetti el dediği için spagetti ellere sahip olmak hakkında eğlenceli bir video yaptım.”

“Bu beni gerçekten etkilemiyor çünkü burada hayatın tadını çıkarıyorum.”

insanlar-sakat-oldugum-icin-gey-olamayacagimi-saniyor-3

Stephen nefret dolu bazı yorumlar alsa da, fazlasıyla pozitif yorum aldığını da söylüyor.

“Her ay oğullarının serebral palsi olduğunu ve bunu anlamamı sağladıklarını ya da birisini güldürdüğümü yazan bir sürü mesaj alıyorum.”

“Sanırım videolar bir damgalamayı kırdı çünkü insanların sakatlık, queer sakatlık ve queer beden hakkında bir anlayış kazanmalarını sağlıyorlar.”

“Bence nefret dolu kişilerin yalnızca daha fazla eğitime ya da daha fazla görünürlüğe ihtiyaçları var.”

Stephen’ın serebral palsisi onun bir bakıcısı olduğu ve uzun mesafe seyahat edecekse – örneğin bir havaalanında – tekerlekli sandalye kullandığı anlamına geliyor.

Ama sakatlığının onu kısıtladığını hissetmiyor, Londra’daki Royal College of Arts’da fotoğraf alanında yüksek lisans yapması için kabul edildi.

Stephen basında sakatların daha iyi temsil edilmesinin toplumdaki sağlamcılık ve ayrımcılıkla mücadeleye yardımcı olacağına inanıyor.

Randevulaşan sakat kişileri takip eden The Undateables programının sakatlık temsili için “dayatmacı” ve “toksik” olduğunu düşünüyor.

“Anaakım medyada daha fazla sakat kişi görmek ve daha fazla görünürlük istiyorum,” diyor Stephen. “Gözünü budaktan sakınmayan birkaç sakat kişinin harika işler çıkardığını görmek istiyorum.”


Etiketler: yaşam, cinsellik, dünyadan
İstihdam