11/01/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Türkiye’de internet kullanımına ilişkin yeni torba değişiklik önerisi ile internet sansürü derinleşirken, ifade özgürlüğü kısıtlanıyor. Torba değişikliğin gündeme geldiği günlerde ise sosyal paylaşım sitesi Vimeo’ya erişim engellendi.

İnternet sansürü derinleşiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’de internet kullanımına ilişkin yeni torba değişiklik önerisi ile internet sansürü derinleşirken, ifade özgürlüğü kısıtlanıyor. Torba değişikliğin gündeme geldiği günlerde ise sosyal paylaşım sitesi Vimeo’ya erişim engellendi.
 
AKP’li vekillerin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan"İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Gerekçesi" ile şu anda yapılmakta olan alan adı temelli engellemenin yanı sıra IP ve URL temelli engellemelerin getirilmesi de teklif ediliyor.
 
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Alternatif Bilişim Derneği torba değişiklik önerisi ile internet sansürünün derinleşeceğini belirterek, “URL temelli engellemenin aktif olarak kullanılması, internetimizin birkaç sene içerisinde Çin’den farkının kalmamasına neden olacaktır” dedi.
 
Türkiye’deki internet kullanıcılarının ihtiyacı olanın, internet yasalarının hak ve özgürlükler açısından reforme edilmesi ve erişim engellemelerinin mevzuattan tamamen çıkarılması olduğunu hatırlatan Alternatif Bilişim Derneği, torba değişiklik önergesiyle yaşanabilecek olumsuzlukları şöyle sıraladı:
 
“Bunların gerçekleştirilmesi için İSS’lerin yapacağı kurulumlar ve değişiklikler biz kullanıcılara daha yavaş, daha fazla denetlenen ve gözetlenen bir internet olarak geri dönecektir.

Teklif edilen İSS Birliği ise hem ağ tarafsızlığını tehdit edecek, hem de büyük şirketlerin pazarı tamamen domine etmesine neden olacaktır.
İnternet servis sağlayıcıların log (erişim kaydı) tutma süresi 1-2 yıl arası olarak öngörülmüştür. Bu süre oldukça uzundur. Kayıtların bu kadar geniş zamana yayılması faydasızdır. Ayrıca çeşitli amaçlarla profilleme ve daha kötüsü fişleme amaçlı kullanılması ihtimalini akla getirmektedir.”
Önergenin önerildiği sırada ise dünyanın en çok takip edilen video paylaşım sitelerinden Vimeo’ya Türkiye’den erişim İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 8 Ocak 2014 günü verdiği karar ile engellendi.
Vimeo torba değişiklik önerisi ile tamamen kapatılabilir.
 
Alternatif Bilişim Derneği’nin internet sansürüne ilişkin açıklamasına http://www.alternatifbilisim.org/w/images/Internet_sansuru_derinlesiyor_ocak2014.pdf adresinden; derneğin “Türkiye’de İnternet’in 2013 Durumu” başlıklı araştırmasına ise http://www.alternatifbilisim.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27de_%C4%B0nternet%27in_2013_Durumu adresinden ulaşılabilir.

    


Etiketler: insan hakları
İstihdam