26/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Bugün 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü. Kutlu olsun!

İnterseks çeşitliliğini kutluyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü. 1996 yılında bugün Boston’da gerçekleştirilen dünyadaki ilk interseks protestosunun ardından kutlanmaya başlayan gün, toplumda ve LGBTİ+ hareket içinde intersekslerin varoluşuna dikkat çekiyor.

Bu vesile ile Kaos GL Derneği’nin yayımladığı “LGBTİ’nin İ’si: İnterseksler Vardır” broşüründen intersekslere dair en sık sorulan üç soruyu alıntılayalım:

İnterseks nedir?

İnterseks denildiğinde pek çok kişinin aklına hemen hermafrodit ya da çiftcinsiyetlilik çağrışımlarıyla yarısı kadın, yarısı erkek bir beden gelse de, interseks durumun birçok şekli vardır, tek bir kategori değildir. İnterseksler tipik kadın veya erkek tanımına uymayan anatomik cinsiyet özelliklerinin (kromozomlar, genital, ve/veya üreme organları) bir karışımına sahiptirler. Birçok interseks, interseks bedenleri tıbbileştirmeyen “interseks çeşitliliği” terimini kullanır.

İnterseksin cinsiyet, cinsel yönelim veya cinsel aktiviteyle bir bağlantısı var mı?

İnterseks biyolojik bir gerçektir fakat insan vücudu ve cinsellik arasında sosyokültürel bir ilişki bulunduğu için cinsiyet, cinsel yönelim ve aktiviteyle karıştırılabilir. Aksine, interseksin cinsel kimlikle bir bağlantısı yoktur. İnterseks biri kendisini kadın, erkek, cinsiyetlerarası, cinsiyetsiz ve başka kimliklerden birisiyle ifade edebilir. İnterseksin ayrıca cinsel yönelimle de bir bağlantısı yoktur: İnterseks biri heteroseksüel, eşcinsel, biseksüel veya queer olabilir.

İnterseks olma hali cinsiyet kimliği olarak tanımlanabilir mi?

İnterseks olmak belli bir cinsiyet kimliğine değil, bedene ilişkin bir deneyime işaret ediyor. İnterseksler tipik olmayan fiziksel özellikleri üzerinden ayrımcılığa maruz kalıyor. İnterseksler kendilerine zorunlu olarak atanan cinsiyetlerinden memnun olmayabilirler ancak bu onları trans yapmaz. Bununla birlikte kendilerini trans olarak tanımlayan interseksler de var.

Broşürün tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam
nefret