26/10/2019 | Yazar: Damla Umut Uzun

Bugün İnterseks Farkındalık Günü. İnterseks Anatolia’dan Şerife Yurtseven KaosGL.org’a konuştu: Tüm intersekslerin savunulmaya ve temsil edilmeye çok ihtiyaçları var.

İnterseks Farkındalık Günü’nüz kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ILGA-Europe Yıllık konferansı için Prag’da bir araya gelen aktivistler 26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü’nü kutladı.


Avrupa ve Asya’dan birçok örgütün buluştuğu ILGA-Europe yıllık konferansında Interseks Farkındalık Günü kutlandı. OII başta olmak üzere Türkiye’den İnterseks Anatolia ve Avrupa’dan başka interseks örgütleri tematik oturumlarda intersekslerin güncel sorunları ve uluslararası dayanışma ile neler yapılabileceğini tartıştı.


interseks-farkindalik-gunu-nuz-kutlu-olsun-1


26 Ekim İnterseks Farkındalık Günü çerçevesinde, İnterseks Anatolia’dan Şerife Yurtseven KaosGL.org’a konuştu:


“İnterseks hak savunucusu olmanın bir interseks olarak çok önemli olduğunu düşünüyorum çünkü kendini savunamayacak yaşta çocuklara edilen müdahalelerin bir savunuculuğa ve daha geniş çevrelere ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Tabii Sadece çocuklar mı? Erişkin intersekslerin de kendilerini savunmak zorunda kaldıkları pek çok alan var. Veya kendilerinin interseks olduğunu bilmeden yaşayan yüksek oranda interseks var. Hatta yaşlı interseksler var. İşe ilk mağdur edildiği andan başlamak istediğimizden dolayı biz çocukları daha çok ön plana çıkartıyoruz. Oysa tüm intersekslerin savunulmaya ve temsil edilmeye çok ihtiyaçları var.


“Avrupa'daki interseks oluşumları ile çok şey yapılabilir. Onların Avrupa'da güçlenmesi aynı zamanda dünyada da güçlendiğinimiz anlamına geliyor. Çünkü hak savunuculuğu bakımından üretken olduklarına inanıyoruz ve bunları üst akıl olarak da kabul edebiliriz. İfade bağlamında; kendilerini bizden daha iyi anlatıyorlar. Daha özgürler ve daha gerçekçi olduklarını görüyoruz görsellik bakımından. Biz bunların Türkiye'de ve Kürdistan'da da yansımalarını bekliyoruz. Bu nedenle Avrupa ile daha iyi dayanışma sergilememiz gerektiğini ve onların da daha çok uluslararası boyutta politikalar üretmeleri gerektiğini bilmelerini istiyoruz. Gerek çocuklar, gerek erişkinler, gerek yaşlılar, gerekse mülteci interseksler konusunda daha bir duyarlılık sergileyip daha sıkı işbirliği içerisinde olmak gerekiyor. LGBT kuruluşları ile ittifaklar kurarak bir başarının ortaya çıkmasını bekliyoruz.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam