07/09/2011 | Yazar: Kaos GL

İnterseks alanında ilk kez uluslararası bir forum 3-5 Eylül tarihlerinde, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapıldı.

İnterseks alanında ilk kez uluslararası bir forum 3-5 Eylül tarihlerinde, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapıldı.
 
ILGA ve ILGA-Avrupa, Forumun organizasyonunda kolaylaştırıcı ve destekleyici oldu.
 
Birinci Uluslararası İnterseks Örgütleri Forumu, 3-5 Eylül 2011 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşti. Tarihi olay, tüm kıtalardan 17 interseks kuruluşundan 24 aktivisti bir araya getirdi.
 
Dünyada interseks bireyler, doktorlar ve yasa dışı düzenlemelerin takdir yetkisi ile rızaları olmadan, insanlık dışı ve aşağılayıcı cerrahi ve hormonal prosedürlere tabi bırakılıyorlar. Bu ilemler interseks bireylerin erkek ve kadın cinsiyetleri için genital organlarını ve vücudu ’normalleştirmek’ için yapılıyor. İnterseks bireylerin patolojikleştirilmesinin sonuçları, bedensel bütünlüğü kötüye kullanma ve ağır insan hakları ihlalleri olarak vuku buluyor.
 
Forum, interseks bireylere karşı ayrımcılığa son vermek için ve bedensel bütünlüğü ve kendi kaderini tayin hakkını sağlamayı amaçlayan talepler üzerinde anlaştı.
 
1. Genital ameliyatlar, psikolojik ve diğer tıbbi tedaviler, seçici kürtaj (interseks gerekçesiyle) de dahil olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde, mutilasyon (yaralama, sakat bırakma) ve ’normalleştirilme’ uygulamalarına bir son vermek.
2. İnterseks bireyin kişisel, ücretsiz, öncelikli ve tam olarak bilgilendirilmiş rızasının alınmasını, tüm tıbbi uygulamaları ve protokoller için zorunlu adım olmasının sağlanması.
3. İnterseks bireylerin, aileleri ve çevresi için, destekleyici, güvenli ortamların oluşturulması ve kolaylaştırılması.
 
Bu yeni kurulan gayri resmi ağ, interseks bireylerin, uluslararası, bölgesel ve ulusal düzeyde insan haklarına saygı için kampanya yürütecek. Bir sonraki Forumun, 2012 yılının sonuna doğru gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Foruma, ILGA (Uluslararası LGBT Derneği) ve ILGA-Avrupa kolaylaştırıcı ve destekleyici oldu. Ayrıca TGEU (Transeksüel Avrupa) ve IGLYO (Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel ve Queer Gençlik ve Öğrenci Organizasyonu) temsilcilerine uzandı ve kadın hakları, yerli halkın ve engelli insanların hakları gibi diğer insan hakları ve eşitlik gibi alanlarda çalışan geniş ittifaklar oluşturmaya devam edecek.
 
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam