13/09/2021 | Yazar: Özge Gökpınar

9 LGBTİ+ aktivisti, İnterseks Türkiye kampında interseks hareketine yol haritası çıkarmak için araya geldi.

İnterseks Türkiye kampı yol haritasıyla başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

9 LGBTİ+ hakları aktivisti Türkiye’de interseks hareketine bir yol haritası çıkarmak adına İnterseks Türkiye kampında bir araya geldi.

Astraea (Adalet İçin Lezbiyen Vakfı) tarafından desteklenen çalışma kampında, aktivistler Türkiye’de interseks hareketine bir yol haritası çıkarmak adına, 9-12 Eylül 2021 tarihlerinde Ayvalık’ta buluştu.

17 Mayıs Derneği ile beraber dayanışmayla organize edilen çalışma kampının, ilk iki atölyesinde İnterseks Türkiye’den ve 17 Mayıs Derneği’nden aktivistler, İnterseks Türkiye oluşumunun güçlü ve zayıf yanlarını tartıştılar ve fırsat ve riskler analizi gerçekleştirdiler. İntersekslere ulaşmak, ailelerine ulaşmak, sağlık çalışanlarına ve verilere ulaşmak, merkezi yönetim nezdinde farkındalık yaratmak ve interseks haklarının görünür olmasını sağlamak gibi amaçlarla nasıl birlikte hareket edeceklerini kurguladılar.

İnterseks Türkiye oluşumunun en az on yıllık bir hareketten gelmesi ve birikiminin olması sayesinde, aktivist sayısı az olmasına rağmen hareketteki kişilerin birbirleriyle iletişiminin ne denli güçlü olduğu vurgulayarak LGBTİ+ hareketinin interseks aktivizmini, aktivistlerin ve intersekslerin tüm çeşitliliğini kapsamasını sağlamak için atacakları adımları belirlediler.

İran ve Azerbaycan gibi çevre ülkelerde de öncü bir interseks hareketi olması, Türkiye’deki mülteci intersekslerle bağın kuvvetli olmasından hareketle de interseks mücadelesindeki aktörleri haritalandırarak, ulaşılabilecek paydaşlar, kurum ve kişileri belirleyip, önümüzdeki dönem için stratejilerini planladılar.

Aktivistler kampın devam atölyelerinde hikaye anlatıcılığı üzerinden kendi hikayesi ile aktivizmini nasıl geliştireceklerini tartıştılar.


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam