01/11/2021 | Yazar: Belgin Günay

Atipik aşk hayatlarının zorlukları ve keyifleri…

İnterseksler için seks nasıl bir şey? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Max Wittert

Belgin Günay, Jules Gleeson’ın yazısını KaosGL.org için Türkçeleştirdi.

Belçikalı model Hanne Gaby Odiele, 2017'de Vogue'a interseks olarak açıldığında, bir kişinin kromozomlarında, cinsel organlarında veya üreme anatomisinde tezahür eden otuzdan fazla interseks varyasyonunun kamuoyu tarafından anlaşılmasının önündeki engelleri kaldırdı. Odiele'nin açılması, küresel interseks hareketinin yıllarca süren atılımlarının ardından geldi.

Bugün, interseks bireyler genellikle LGBTQIA harflerinin genişletilmiş versiyonuna dahil ediliyor ve bir interseks aktivisti tarafından tasarlanan bayrağımız artık gökkuşağı bayrağının güncellenmiş bir versiyonunda da yer alıyor. Bununla birlikte, interseksler hâlâ bazen LGBTQ topluluğu içinde bile ayrımcılık ve yanlış anlama ile karşı karşıya kalıyor ve – üreme veya cinsel anatomisi erkek veya kadın kutucuklarına girmeyen - intersekslerin deneyimleri çoğu durumda hala gizli tutuluyor.

Ancak interseks olmak, insanların o kadar da nadir bir durum değil. Intersex Equality'e göre dünya çapında, nüfusun yaklaşık yüzde 1,7'si veya kabaca 130 milyondan fazla insan interseks olarak doğuyor, neredeyse kızıl saçlı olmak kadar yaygın.

İnterseks varyasyonları, cinsel yaşamları çeşitli şekillerde etkileyebilir: Bazı insanların varyasyonları, çoğu cinsel partner tarafından açıkça fark edilebilirken, diğerleri için jinekolojik muayeneler bile genellikle karışık cinsiyet özelliklerini gözden kaçırır. Bu çeşitlilik, interseks varyasyonlarının karmaşık bir dizi nedeni olduğu için ortaya çıkıyor ve bedenlerimizin nasıl göründüğü XX veya XY kromozomlarına indirgenebilecek kadar basit bir şey değil. Bazı interseks kişilerin büyük bir klitorisi veya bir mikropenisi vardır. Diğerleri penisteki tipik konumun altında bir üretraya sahiptir, bazılarının testosteronu düşüktür, diğerlerinin ise inmemiş testisleri vardır. Karma cinsiyet özellikleri, endokrin sistemi boyunca genetik farklılıklardan veya çok çeşitli hormon reseptör duyarlılıklarından kaynaklanabilir.

İnterseks varyasyonunuzla uzlaşma noktası, genellikle yıllar süren bir suskunluk ve bekleyişin ardından gelir. İnterseks bir kişi olan Lor, 40'lı yaşlarının sonlarına kadar varyasyonunu keşfetmediğini belirtiyor. Lor, ilk cinsel deneyimlerini “O zamanlar interseks olduğumu bilmediğim için kimseye hiçbir şeyi açıklamadım ve bu lezbiyen ilişkilerim sırasında gerilime yol açtı. Kadınlar genellikle yatakta cinsel organıma bakar ve şaşırmış şekilde bazı yorumlar yaparlardı. 'Vay canına, bu büyük, uzun bir klitoris' ya da 'Aman tanrım, bu küçük bir penis gibi görünüyor.' gibi şeyler söylüyorlardı." diye anlatıyor.

New England'da büyüyen 28 yaşındaki Chloe'ye doğumda cinsel organların ve üreme organlarının gelişimini etkileyen Tam Androjen Duyarsızlığı Sendromu teşhisi kondu. Teşhisini ancak bu yıl keşfetti, ancak şimdiden şaşıran insanlarla karşılaşmaya alışmış. Chloe, "Bu kadar erkeksi olmama ve aynı zamanda heteroseksüel bir kız olmama şaşırıyorlar. Ben olduğum gibiyim. Seksi bir dünya dışı mutant olmak için doğdum." diyor.

İnterseks kişilerin tıp uzmanlarıyla ilişkileri de çoğu zaman sorunludur. Genital ameliyatlar ve hormonal tedaviler, erken çocukluk ve ergenlik döneminde ne yazık ki açık ve bilgilendirilmiş onam olmadan düzenli olarak devam ediyor. Çoğu zaman, bu geri dönüşü olmayan uygulamalar, bazen kötü sonuçlarla ve kronik ağrı, travma, genital duyarsızlık ve kısırlaştırma dahil olmak üzere yıkıcı yan etkilerle, bedenleri "normal" göstermeyi amaçlıyor. Birçok doktor, bizi öncelikle çözülmesi gereken bir dizi bulmaca ve sorun olarak görerek, interseks varyasyonlarını kesinlikle patolojik olarak görmeye devam ediyor.

Cinsellik eğitimi, interseks konularına nadiren değiniyor, bu da bu varyasyonlara sahip insanları garip hissettirebiliyor. Bu, daha geniş bir cehalete katkıda bulunuyor ve özellikle bedenlerini anlamaya çalışan genç interseks insanlara zarar veriyor. Berlin'de yaşayan bir interseks aktivisti olan Jonah, büyürken kendisine sunulan cinsel eğitim kaynaklarının çoğunlukla kafa karıştırıcı olduğunu belirtiyor ve "Çünkü kelimenin tam anlamıyla benimki gibi bedenler hakkında tek söz edilmiyordu." diyor.

İnterseks kişilere genellikle cinsel partnerleri tarafından merak uyandıran egzotik objeler olarak muamele edilebiliyor. Londra'dan bir sanatçı olan Kay, "İnsanlar cinsiyetimi bilmediklerini ama yine de benden hoşlandıklarını söylerdi" diyor. Bu, Kay'in başlangıçta "insanlarla seks yapma konusunda çok gergin hissetmesine" neden olmuş. Öte yandan, artık bu durumu lehine çevirdiğini belirterek "Seksi çok çeşitli ve farklı şekillerde deneyimleyebildiğimi görüyorum ve bunun sonucunda seks hayatımdan çok şey alıyorum" diye ekliyor.

İnterseks insanlar genellikle cinsel partnerlerini varyasyonları konusunda eğitmek zorunda hissettiklerinden, bu riskleri artırıyor ve olası kaçamakları karmaşık hale getiriyor. Hızlı ve kaygısız başlayan flörtler aniden müdahaleci sorulara ve tekrarlayan travmalara dönüşebiliyor. Bu, çoğumuzun gündelik seksten kaçınmasına yol açıyor.

Agender lezbiyen olan Mariah, açılmanın bir alma ve verme meselesi olduğunu vurguluyor: "İlk randevuda tıbbi geçmişim, ameliyat izlerim ya da doğurganlığım hakkında hakkında derinlemesine konuşmalar yapmamı beklemenin makul olduğunu düşünmüyorum” diyor.

Ancak açılmak için çok uzun süre beklemek incinmiş duygulara ve potansiyel partnerlerin yanlış yönlendirilmiş hissetmelerine neden olabilir. Mariah bu konuda "Keşke bu konularda daha iyi bir sosyal anlayış olsaydı, bu tür konuşmaları daha kolay ve anlaşılır hale getirebilirdi." diyor.

İnter-Amerikan İnsan Hakları Komisyonu'nca yayınlanan 2015 raporuna göre, LGBTQ topluluğunun diğer üyeleri gibi interseksler de önyargı, şiddet ve nefret söylemi yaşama riski altındadır. 1980'lerde ve 90'larda İncil Kuşağı'nda büyüyen interseks bir kişi olan Leslie, etrafındaki dini topluluklar tarafından ezildi. 1998'de öldürülen Wyoming Üniversitesi'nde eşcinsel bir öğrenci olan Matthew Shephard'ın ölümünün ardından biseksüelliğiyle uzlaşmaya varan Leslie, çoğunlukla erkeklerle çıktı ve flörtleri ve ailesinin onun cinselliğini keşfetmesi konusunda paranoyaktı.

Bununla birlikte, partnerleri, Leslie'nin jinekolojik muayenelerin sıklıkla gözden kaçırdığı interseks varyasyonundan çoğunlukla habersiz görünüyordu. XXY kromozomlarını ancak evliliği düşünürken (o zamanlar 23 yaşındaydı), nişanlısının düzensiz menstrüasyonu için bir açıklama bulması yönündeki baskısı altında keşfetti. Doktor bir teşhis önerdiğinde, heteroseksüel erkek partneri öfkeyle karşılık verdi; genetiğiyle ilgili resmi raporu yok etmeye ve ona ve büyükannesine fiziksel olarak kötü davranmaya kalkıştı. Yaklaşık beş yıl boyunca Leslie, "gerçek bir kadın gibi" hissetmek için ara sıra cis erkeklerle seks yapmaya devam etti - cis lezbiyenler ve gizli trans erkeklerle tatmin edici olmayan ilişkiler de yaşadı - ve nihayet 30'lu yaşlarındaki romantik partnerlerine interseks varyasyonunu açıklamaya başladı. Hala tıp çalışanlarına kimliğini gerekmedikçe ifşa etmiyor.

İnterseks olmayan pek çok insan, kendilerini interseks bedenleri anlamakta zorlanırken buluyor ve hatta onları cinsel yönelimlerini veya insan biyolojisinin temel anlayışlarını tehdit edici olarak görebiliyor. Başka bir deyişle, interseks insanlar sadece kim olduğumuzu anlamadıkları için değil, onları kim olduklarını yeniden düşünmeye mecbur ettiğimiz için de başkalarını "endişelendiriyor".

Bu bağlamda interseks bireyler, cinsel yaşamlarına ve aşklarına karşı karamsar ve hüsrana uğramış tutumlarla baş başa bırakılabiliyor. Anonim kalmak isteyen bir interseks kişi, LGBTQ çevrelerinde hem memnuniyetle karşılandıklarını hem de hüsrana uğradıklarını söylüyor. "İnsanlar bırakın intersekslerin cinsel yaşamını konuşmayı, interseksin ne olduğunu bile daha doğru dürüst bilmiyorlar." diyor.

İnterseks insanlar, partnerliğe ve zevk almaya daha kolay erişebilmek için genellikle gece hayatına, BDSM ve benzeri çeşitli diğer azınlık topluluklara güveniyorlar. Bu alt kültürler, cinsel kararsızlığı anlamayı teşvik edebilir ve kutlayabilir. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka interseks aktivisti, "Heteroseksüel ve penetrasyon içeren seks yapmadığınız sürece başarısız olduğunuz fikrine kapılmayın. Zevk yaşamanın birçok yolu var ve onları bulmanıza yardımcı olacak insanlar var." diyor.

İnterseks toplulukları dünya çapında güçlenip genişledikçe, diğer interseks kişilerle flört etmek ve partnerlik kurmak da giderek daha popüler bir seçenek haline geliyor (Jonah tarafından bunlar "Inter4Inter" ilişkileri olarak tanımlanıyor). Bu ilişkiler, genellikle açıklanması gereken birçok şeyin sezgisel olarak paylaşılmasına izin verebiliyor.

İnterseksler hala geniş çapta anlaşılmayan zorluklarla karşı karşıya kalırken, birçoğu umut verici şeyler söylüyor. Örneğin 78 yaşındaki interseks Duffy, "Yaşlandıkça interseks olmak benim için daha az sorun oluyor. Hayat bir ziyafettir, bir tabak kap ve tadını çıkar!" diyor.

 


Etiketler: yaşam, cinsellik, dünyadan
İstihdam