16/02/2021 | Yazar: Kaos GL

2020 interseks zaferlerinin ve interseks haklarında dünya genelinde bir ilerlemenin yılı oldu.

İnterseksler için zafer yılı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve dünyadan interseks haklarına ilişkin gelişmeleri okurlarla buluşturmak amacıyla kurulan websitesi İnter Dayanışma, Mari Wrobi’nin “A Year of Intersex Victories” yazısını Türkçeye kazandırdı.

“‘İnterseks’ terimi cinsiyet özelliklerinin hormon, kromozom, iç anatomi ve dış genital organlarda bir dizi varyasyonu içermesini tarif eden bir şemsiye terim. Bu terim otuzdan fazla tıbbi olarak tanınmış interseks varyasyonunun tamamını kapsar. İnterseks bireyler aynı tanıya ya da benzer varyasyonlara sahip olsalar bile her birinin deneyimleri farklıdır çünkü bu bireyler toplumun tüm kesimlerinden olabilir. İnterseks bireyler dünya nüfusunun tahminen en az %2’sini oluştursa da (kızıl saçlı ya da yeşil gözlü insanlarla aynı oran), interseks sorunları ana akım medyada yeni yeni yer bulabiliyor.

Ben de bir interseks birey olarak, geçen yıl interseks camiasında gerçekleşen zaferlerden cesaret buldum. Büyürken, beni anlamayan doktorlar tarafından bedenimi değiştirmem için baskı yapıldı. O zaman interseks bilinci eksik olduğu için benden daha iyi bildiklerine ve benim çıkarlarımı düşündüklerine inandım. Ne yazık ki daha sonra bunun doğru olmadığını gördüm. Doktorlar beni hormon almaya yönlendirdiğinde zihinlerindeki “normal kız” görüntüsüne uymamı istediler. Doktorlar bana yanlış tanı koyduklarında ve interseks etiketimi çevreleyen stigma yüzünden test sonuçlarımı gizlediklerinde, ikili cinsiyet sistemine boyun eğmemi beklediler. Çok uzun bir süre, interseks olmanın utançla, gölgeler içinde ve damgalanarak yaşamak olduğunu düşündüm, doktorlar bana böyle belletmişti. 2020 yılında intersekslerin edindikleri kazanımlar ise işlerin artık daha iyi olduğunu ve yeni nesil intersekslerin benim neslimin yaşadığı olumsuzlukları yaşamayabileceğini gösteriyor.”

Yazının tamamını okumak için burayı ziyaret edin.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret