15/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Günümüzde uygulanmakta olan sistemler çoğu zaman interseks bireylerin kendi kaderini tayin hakkını kısıtlıyor, özellikle cinsiyet seçeneklerinin yasal belgelerdeki kısıtlılığı ve özgür ve kişisel bir seçim olması gereken bu konuda getirilen tıbbi şartlar bu hakka erişimi zorlaştırıyor.

İnterseksler yasal tanınırlıkta engellerle karşı karşıya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye ve dünyadan interseks haklarına ilişkin gelişmeleri okurlarla buluşturmak amacıyla kurulan websitesi İnter Dayanışma, Organisation Intersex International Europe’un (OII EUROPE) “Intersex People face obstacles in regards of legal recognition” yazısını Türkçeye kazandırdı.

Fotoğraf: İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü (2018), Gözde Demirbilek / Kaos GL

“Cinsiyet kimliği herkesin öz saygısının gelişmesinin vazgeçilmez bir parçasıdır ve interseks bireyler, herkes gibi, adaletli ve basit bir şekilde, herhangi bir ayrımcılığa uğramadan, cinsiyetlerinin yasal olarak tanınması hakkına sahiptir.

Bazı interseks bireyler kendilerine atanan cinsiyeti reddeder. Bazıları ise yasal belgelerde istedikleri cinsiyet seçeneğini bulamaz ya da buna çok sonra erişebilir (üçüncü cinsiyet seçeneğinin sonradan yürürlüğe girdiği ülkelerde). Bazıları için kimlikleri zaman içinde evrimleşir ve kişisel gelişimlerini yansıtan bir cinsiyet seçeneğini ararlar.

Günümüzde uygulanmakta olan sistemler çoğu zaman interseks bireylerin kendi kaderini tayin hakkını kısıtlıyor, özellikle cinsiyet seçeneklerinin yasal belgelerdeki kısıtlılığı ve özgür ve kişisel bir seçim olması gereken bu konuda getirilen tıbbi şartlar bu hakka erişimi zorlaştırıyor.”

Yazının tamamını okumak için burayı ziyaret edin.


Etiketler: yaşam
İstihdam