22/10/2019 | Yazar: Eda Zeran

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nda Murat Köylü, “İnsan Hakları ve İnterseks Kişiler” raporunu tanıttı.

“İntersekslerin karşılaştığı temel sorun ikili cinsiyet sistemi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin 19-20 Ekim’de düzenlediği İnterseks Farkındalık Çalıştayı’nın ilk günü ikinci oturumunda Murat Köylü Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserleri tarafından yayımlanan “İnsan Hakları ve İnterseks Kişiler” raporunu tanıttı.

Kaos GL’den Köylü, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin intersekslere karşı ayrımcılığı önlemeleri için hazırladığı raporun içeriğini paylaştı. Köylü, “Rapor, interseks kişilerin tıbbileştirilmesi, insan haklarından yararlanmaları, ayrımcılık yasağı ve eşit muamele, adalete erişim ve hesap verilebilirlik tartışmaları ekseninde hazırlandı. Ayrıca raporda üye devletlerin intersekslere karşı ayrımcılığı önlemeleri için tavsiyeler de yer alıyor” dedi.

Cerrahi operasyonların nedeni cinsiyetin “düzeltilebileceği”ne dair yanlış ve baskın görüş

Tematik raporun hedefinin intersekslere yönelik operasyonların sonlandırılması ve intersekslere yönelik ayrımcılığın sona erdirilmesi olduğunu belirten Köylü, intersekslerin raporda belirtilen temel sorunlarından da bahsetti.

“İntersekslerin karşılaştığı temel sorun ikili cinsiyet sistemi” diyen Köylü, cerrahi operasyonların nedenini cinsiyetin “düzeltilebileceği”ne dair yanlış ancak baskın tıbbi görüşten kaynaklandığını tekrarladı.

Raporun ebeveyn rızasına dair birkaç tespit yapmakla yetindiğine dikkat çeken Köylü, “Ailelerin profesyonel destek alması gerektiğine dikkat çekiyor” diyor.

İnterseks Farkındalık Çalıştayı, Uluslararası Çocuk Merkezi’nden Adem Arkadaş’ın “Çocuğun Üstün Yararı” kavramına dair konuşmasıyla sürdü.


Etiketler: insan hakları
İstihdam