15/06/2022 | Yazar: Kaos GL

Yakının olan bir kişinin intihar düşüncelerinin olması senin için endişe verici ve korkutucu olabilir. Hatırlaman gereken en önemli noktalardan biri şu: Ona yardımcı olmak için sağlık çalışanı olman gerekmiyor. Senin de yakınına destek olman mümkün.

İntiharı önlemek için birlikte neler yapabiliriz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Son dönemlerde ekonomik darboğaz, artan ayrımcılık ve nefret söylemleri, gitgide daralan güvenli alanlar, bizleri umutsuz ve çaresiz hissettiriyor olabilir. Yaşadığımız bütün bu zorluklar bizlere çıkışın olmadığını düşündürtebilir ve mutsuz hissedebiliriz. Böyle zamanlarda da insanların kendine zarar verme düşünceleri açığa çıkabilir.

Yakının olan bir kişinin intihar düşüncelerinin olması senin için endişe verici ve korkutucu olabilir

Hatırlaman gereken en önemli noktalardan biri şu: Ona yardımcı olmak için sağlık çalışanı olman gerekmiyor. Senin de yakınına destek olman mümkün.

Yakının için endişelendiğini onunla nasıl paylaşacağını bilemeyebilirsin

Kesintiye uğramadan onunla rahatça ve açıkça konuşabileceğin bir zaman ve yer belirle. Buluşmanızın ardından ikiniz için de acil ve önemli başka işlerin olmaması faydalı olacaktır. Konuşmanız uzun sürebilir ve yakınının onu dinlemek için yeterli zaman ayırdığını bilmesi önemli. Yakınınla böyle bir konuşma yapmak istediğinde zamanlamanın her ikiniz için de uygun olması en iyisidir. Örneğin onun ya da senin başka biri ile tartıştıktan sonra bu konuyu açması her iki tarafın da zorlanmasına sebep olabilir.

“Nasılsın?” ilk yöneltilebilecek doğru bir sorudur ancak “İyiyim” yanıtına hazırlıklı olmalısın. Otomatik bir iyiyim cevabı geldiğinde eğer konuyu açmak için üstünde durmak istersen “Gerçekten nasılsın? Bu aralar iyi değilsin gibi geliyor, merak ediyorum” ve “Evde/okulda/işte her şey yolunda mı?” tarzında doğrudan bir konu ile ilgili giriş sorusu da başlangıç için doğru olabilir. Yakının birden çok konuda bocalıyor olabilir.

Yakının ile daha rahat hissedeceği için onun olan bir ortamda konuşabilirsin

Yakının eğer ailesi ile yaşıyorsa ya da rahat konuşabileceği ortamı yoksa onun nerede kendisini rahat hissedeceğini sorabilirsin. Bazen birlikte televizyon seyretmek, yemek pişirmek ya da bilgisayar oyunu oynarken konuşmak daha kolay olur. Yakının için karşılıklı oturup konuşmaktan daha az endişe verici olabilir.

Yakınının intihar düşünceleri olması onun mahremiyet haklarını yok etmez

Yakınının yakın çevresindeki ve güvenli bir ilişkisi olduğunu bildiğin kişilerle iletişime geçip onları bilgilendirebilir ve bu süreçte hem kendin hem de intihar düşünceleri olan yakının için destek isteyebilirsin. Özellikle yakınının saygı duyup güvendiği birinin desteği bu süreçte önemli olacaktır. Unutma, bu bilgileri sadece bilmesi gerekenler ile gerektiği oranda paylaşmalısın. İleride kendini daha iyi hissettiği bir dönemde geriye bakıp bu dönem yaşadıklarının bilgisinin çevresindeki herkes tarafından bilinmesinden dolayı rahatsızlık duyabilir.

Bu içerik Sosyal Politika Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) Psiko+ Ekibinin hazırladığı “Birlikte Neler Yapabiliriz?” serisinin ilk kitapçığından derlenmiştir. Kitapçığın tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam