25/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu IGLHRC’nin yayınladığı iki bilgi notu, Iraklı LGBT’lerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne seriyor.

Iraklı LGBT’ler için var olmanın kendisi idam cezası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Geçtiğimiz hafta yayınlanan iki bilgi notu, Iraklı LGBT’lerin yaşadığı sıkıntıları gözler önüne seriyor. Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu IGLHRC, cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği açık olan kişilerin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor.
 
IGHRC’nin “Açılmak İdam Cezasına Dönüştüğünde – Iraklı LGBT’lere Zulüm” ve “Buradayız: Iraklı LGBT Bireylerin Şiddet ve Hak İhlali Hikâyeleri” adlı yayınları, kadınlar ile etnik ve dinî azınlıkların aksine LGBT’lerin aile ve çevreleri tarafından korunmadığına dikkat çekiyor.
 
IGLHRC, IŞİD kontrolü nedeniyle Iraklı LGBT’lerin Irak Kürdistan’ı gibi görece güvenli bölgelere kaçışının engellendiği belirtiyor.
 
IGLHRC’nin ilk yayını, Iraklı LGBT’lerin güvenliği konusunda Irak hükümeti ve elçiliklerin yanı sıra Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’ne tavsiyelerde bulunuyor.
 
IGLHRC’nin yine Irak Kadın Özgürlüğü Örgütü ve uluslararası kadın hakları örgütü MADRE ile hazırladığı diğer yayın ise üç gey, bir lezbiyen ve bir trans kadın üzerinden Iraklı LGBT’lerin şiddet ve ayrımcılıkla hikâyelerine odaklanıyor.
 
Leyla: Gözlerimizin önünde eşcinsel bir erkeği kılıçtan geçirdiler   
 
27 yaşında bir lezbiyen olan Leyla yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
 
“Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra bir gece kulübünde garson olarak çalışmaya başladım. Genel olarak erkeklerin alkol aldığı, Irak müziği eşliğinde dans eden kadınları izlediği ve onlara para verdiği Irak’ta bir gece kulübü. Kulübe düzenli olarak gelen bir kızla tanıştım. Birbirimize karşı bir şeyler hissetmeye başladık ve 2007’nin sonlarına doğru âşık olduk. Bir süre birlikte olduktan sonra çalıştığım yerdeki insanlar ilişkimizi öğrendi. Özellikle işim gece başlayıp sabaha kadar sürdüğünden orada çalışmanın bizim için büyük bir risk olduğunu düşünmeye başladım. Ayrıca, Mehdi Ordusu üyeleri de ara sıra kulübe uğruyordu; onlar da bizi biliyordu. Yine de orada çalışmak zorundaydım çünkü başka bir iş bulamıyordum.
 
“2008’de bir gece kulübe girmek üzereyken Mehdi Ordusu beni kaçırdı. Beni kan içinde bir yere götürdüler, birkaç eşcinsel erkek ve iki lezbiyen daha vardı. Bize işkence etmeye başladılar. Sol kalçamı yakıp bizi hiç acımadan dövdüler. Sonrasında, gözlerimizin önünde eşcinsel bir erkeği kılıçtan geçirdiler.   
 
“Bir haftanın ardından, İslam’ın onaylamadığı biçimde seks yapmayacağımızı belirten bir kâğıt imzalatıp bizi saldılar.” 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam