11/05/2006 | Yazar: Kaos GL

Irak’ta eşcinsel olduğu gerekçesiyle öldürülen kişilerin sayısı hızla artıyor. Dini liderlerin verdiği fetvalarından ardından saldırılar artarken insan hakları grupları ‘cadı avı’nın başlatıldığını söylüyor.

Irak’ta eşcinsel olduğu gerekçesiyle öldürülen kişilerin sayısı hızla artıyor. Dini liderlerin verdiği fetvalarından ardından saldırılar artarken insan hakları grupları ‘cadı avı’nın başlatıldığını söylüyor.

KAOS GL

Irak’ta ortaçağ uygulamaları insan hakları örgütleri, Irak’ta eşcinsel erkeklere yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti. Son olarak 14 yaşında bir çocuğun bu gerekçeyle öldürüldüğünü duyuran örgütler, evinin kapısının önünde duran Ahmet Halil adlı gencin, Bağdat’ın el Dura bölgesinde polis üniformalı kişilerce vurulduğunu açıkladı.

‘Cadı avı başlatıldı’

Irak güvenlik güçlerinin ve dini milislerin eşcinselleri hedefe alan kampanyasının yükseldiği belirtiliyor. Ülkede eşcinsel karşıtı saldırıları izleyen Ali Hili, Şii lider Büyük Ayetullah Ali Sistani tarafından ‘eşcinsellerin mümkün olan en kötü şekilde infaz edilmesi’ yönünde verdiği fetvanın ardından tam bir cadı avının başlatıldığını belirtti. Bu saldırıların adam kaçırma, suikast ve fiziksel şiddeti içerdiğini belirten Hili, ‘Ahmet yoksulluğun kurbanı oldu. Çok açık ki Irak polisindeki dinci kişiler tarafından vuruldu’ diye konuştu.

Dura’da yaşayanlar, eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet’in babasının olaydan iki gün önce tutuklandığını ve oğlunun cinsel hayatı hakkında sorguya çekildiğini anlattı. Ahmet’in, yaşadıkları yere işgal askerleri tarafından tekrar saldırı düzenlenmesinden korkarak göç eden ailesine maddi destekte bulunmak için para karşılığı cinsel ilişkide bulunduğu öne sürülüyor. Hili, ABD askerlerinin ise bu saldırıları görmezden gelmeyi tercih ettiklerini belirtti.

‘Diri diri yakın’ fetvası ilk değil

‘Diri diri yakın’ fetvası 14 yaşındaki gencin öldürülmesinin, bu tip saldırıların son örneği olduğu kaydediliyor. İnsan hakları grupları, saldırılardan Şii lider Mukteda Sadr’ın adamlarını ve yine Şii örgüt Bedir Tugayları’nı sorumlu tutuyor. Sistani’nin yanı sıra Ayetullah Abul Kasım Khoey, eşcinsellerin ‘kılıç ile öldürülmesi, diri diri yakılması, elleri ve ayakları bağlı bir şekilde yüksek bir yerden atılması’ yönünde fetva verdi.

Geçtiğimiz ay Hayder Faik adında bir transeksüel, Bedir Tugayları tarafından Bağdat’ın el Karada bölgesinin ana caddesinde diri diri yakılmıştı. Ocak ayında da eşcinsel bir genç öldürülmüştü.

Kaynak: Evrensel, 11 Mayıs 2006


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam