21/10/2008 | Yazar: Barış Sulu

Tanınmış İranlı gey aktivist Arsham Parsi, Iranian Queer Railroad (IRQR) isimli örgütün kurulmasında öncü oldu. IQRR, Ayetullah teokrasisinin şiddetli homofobik politikaları nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan ve sayıları sürekli artan İran’lı LGBT’lere yardım etmek için kurulmuş bir organizasyon. Eşcinsellik İran’da ölüm cezası ile cezalandırılıyor.

İran Queer Demiryolu (IRQR) Kuruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tanınmış İranlı gey aktivist Arsham Parsi, Iranian Queer Railroad (IRQR) isimli örgütün kurulmasında öncü oldu. IQRR, Ayetullah teokrasisinin şiddetli homofobik politikaları nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan ve sayıları sürekli artan İran’lı LGBT’lere yardım etmek için kurulmuş bir organizasyon. Eşcinsellik İran’da ölüm cezası ile cezalandırılıyor.

KAOS GL - 21/10/2008

Doug Ireland

Çeviren: Semih Varol

28 yaşındaki Parsi İran’da yaşarken (2004) ilk İran gey grubu İran Gey ve Lezbiyen Organizasyonu’nu (PGLO) kurdu. Gey aktivist kimliği nedeni ile polisin peşinde olduğu Parsi 2005 yılında Türkiye’ye kaçtı. Burada kötü durumda olan İran’lı LGBT’lerin propagandasını yapmak için çalışmalara başladı. Ve nihayet mülteci olarak sığınma talebi Kanada tarafından bundan iki yıl önce kabul edildi. Organizasyonunun PGLO ismini Iranian Queer Organisation (IRQO) olarak değiştirdi.

Bu yıl başında Parsi ve IRQO, Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu tarafından gey aktivizmindeki öncülüğü nedeniyle Felipa Ödülü ile onurlandırıldı.

Parsi, İnsan Hakları Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye ofisi ile birlikte İran’lı LGBT mültecilerin davalarını savunmak ve mülteciler ile görüşmek ve için Ağustos ayında Türkiye’ye geldi. Sürgüne gönderilen LGBT’lerin, gey dostu ülkeler tarafından sığınmacı olarak kabul edilebilmelerinden önce, BMMYK resmi mülteci statüsü vermelidir dedi. Bu ziyaretin bir sonucu olarak kurulacak yeni organizasyonun, İran’daki cinsellikleri ile çoğunluktan ayrılan ve ülkeyi terk etmek zorunda kalan kişilere kendini adaması gerektiği düşüncesinde.

Yeni grubumuzun adını, 19. yüzyılda Amerika’daki siyah kölelerin Kanada’daki özgürlüğe kaçışına yardımcı olması için kurulan resmi olmayan yer altı tren yolundan (Underground Railroad) esinlenerek Iranian Queer Railroad koyduk. Parsi’nin şu anda yaşadığı yer olan Toronto’dan Gay City News ile telefon üzerinden yaptığı görüşme ile yeni organizasyonun yönetim kurulu ve danışman komitesinin yakında duyurulacağını söyledi.

Parsi ve organizasyonu şu anda durumları belli olmayan ve geçici sığınma arayan 145 İran’lı LGBT mülteci ile temas halinde. Bunlardan 85 kişi kültürel ve politik homofobinin şahlandığı, İran ile uzun bir sınırı paylaşan Türkiye’de. Geri kalanlar ise Hollanda, İsveç, Almanya, İsviçre ve Norveç’e dağılmış durumdalar. İngiltere’de istekleri dışında daimi sığınmacı statüsü ile yerleştirilen 22 İran’lı gey var. İngiltere’de son iki yıl içinde, İran’a sınır dışı kararı verilmesi nedeni ile İran’lı iki kişi intihar girişiminde bulundu.

Parsi, ‘İran’dan kaçan bizimle iletişim kuramayan ve yardıma ihtiyacı olan daha birçok queer mülteci var’ dedi.

İran Queer Organizasyonu ile hedeflerimizden birisi de İran’lı queer’ler ve İran’daki korkunç idamlar ile ilgili farkındalığın seviyesini artırmak ve internet yolu ile eşcinsellik ve transgender ile ilgili bilgileri İran’a yaymak. Bunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

PGLO ve IRQO’da birkaç yıl çalıştıktan sonra şu anda daha fazla deneyimim var. İran’lı queer’lerin İran’dan kaçışlarına yardım etmek ve geçiş ülkelerinde onlara destek vermek ve gey dostu ülkelerde yeni bir yaşam kurmalarına yardım etmek için yeni bir organizasyonun kurulması gerektiği çok açıktı.

Parsi Kanada’da sığınma statüsü kazandıktan sonra gey mültecilere yardım etmek ve BMMYK ilişki kurmak için Türkiye’ye birkaç ziyaret gerçekleştirdi.

Parsi ‘İran’lı queer’lerin durumlarından ve organizasyonumuzdan haberdar olan BMMYK ile güçlü ilişkiler kurduğum için çok mutluyum. Ziyaretlerimin her birinde Türkiye’deki İran’lı mültecilerin uluslararası mülteci koruma statüsü’nden yararlanmalarını sağlayabildim’ dedi. Ağustos’daki son ziyaretimden sonra 20 mülteci daha bu statüden yararlandı ve Kanada ve Avustralya’ya uçmak için bekliyorlar.

Iranian Queer Railroad’un web sitesi http://www.irqr.net/

Kaynak: ©GayCityNews, 16 Ekim 2008


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam