11/07/2017 | Yazar: Kaos GL

‘Mondiali Antirazzisti Turnuvası farklı kültürleri ırkçılığa, homofobi, transfobi ve cinsiyetçiliğe karşı futbolda buluşturdu.’

Irkçılığı, homofobiyi ve cinsiyetçiliği topa tutanlar Bologna’da buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Mondiali Antirazzisti Turnuvası farklı kültürleri ırkçılığa, homofobi, transfobi ve cinsiyetçiliğe karşı futbolda buluşturdu.”

İtalya'nın Bologna kentinde 5-9 Temmuz tarihlerinde düzenlenen MONDIALI ANTIRAZZISTI Futbol Turnuvası’na Ankara Özgür Lig takımlarından Sportif Lezbon ve İstanbul LGBTİ+ takımlarından Atletik Dildoa oyuncuları katıldı.

MONDIALI ANTIRAZZISTI Futbol Turnuvası kapsamında düzenlenen maçların yanı sıra birçok etkinlik ve konser de gerçekleşti. Irkçılığa kaşı düzenlenen futbol festivali, birkaç yıldır cinsiyet ve cinsel yönelim eşitliğini göz önüne alıyor ve daha fazla kadın, LGBTİ+ katılımcı bu turnuvada yer alabiliyor.

“Çok kültürlü bir futbol turnuvası”

Turnuva’ya Sportif Lezbon adına katılan oyunculardan Seçin Tuncel Bologna’da düzenlenen bu kampın gerçek anlamda çok kültürlü bir buluşma olduğunu ifade ediyor. Tuncel turnuvanın LGBTİ+’lere açık olduğunu, çocuk takımlarının dahi maç yapma fırsatı yakaladıklarına dikkat çekiyor. Seçin Tuncel, “Gerçek bir çeşitlilik vardı. Toplumda birbirinin tezatı olarak sunulan farklı görüşlere sahip insanların bu kampta bir arada, barışçıl bir biçimde yaşadığına tanıklık ettik. Çok kültürlü bir ortam vardı” ifadeleri ile turnuvayı değerlendirdi.

“Sahalarda trans görünürlüğünü arttırmak gerekiyor”

Buna rağmen kampın cinsiyetçilikten homofobiden arınmış bir mekân olmadığını ifade eden Tuncel, “Etkinliğin son gününde yapılan toplantılarda, kadın ve LGBTİ’ler turnuvada rahatsız oldukları davranışları belirttiler. Kadınların ve LGBTİ’lerin olduğu takımlarla maç yapan erkeklerin “bu saha bizim” dercesine hırslı tavırlarının bu toplantılarda değerlendirildi. Ayrıca transların bu etkinlikte yer almaması tartışıldı” ifadelerini kullandı.

“Az değiliz, küçük değiliz”

Tuncel, Turnuva’nın Türkiye katılımcılarının, Büyükada’da insan hakları savunucularının gözaltına alınması haberinin ardından Amnesty International Bologna standı önünde GoAll - Mondiali Antirazzisti katılımcıları ve Af Örgütü aktivistleriyle birlikte bir eylem düzenlediklerini, hak savunucularına, Bologna’da açtıkları pankart ile "Az değiliz, küçük değiliz" diyerek destek olduklarını belirtti.


Etiketler: yaşam, spor
İstihdam