06/04/2018 | Yazar: Yıldız Tar

İrlanda Eğitim Bakanı, okullardaki cinsellik eğitiminin LGBTİ’leri kapsaması için çalışma başlatılacağını duyurdu.

İrlanda’da cinsellik eğitimi LGBTİ’leri de kapsayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İrlanda Eğitim Bakanı, okullardaki cinsellik eğitiminin LGBTİ’leri kapsaması için çalışma başlatılacağını duyurdu.

İrlanda’da evlilik eşitliği referandum sonucunu beklerken, Dublin, 23 Mayıs 2015, Fotoğraf: Paul Faith/AFP

İrlanda Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Richard Bruton TD, okullarda öğretilen cinsellik eğitiminde revizyon yapılacağını duyurdu.

Bakan Bruton, 90’lardan beri müfredatta zorunlu olarak yer alan cinsellik eğitiminin LGBTİ’leri de kapsaması için çalışma başlatılacağını belirtti. Bakan, Ulusal Müfredat Komisyonu’na yeni müfredat için çalışmaya başlamalarını söyledi.

Bakanlık, LGBTİ’leri kapsamanın yanı sıra rıza, sosyal medya ve internet üzerine çalışmalar yapılacağını da söyledi.

Bakan Bruton, “Öğrencilere müfredatta cinsellik ve ilişkiler üzerine yeterli bilgiyi vermemiz önemli. Ulusal Müfredat Komisyonu’ndan çalışmaya başlamasını istedim. Müfredatın günümüz gençlerinin ihtiyaçlarına uygun olması gerekiyor” dedi.

İrlanda’da LGBTİ hakları

İrlanda’da geçtiğimiz günlerde eşcinsel “onarım terapisinin” yasaklanması gündeme geldi. Senato üyesi Fintan Warfield, partisi Sinn Féin adına uygulamanın yasaklanması yönündeki yasa tasarısını sundu.

Tasarı “herhangi bir kişinin cinsel yönelimini ve cinsiyet ifadesini değiştirmeyi, baskılamayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan uygulamaları” hedef alıyor. Watfield tasarıyı sunarken “Onarım terapisi, Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite, Avrupa Parlamentosu ve İrlanda Psikoterapi Konseyi kurumları tarafından dünya çağında kınanmış bir uygulamadır” ifadelerini kullandı.

1993 yılına kadar eşcinselliğin yasak olduğu ve Avrupa’nın en muhafazakâr ülkelerinden biri olan İrlanda’da, geçtiğimiz yıl yapılan seçimde açık kimlikli eşcinsel Leo Varadkar başbakan oldu. Varadkar, seçildikten sonra “Benim seçilmemin gösterdiği tek şey artık Cumhuriyette önyargı kalmadığıdır” dedi.

2015 yılında evlilik eşitliğinin oylandığı referanduma %60’ın üzerinde katılım sağlanmış ve %62 oyla “Evet” kazanmıştı. İrlanda evlilik eşitliğini yasallaştırma sürecini referandumla izleyen ilk ülke olmuştu.


Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret