11/06/2021 | Yazar: Kaos GL

İş yerinde cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya cinsiyet karakteristiği sebepleriyle mobbinge maruz bırakılıyorsanız başvurulabileceğiniz yolları biliyor musunuz?

İş yerinde yalnız değilsin Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Arel Talu

Mobing, çalışan kişinin işyerinde sistematik olarak maruz bırakıldığı psikolojik taciz, yıldırma olarak niteleniyor.

Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya cinsiyet karakteristiği sebepleriyle mobinge maruz kalmanınsa çeşitli göstergeleri var. Heteroseksüellerle beceri ve yetenek karşılaştırmasına maruz bırakılmanız, cinsiyet kimliğinize uygun ismi çalışma hayatınızda kullanmanıza rağmen kimlikteki isminizi zorunlu bir hal olmadığı halde kullanılmaya devam etmesi gibi cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğini odağa alan her türlü muamele mobbing’in konusu olabilir.

is-yerinde-yalniz-degilsin-1

Peki, haklarınız neler?

Öncelikle iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkınız vardır. Bu durumda haklı feshe bağlı alacakları ve tazminatları alabilirsiniz. Bu, henüz ödenmemiş maaş alacaklarınızı, varsa fazla mesai alacağınızı, izin alacaklarınızı alabileceğiniz anlamına geliyor.

Ayrıca haklı nedenle fesihten kaynaklanan kıdem ve ihbar tazminatınızı da alabilirsiniz.

Mobbing nedeniyle bunlardan ayrı olarak çalışan manevi tazminat alabilirsiniz.

Ayrıca sözleşmenizi feshetmeksizin de mobbing nedeniyle tazminat davası açabilirsiniz.

Bu açıklamaların özel sektörde mobbing’e uğrayan kişilerin haklarına ilişkin olduğunu hatırlatalım. Kamu sektöründe çalışıyorsanız mobbing uygulayan hakkında soruşturulma açılmasını bağlı bulunduğunuz kurumdan isteyebilirsiniz. Kamu denetçiliği kurumuna başvurarak mobbing olgusunun tespitini ve kuruma tavsiye verilmesini talep edebilirsiniz.

Tüm detaylar için 17 Mayıs ve Kaos GL Derneklerinin hak sahibi LGBTİ+’ları güçlendirmek ve yasal haklarına ilişkin bilgi vermek için hazırladığı bilgi notu “İşyerinde Mobbing’e Karşı Korunma Hakkında”yı okuyabilirsiniz.



Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret