27/01/2014 | Yazar: Zeynep Akkuş

Geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da intihar eden LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aktivisti İsa Şahmarlı, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde olduğu gibi İstanbul’da da anıldı.

İsa Şahmarlı İstanbul’da da Anıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da intihar eden LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) aktivisti İsa Şahmarlı, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde olduğu gibi İstanbul’da da anıldı.
 
Azerbaycan’daki Azad LGBT’nin kurucusu olan 20 yaşındaki Şahmarlı, gökkuşağı bayrağıyla kendini asmış ve arkasında “Gidiyorum. Hepiniz hakkınızı helal edin. Bu ülke, bu dünya bana göre değil. Anneme dersiniz ki onu çok seviyorum. Hepiniz ölümümde günahkarsınız. Bu dünya benim renklerimi taşıyacak kadar renkli değil. Elveda” yazılı bir intihar notu bırakmıştı.
 
Hêvî LGBTİ İnisiyatifi’nin çağrısıyla; İstanbul LGBTT, Hêvî LGBTİ, SPoD, Kaos GL, Sosyalist Eşcinseller üyeleri ile Azerbaycanlı LGBTİ aktivistleri, bağımsız aktivistler ve LGBTİ dostları, 25 Ocak 2014 Cumartesi akşamı, saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.
 
“Nefrete İnat Yaşasın Hayat”
İsa Şahmarlı’nın yanı sıra, Roşin Çiçek, Dora, Ahmet Yıldız ve Gaye gibi nefret kurbanlarının adlarının okunmasıyla yapılan “yoklama”nın yanı sıra; “Nefrete inat yaşasın hayat”, “Batsın, batsın, ahlakınız batsın”, “Kürdistan vardır, eşcinseller vardır”, “Baskı, şiddet ahlaksa biz ahlaksızız”, “Kahrolsun homofobik Azerbaycan”, “Kahrolsun transfobik Azerbaycan”, “Homofobi çiye, nexweşiye”, “Transfobi çiye, nexweşiye”, “Azeri eşcinseller yalnız değildir”, “Homofobik devlet yıkacağız elbet”, “Transfobik devlet yıkacağız elbet”, “Susma haykır, eşcinseller vardır” ve “Susma haykır, translar vardır” sloganları atıldı.
 
Şahmarlı’nın, çevresinde mumların yakıldığı posterinin başında okunan basın açıklamasında ayrıca Hüda-Par adlı oluşuma yakınlığı ile bilinen dogruhaber.com adlı internet sitesinde Mehmet Zülfi Tan imzasıyla yayınlanan ve Eğitim-Sen / Batman şubesinin öncülüğünde düzenlenen ve LGBTİ öğrencilerin eğitim alanında heteroseksist sosyalizasyon ile eğitimde homofobi ve transfobinin ideolojik uygulamalarının ele alındığı panelle ilgili habere duyulan tepkiler de dile getirildi.
 
Basın açıklamasının tam metnine bu bağlantıdan, eylemden video görüntüsüne ise bu bağlantıdan erişilebilir. 

Etiketler: yaşam
nefret