24/12/2007 | Yazar: Kaos GL

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yapılan ‘Uluslararası İslam ve HIV/AIDS Müzakereleri Konferansı’nda konuşan Ürdünlü Suheyl Ebu el-Samed’in eşcinsel olduğunu açıklaması olay yar

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yapılan ‘Uluslararası İslam ve HIV/AIDS Müzakereleri Konferansı’nda konuşan Ürdünlü Suheyl Ebu el-Samed’in eşcinsel olduğunu açıklaması olay yarattı. Ebu el-Samed konuşmasında ‘Eşcinsellere 'sapık' ve 'tecavüzcü' demeyi keşke bıraksanız, çünkü biz bu değiliz" dedi.

26–30 Kasım 2007 tarihleri arasında Islamic Relief Worldwide’ın (IRW) Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlediği ‘Uluslararası İslam ve HIV/AIDS Müzakereleri Konferansı’na, Afganistan'dan Yemen'e, dünyanın dört bir yanından, 150'den fazla kişi katıldı.

Eşcinselliğin ‘günah’ ve ‘anormal’ olduğuna dair konuşmalardan sonra söz alan Kanada'da yaşayan bir Ürdünlü Suheyl Ebu el-Samed konuşmasında eşcinsel olduğunu belirtti ve "Eşcinsel bir Müslüman olarak, burada kendimi güvende hissetmiyorum. Günün birinde HIV pozitif olursam, kaybedeceğim ilk şey Müslüman cemaatimdir. Yardım için sizlere gelemem. Eşcinsellere 'sapık' ve 'tecavüzcü' demeyi keşke bıraksanız, çünkü biz bu değiliz" dedi.

İzleyicilerin arasından iki erkek Ebu el-Samed'i susturmaya çalıştıysa da, toplantı başkanı, Ebu el-Samed'in konuşmaya devam etmesini sağladı.

Ebu El-Samed konuşmasının ardından yaptığı açıklamada "Beni dinleyenlerin bakışlarının, vücut dillerinin değiştiğini gördüm ve fiziksel bir reaksiyon olmasından korktum. Ancak, konuşmadan sonra peçeli kadınlar, sakallı adamlar, en dindar kişiler yanıma gelip, rahatsız edici bir şey söylediysek, sevilmediğini, güvende olmadığını hissetmene sebep olduysak özür dileriz, dediler" yorumunda bulundu.

Ebu el-Samed, bir önceki gün eşcinselliğin, hayvanlarla seks ve zina gibi kaçınılması gereken bir kötülük olduğunu söyleyen bir konuşmacının ardından açılmaya karar verdiğini söyledi:

"Söylenenlerin hırçınlığı beni çok etkiledi. Kendi kimliğim ve onurum için olduğu kadar, diğer eşcinsel Müslümanların onuru için de bir şeyler yapmam gerekiyordu."

İslami önderler eşcinseller için çalışacak

Ertesi gün, konferans sözcüsü ve IRW başkanlarından Willem van Eekelen, katılımcıların kolektif açıklamasını okudu.

Açıklamada, İslam'ın eşcinselliği kabul etmemesine rağmen, eşcinsellerin HIV/AIDS meseleleriyle ilgili korkmadan yardım alabilecekleri bir ortam sağlanması için İslami önderlerin çalışacakları belirtildi.

"İlk kez bir dini arenada eşcinsellik konuşuldu ve kabul edildi" diyen Ebu el-Samed, "Müslüman eşcinsellerle diyaloğa geçmek ve diğer eşcinsel Müslümanların güvenli bir ortamda açılabilmelerini sağlayabilmek için kapılar açıldı" dedi.

‘Hepimiz insanız ve saygı görmeyi hak ediyoruz’

Bangladeş'teki Mescit Toplumsal Gelişme Konseyi başkanı Şeyh Ebu el-Kelam Azad ise, Mısır ve Suriye üniversitelerinden ilahiyatçılar ile Sudan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen imamların, yaygın İslami homofobiyi reddetmelerinin bir ilk olduğunu belirterek "Eşcinsellik günahtır ama zalim olmamamız gerekir. Eşcinseller Müslüman dünyasında büyük sıkıntı çekmekteler" dedi.

Goa'daki Pozitif Hayat Derneği'nin kurucusu Cafer Inamdar, bu açıklamayı sevinçle karşıladı. Inamdar, "Goa'daki grubumuzda pek çok eşcinsel var. İslam eşcinselliğin günah olduğunu söylüyor ve bizim de İslami kuralları takip etmemiz gerek," dedi ve ekledi: "Fakat hepimiz insanız ve saygı görmeyi hak ediyoruz."

"Eskiden eşcinsellere ve seks işçilerine karşı çok katıydım," diyen Sudanlı Şeyh Muhammed Haşim el-Hakim ise, "Ama artık onların da insan olduğuna saygı duymayı öğrendim. Kendilerini değiştirmelerini öneririm, fakat böyle yaşamaya devam edeceklerse, kendilerine ve partnerlerine zarar gelmemesi için güvenli seks yapmaları gerekir" açıklamasında bulundu. El-Hakim, Hartum'da HIV/AIDS'le ilgili çalışmalar da yapan bir kurumun başında yer alıyor. (UY/BS)



Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam