25/05/2021 | Yazar: Aslı Alpar

İspanya Temsilciler Kongresi 18 Mayıs günü, kişinin cinsiyet kimliğinin beyan esasıyla yasalar önünde tanınmasına izin verecek yasa teklifini reddetti.

İspanya, tarihi bir fırsatı kaçırdı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Jaime Villanueva, 2018'de Madrid Onur Yürüyüşü, Pankartta "Trans hakları ön cephede" yazıyor. 

İspanya Temsilciler Kongresi 18 Mayıs günü, kişinin cinsiyet kimliğinin beyan esasıyla yasalar önünde tanınmasına izin verecek yasa teklifini reddetti.

Bu teklife göre yasal cinsiyet tanıma prosedürü için tıbbi veya psikolojik kanıt gerekliliği ortadan kalkacak ve kişinin beyanı yasal tanıma için yeterli olacaktı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, teklifin reddedilmesini “Cinsiyet tanıma konusunda kaçırılan fırsat” olarak yorumladı.

“Trans Bireylerin Gerçek ve Etkili Eşitliği için Yasama Önerisi” isimli yasa teklifi, aynı zamanda nonbinaryler için cinsiyet hanesinin boş bırakılabileceği anlamına geliyordu. Kongrede yasa teklifi için 78 lehte oy, 143 karşı oy ve 120 çekimser oy verildi.

Teklifin yasalaşabilmesi için iktidar koalisyonunun en büyük partisi olan ve milletvekillerinin hepsinin çekimser kaldığı İspanyol Sosyalist İşçi Partisinin (Partido Socialista Obrero Español, PSOE) desteğine ihtiyacı vardı.

“Mevcut prosedür Avrupa’daki cinsiyet kimliği konusundaki gelişmelerden uzak”

İnsan Hakları İzleme Örgütü LGBT hakları araştırmacısı Cristian González Cabrera teklifin reddini şöyle değerlendirdi: “Kongre, trans ve ikili olmayan bireylerin hakları ve onuru hakkında mevcut prosedürü tercih etti. İspanya'nın yasal cinsiyet tanıma konusundaki mevcut prosedür külfetli, yetersiz ve Avrupa’daki cinsiyet kimliği konusundaki gelişmelerden uzak” dedi.

İspanya’da mevcut yasalar uyarınca cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için doktorların kişiye “cinsiyet disforisi“ teşhisini koyması gerekiyor. Kişilerin bu teşhis ve süreç için yaklaşık iki yıl tıbbi takip görmeleri gerekiyor. Diğer yandan mevcut yasa ikili cinsiyet tanımlarını baz alıyor, nonbinary kişiler yasalar önünde “kadın” ya da “erkek” cinsiyetlerinden birini taşımak zorunda bırakılıyor.

Kaos GL de yasayı destekliyordu

Reddedilen yasa teklifi için Nisan ayında çeşitli ülkelerden iki yüze yakın örgüt yeni yasayı desteklediğini açıklayan bir manifesto yayımlamıştı. Türkiye’den Kaos GL, 17 Mayıs ve Pembe Hayat Dernekleri de manifestonun imzacıları arasındaydı.

 


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam