18/01/2012 | Yazar: Mehtap Akbaş

Haklarını kazanmalarının uzun yıllar aldığını söyleyen yaşlı eşcinseller, ‘emeklilikten sonra o eski atmosfere geri dönmek istemiyoruz’ diyerek homofobik olmayan huzurevi istiyor

İspanya’nın İlk Eşcinsel Huzurevi Açılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Haklarını kazanmalarının uzun yıllar aldığını söyleyen yaşlı eşcinseller, “emeklilikten sonra o eski atmosfere geri dönmek istemiyoruz” diyerek homofobik olmayan huzurevi istiyor 
“Yaşlı gey ve lezbiyenler zor bir yaşam sürüyor. Franco döneminde ezildik ve birçok insan tutuklandı. Haklarımızı kazanmamız uzun yıllar aldı, bu yüzden emeklilikten sonra o eski atmosfere geri dönmek istemiyoruz.”
 
Madrid banliyösü, gey sivil toplum örgütünün “kimsenin cinselliğini saklamak zorunda kalmayacağı” bir huzurevi projesine arazi veriyor.
 
Bir grup yaşlı İspanyol eşcinsel erkek kendi yaşıtlarının homofobik tavırlarına isyan ederek ülkenin ilk gey ve lezbiyen huzurevini hazırlıyor.
 
“Huzurevlerine giden eşcinseller aynı zamanda saklanmak zorunda kalıyor” diyen projenin arkasındaki isim Federico Armenteros, “bu yer hem herkese açık olacak hem de kimse cinsel yönelimini saklamak zorunda kalmayacak” dedi.
 
40 yaşın üstündeki birçok insan, eşcinsel insanların hasta ya da suçlu olduğuna inandırılarak büyütülmüş olduğundan bu ülkede bazı huzurevleri hâlâ oldukça homofobik.
 
26 Aralık adlı sivil toplum örgütünün başında olan Armenteros, Madrid’in Rivas-Vaciamadrid konutkent belediyesi tarafından huzurevi kompleksi için devredilecek araziyi buldu.
 
Şimdi ise banka kredisini ödemeye başlayacak ve bu kooperatife üye olacak, kendisi gibi düşünen 120 kişi bulması gerekiyor. 20 kadarı üye oldu bile.
 
“Fitness salonu, kütüphane, çamaşırhane ve konferans salonumuz olacak; hatta kendi marketimiz ve restoranımız da bulunacak.”
 
Huzurevinde kalmak için aylık olarak € 1,000 (£834) vermek gerekecek -ki bu Madrid ortalaması € 1,400‘dan daha az-.
 
Ayrıca burasının sadece gey, lezbiyen ya da transseksüeller için olmayacağı konusunda da ısrarlı olan Armenteros “Bizim istediğimiz herkesin gelebileceği bir hoşgörü mekânı” diye belirtti.
 
Armenteros’un başında bulunduğu sivil toplum örgütü adını; gey erkekleri hukuken ”sosyal olarak tehlikeli” diye adlandıran yasadan kurtulduğu gün 26 Aralık’tan almış. Armenteros yalnız ve yaşlı kadınların haftasonlarını deniz kenarında onlara katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi ve “Bizimle kendilerini güvende hissediyorlar” dedi.
 
Genç insanların da yardımcı olmaya istekli oldukları sürece aralarında rahatlıkla yer alabileceğini belirtti.
 
Bu sivil toplum örgütü ile bağlantıya geçenler arasında Madrid’te yaşadığı huzurevinden bıkan 90 yaşındaki bir transseksüel de bulunuyor.
 
“Tahmin ediyorum ki hayatından, tecrübelerinden ve hatta vücudunun neden öyle olduğundan, nasıl ameliyat geçirdiğinden bahsedebileceği bir yer arıyor” diyen Armenteros “Yaşlı insanlar hayatları hakkında rahatlıkla konuşabilmeliler” diye de ekledi.
 
Madrid’te başka bir huzurevinde kalan José María Herreras da üyeler arasında yerini alanlardan ve kaldığı yerde insanların onu ya görmezden geldiğinden ya da aşağıladığından şikâyetçi.
Kimsenin onunla odasını paylaşmadığından dolayı tek başına kalmak zorunda.
 
“Eşcinsel insanlar pistir ya da problemleri vardır diye yetiştirilen bir jenerasyondan geliyor bu insanlar” diyor Armenteros.
 
“Yaşlı gey ve lezbiyenler zor bir yaşam sürüyor. Franco döneminde ezildik ve birçok insan tutuklandı. Haklarımızı kazanmamız uzun yıllar aldı, bu yüzden emeklilikten sonra o eski atmosfere geri dönmek istemiyoruz”
 
Rivas-Vaciamadrid belediyesinden Emilio Silva huzurevinin konsey plan ve prosedürlerini herhangi bir skandala sebep olmadan tamamladığını belirtti.
 
“Burası hoşgörülü bir konutkent. Araziyi sosyal anlamda yararlı projeler için açtık ve projelerin içinden bu kazandı. Bize bu durum oldukça normal görünüyor” dedi.
 
Gey ve lezbiyen huzurevi Avrupa’da çok yeni bir konsept ve belediye birçok potansiyel sakin tarafından İsviçre’den dahi telefonlar almaya başladı.
 
“İsviçre’de yaşayan ve emeklisine az kalan bir İspanyol haberi televizyonda görmüş, direkt beni aradı ve çok heyecanlı idi” diyor Silva.
 
Armenteros hem gey hem de gri euronun gücüne rağmen İspanya’nın ekonomik krizinin kooperatife yatırım yapacak insanları bulmayı zorlaştırdığını da kabul ediyor. 
 
“Eğer yeterince insan bulamazsak, örgütümüz kalan hissenin sahipliğini üstlenecek ve daireleri kiraya vereceğiz” diyen Armenteros, “eğer her şey yolunda giderse yaşam alanımız 2014’e kadar tamamlanacak ve kullanıma açılabilecek. Örgüt Rivas-Vaciamadrid’i ilk adım olarak görüyor” diyor.
 
“Eğer bu işe yararsa, başka yerlere de bakmaya başlayacağız. Benidorm şehri olası bir seçenek. Stitches de aynı şekilde popüler bir gey tatil merkezi.”
 
Kaynak: 

Etiketler: yaşam
nefret