17/06/2022 | Yazar: Yıldız Tar

“Söz konusu LGBTİ+’lar olduğunda hukuk tersine işliyor. Can güvenliği tehlike altındaki LGBTİ+ aktivistleri şüpheli sıfatıyla gözaltına alınıyor. Faillere hiçbir yaptırım ise yok.”

İstanbul Emniyeti’nin LGBTİ+ düşmanlığı ne avukat tanıyor ne de yasa! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+’lara işkence ve kötü muameleyle gündeme gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polislerin vukuatları bitmiyor. Polisin, LGBTİ+ düşmanlığını gösterdiği son olay, İstanbul Üniversitesi’nde yapılmak istenen piknik oldu.

Polisten yalan söyleyerek gözaltı

İstanbul Üniversitesi Eşitlik Topluluğu’nun bugün kampüste düzenleyeceği Onur Pikniği, tekbir atan sarıklı bir kitlenin linç tehditleriyle engellendi. Grup, bir haftadır sosyal medya hesapları üzerinden LGBTİ+’ları tehdit ediyordu. Bugün de Cuma namazı çıkışı bir araya gelen iki yüze yakın sarıklı şahıs, okul çevresinde toplanarak tekbir getirmeye ve tehdit etmeye başladı. LGBTİ+ düşmanı grup, “Ülkemizde sapkınlık istemiyoruz” ve “Beyazıt uyuma, sapkınlığa karşı çık” diye bağırdı. Grup, uzunca süre kampüs çevresinde gerginlik yarattı.

Ülkücü Gençlik, Ak Gençlik ve Anadolu Gençlik Derneği üyesi saldırganlara polis hiçbir şekilde müdahale etmezken o sırada piknik için bir araya gelen LGBTİ+’ların çevresini kuşattı. LGBTİ+’ları saldırganlardan koruma bahanesiyle 26 LGBTİ+ aktivistini polis aracına götürdü. Burada birden ters kelepçe yaparak aktivistleri gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Polisin ayrımcı tutumu Emniyet’te avukatları da hedef aldı. Olay yeri tutanağında Onur Pikniği’ni “sözde onur pikniği” diye niteleyen polis, avukatların müvekkilleri ile görüşmesini engellemeye çalıştı.

“Bunun bir adım sonrasında Madımak olurdu orası. Polis bunu mu bekliyor müdahale etmek için?”

Gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerine hukuki destek sunmak ve ifadelerine eşlik etmek için Emniyet Müdürlüğü’ne giden SPoD’tan Avukat Umut Rojda Yıldırım, polisin gün boyu ve emniyetteki tutumunu KaosGL.org’a değerlendirdi. “Söz konusu LGBTİ+’lar olduğunda hukuk tersine işliyor” diyen Yıldırım, can güvenliği tehdit altında olan LGBTİ+’larken şüpheli sıfatıyla, kandırılarak gözaltına alınmalarını eleştirdi:

“Bu, sadece bugünlük bir durum değil. Neredeyse bir haftadır hem okulun içinden hem okulun dışından şahıslar sosyal medyada tehdit mesajları paylaşıyor. Bugün de Cuma namazı çıkışı, büyük bir çoğunluğu okul öğrencisi de olmayan iki yüz sarıklı şahıs İletişim Fakültesi önünde öğrencilere saldırmaya yelteniyor. Sözlü saldırı, tehdit, su şişeleriyle saldırmalar derken polis saldırgan grubu engellemek yerine LGBTİ+’ların çevresini kuşatıyor. Sizi güvenli alana götüreceğiz diyerek polis otobüsüne götürüyor ve ters kelepçe uygulayarak gözaltına alıyor.

“Müvekkillerimiz 2911 sayılı kanuna muhalefet şüphesiyle gözaltına alınıyor ama ortada bu kanunu ilgilendirecek hiçbir durum da yok. Piknik yapılamamış, ortada slogan yok, yürüyüş yok, hiçbir şey yok ama canları tehdit altında olan öğrenciler var. Tehdit eden, linç etmeye girişen gruba hiçbir müdahale söz konusu bile değil. Biz avukatlar müvekkillerimizin anayasal haklarından çok can güvenliklerini düşünmek zorunda kaldık. Kişileri tehdit, kasten yaralamaya teşebbüs… Ne ararsan var. Bunun bir adım sonrasında Madımak olurdu orası. Polis bunu mu bekliyor müdahale etmek için?”

“Ayan beyan fail olanlara herhangi bir yaptırım yok”

Av. Yıldırım, son dönemde avukatlar olarak mesleklerini yapmalarının engellendiğini, müvekkilleriyle görüştürülmediklerini, polisin kötü tutum ve muamelesine maruz kaldıklarını da hatırlatarak şöyle devam etti:

“Onur haftası geliyor ve Boğaziçi Onur Yürüyüşü, Çanakkale’deki tehditler, ODTÜ’ye saldırı, burada yapılamayan pikniğe saldırı… Devreye sokulan bir politika var. Şiddetin vitesini arttırdıklarını düşünüyorum. Hukuk tersine işliyor, mağdur olanlar şüpheli sıfatıyla gözaltına alınıyor. Ayan beyan fail olan ve bu failliklerini sosyal medyada da kabul edenlere herhangi bir yaptırım yok.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
nefret