18/05/2014 | Yazar: Yıldız Tar

LGBTİ yaşam portalı Çarkmag yayın hayatına başladı: ‘İstanbul odaklı kent ve yaşam portalı olmak, düzenin çarkına çomak sokmak için yola çıktık’

İstanbul İçin Çark Vakti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
LGBTİ yaşam portalı Çarkmag yayın hayatına başladı: “İstanbul odaklı kent ve yaşam portalı olmak, düzenin çarkına çomak sokmak için yola çıktık”
 
Eylül 1994… Ankara Mamak’ta izbe bir evde birkaç eşcinselin çabalarıyla LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) yayıncılığının bu coğrafyadaki ilk örneği Kaos GL dergisi hazırlanıyordu.
 
20 yıllık LGBTİ yayıncılık tarihi
Geçici bir heves, devamı gelmeyecek beyhude bir çaba olarak nitelenen Kaos GL dergisi 20 yıldır aralıksız olarak çıkıyor artık. Dergiye bir de KaosGL.org haber portalı eklendi. Türkiyeli LGBTİ’lerin, hak savunucularının, muhaliflerin düzenli olarak takip ettiği bir siteye dönüştü Kaos GL. Öyle ki, muhalif yayın yapan, hak temelli yurttaş haberciliği denildiğinde akla ilk gelen örneklerden biri.
 
Kaos GL dergi ve haber portalının açtığı yola dün itibariyle yeni bir LGBTİ haber sitesi eklendi: Çarkmag. Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Derneği’nin (SPoD) bir çalışması olarak açığa çıkan Çarkmag İstanbul merkezli olarak LGBTİ yaşamına dair, kültür-sanat odaklı ancak başka gündemlere de yer veren, köşe yazısı bol bir portal.
 
LGBTİ yaşam portalı: Çarkmag
Haftalık olarak güncellenecek, habercilikten ziyade analiz ve söyleşi ağırlıklı bir site olan Çarkmag’ı editörlerinden Seçil Epik ile konuştuk: “Üretimden yola çıkacağız. Var olan gündemi takip etmekten ziyade LGBTİ hayatının politika, kültür, sanat ve yaşam portalı olma hedefimiz var.”
 
Aylık olarak yayınlanan yazıları toparlayacaklarını belirten Epik, ilerleyen dönemlerde PDF formatında bir e-dergi yayınlamayı düşündüklerini de ekliyor.
 
“İstanbul odaklı bir yayınımız olacak”
Epik yola çıkışlarını ise şöyle anlatıyor:
 
“Aslında uzunca süredir aklımızda olan bir fikirdi. Ancak 17 Mayıs için süreci hızlandırdık. Başladık ama şu durumda diğer şehirlerde olan etkinlikleri takip etmek gibi bir şansımız yok. Genelde İstanbul odaklı olacak. Kültür sanat ve etkinlik haberleri genelde İstanbul üzerinden gidecek.”
 
“Düzenin çarkına çomak sokmak için…”
Çark ismini çok beğendiğimi söylüyorum. Bu ismi tercih etme sebeplerini ise Epik anlatıyor: “Onlarca isim fikri çıktı. Bunların içinde çok daha akademik olanlar da vardı. Canlı ve hareketli bir şey olsun istediğimiz için LGBTİ hayatına özel bir isim seçmek istedik. Nasıl ki başka yerlere insanlar akşam nerede ne olduğunu öğrenmek için bakıyorsa; LGBTİ hayatı için de bize bakılsın istedik. Mekanlar ve etkinlikler üzerinden çıkan bir fikir olduğu için Çark dedik. Heteroseksüeller anlamazlar belki ama merak eder bakarlar dedik. Kent odaklı, birçok şeyi çağrıştırıyor. Düzenin çarkını biraz dürtmeyi de çağrıştırıyor. Hem kent yaşamını takip eden hem de o çarka çomak sokan bir şey olduğu için bu kararı verdik.”
 
İstanbul’da LGBTİ haberciliğinin eksikliğinden dem vuruyor Epik. Hareketin içinde olan, yazan çizen insanlar için yeni bir mecra oluşturduklarını söylüyor. Güncel haberlerden ziyade, haber-analiz yapacaklarından bahsediyor.
 
Söyleşimizi ikimizin de paylaştığı bir temenniyle sonlandırıyoruz: “Heyecanlı bir ekip ve yeni bir çalışma olan ÇarkMag LGBTİ toplumuna hayırlı olsun!” 

Etiketler: medya
nefret