25/06/2018 | Yazar: Kaos GL

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bugün mülteci LGBTİ+’lar, zorunlu kısırlaştırma şartının kalkması, feminist savunma, “üçüncü olmak”, DJ’lik atölyesi ve parti ile başlıyor!

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bugün başlıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bugün mülteci LGBTİ+’lar, zorunlu kısırlaştırma şartının kalkması, feminist savunma, “üçüncü olmak”, DJ’lik atölyesi ve parti ile başlıyor!

Bu yıl “Sınır” temasıyla yapılan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bugün başlıyor. 1 Temmuz’da Onur Yürüyüşü ile sona erecek olan haftanın ilk gününde feminist savunma yöntemleri ve DJ’lik atölyeleri yapılacak.

İlk günün oturumlarından biri de mülteci LGBTİ+’lar üzerine olacak. “Sınırları Geçerken: LGBTİ+ Mültecilerin Karşılaştığı Ayrımcılık ve Hak İhlalleri” panelinde Lesvos LGTIBIQ Solidarity’den Ruby Breward, Kaos GL Mülteci Çalışmaları Program Koordinatörü Av. Hayriye Kara, SPoD Kilit Mülteci Proje Koordinatörü Açelya Sungur, Anahita Shamsaei ve SPoD’tan Marsel Tuğkan Gündoğdu konuşacak.

Çok eşlilik/çok aşklılık söyleşi ve atölyesinde “üçüncü olmak” tartışılacak. “Zorunlu Kısırlaştırma Şartının Kalkması Ne Anlama Geliyor?” oturumunda ise Av. Hatice Demir ve Av. Hayriye Kara, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını aktaracak.

Haftanın ilk günü açılış partisi ile sonlanacak.

Onur Haftası tam programı için tıklayınız.

25 Haziran Pazartesi tam programı şöyle:

Atölye: Feminist savunma yöntemler

Saat: 13:00-16:30 Yer: Çıplak Ayaklar Kumpanyası

Saç telimden, tırnağıma ve daha da ötesi... Benim bedenim. Kendimizi ifade etme, gerektiğinde savunma, yaşadığımız zorluklar karşısında kolektif ve bireysel stratejiler geliştirme yöntemi. Dayanışmak, birlikte güçlenmek, kendimize dair bir yolculuk... Ve her birimizin kendi tanımlamasını yapacağı bi’ dolu şey.

Atölyemiz 25 kişiyle sınırlıdır. Erkeklere kapalıdır. Atölyeye kayıt için istanbulpride@gmail.com adresine e-mail atabilirsiniz.

 

Atölye:  DJ’lik atölyesi

Saat: 16:00-20:00 Yer: Ziba

26 yıldır yürüyoruz. Bu uzun yürüyüşte, düştük, kalktık, durduk, koş- tuk, sevdik, sevildik, seviştik, sevişemedik, bazen umutsuzluğa kapıldık, bazen fazlasıyla umutlandık ama hep hep hep dans ettik! Dansın bizi özgürleştiren ve birbirimize yaklaştıran büyüsünden hiç vazgeçmedik. Vazgeçmeyeceğiz!

Tümüyle kendimiz olarak eğlenmek, özgürce dans etmek de mücadelemizin bir parçası oldu. Kendi eğlenme biçimlerimizi, eğlence mekanlarımızı var ettik. Ve kendi dj’lerimizi :) Aramızdan birileri “çekilin ben çalarım” dedi, çaldı, oynadık. Durmadık, doymadık…

“Çekilin ben çalarım” demenin tam sırası değil mi? “Ay nasıl yapıyorlar acaba bunu?”, “O ekrandaki bütün tuşlar neye yarıyor?”, “O garip aletlerle ne yapılıyor?” diye merak ediyorsanız, DJ atölyesi tam size göre. Laptopları kapın gelin! Laptopınız yoksa üzülmeyin, olanlarla idare edebiliriz. Profesyonel bir “set up”la çalışacağımızın atölyemizin sonunda bir de parti var. Belki atölyede öğrendiklerinizle orada birkaç şarkı da çalmak istersiniz? Neden olmasın?

“Çalarım aşkım” diyorsan bekliyoruz aşkım! Çal kız yıkılsın!

Not 1: Verimli bir atölye olması açısından katılım 10 kişiyle sınırlıdır. Atölyeye kayıt, yer ve zamanı için istanbulpride@gmail.com adresine e-mail atabilirsiniz.

Not 2: Atölye katılımcılarının Virtual DJ ve Rekordbox programlarının ücret- siz sürümlerini bilgisayarlarına yüklemeleri önerilir.

Not 3: Atölye süresince üzerinde çalışmak istediğiniz ve atölye sonunda çalmak istediğiniz şarkıları mp3 formatında (ses kalitesi için 320 Kbps olmasına dikkat ederek) getirebilirsiniz.”

 

Panel & Forum: “Sınırları Geçerken: LGBTİ+ Mültecilerin Karşılaştığı Ayrımcılık ve Hak İhlalleri”

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir

İkinci dünya savaşından bu yana dünyanın tanık olduğu en büyük krizler- den biri olan Suriye iç savaşı, başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerine milyonlarca insanın göç etmesine sebep oldu. Hem tehlikeli ve düzensiz göç yolları hem de mültecilerin güvenli olmayan ülkelere gidiyor olması sebebiyle mülteciler birçok problemle karşılaşıyorlar. Bu durumun en çok etkilediği gruplardan birisi de LGBTİ+ mülteciler. LGBTİ+ mülteciler, kendi grupları içerisinde ve gittikleri ülkelerde çok katmanlı ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Çalışma, sağlık, barınma ve eğitim gibi temel haklarından mahrum olan LGBTİ+ mülteciler, bir de homofobi, transfobi ve yabancı düşmanlığı ile baş ediyorlar ve bütün bunların sonucunda birçok haklarından mahrum kalarak sosyal izolasyona mahkum ediliyorlar. Yani LGBTİ+ mülteciler sadece coğrafi sınırları geçmek zorunda kalmıyor, bir de ayrımcılıklarla örülmüş toplum içerisinde görünmeyen sınırlarla karşılaşıyorlar. Bu seneki Onur Haftası’nın teması olan “Sınır” ile birlikte panelimizde, alanda çalışan uzman ve aktivistlerle sınırları aşarken ve sınırları aştıktan sonra yaşanılan hak ihlallerini ve ayrımcılığı konuşacağız.

Moderasyon: Özlem Çolak (Bağımsız LGBTİ+ Aktivisti)

Konuşmacılar: Ruby Breward (Lesvos LGTIBIQ Solidarity)

Açelya Sungur (SPoD, Kilit Mülteci Proje Koordinatörü, sahadan deneyimlerini aktaracak)

Hayriye Kaya (Kaos GL, Türkiye’deki mültecilerle ilgili yasal çerçeve, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Geçici Koruma Reji- mi, yasalar ve yönetmelikler… Türkiye’de kağıt üstündeki yasal durum uygulamada neye dönüşüyor ve LGBTİ mültecileri nasıl etkiliyor?)

Anahita Shamsaei (Kilit Mülteci Projesi Saha Çalışanı, hem projedeki hem de kendi yaşadığı deneyimleri aktaracak)

Tuğkan Gündoğdu (SPoD, AB-Türkiye Anlaşması ve Yunan adalarında sıkı- şan LGBTİ+ mültecilerin yaşadığı sorunları paylaşacak)

 

Atölye/Söyleşi: Çok eşlilik/çok aşklılık söyleşi ve atölyeler serisi 02: Üçüncü Olmak, Metreslik

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir

Geçen sene Nakka LGBTİ+ bünyesinde “Çok eşlilik/çok aşklılık Söyleşi ve Atölyeler Serisi”nin ilki “Uzun İlişkiler” üzerine gerçekleştirdik. Sohbetlerimizde uzun süreli ilişkilere teğet geçen, sınırlarını aşındıran ya da sağlamlaştıran, renk katan(!) ya da şer atan(!) 3. olma deneyimlerinin kendine yer bulamadığını, çok eşlilik söylemlerinde 3. olma deneyimlerinin görünmez kılındığını tespit ettik. Bu yüzden metreslik deneyimi olan, orijini olan partneri bulunan kişiler ile sabit ya da esnek sürdürülebilir bir ilişki içerisinde olan LGBTİ+ lar deneyimlerini anlatacaklar. Tanışma hikayelerini, ilişkinin başındaki pratikler ile sonraki pratikler arasında ne gibi değişimler olduğunu, sıkıntı olabilecek meselelerin nasıl aşıldığını, sınırların nasıl çekildiğini, nasıl ilişki formlarının deneyimlendiği; aile, çok eşlilik/ çok aşklılık kavramlarına dair düşüncelerini dinleyecek ve kafamızdaki soruları onlara soracağız.

Yürütücü: Burak

Söyleşiciler: Oğulcan, Beren, Can, Meriç

 

Panel: Zorunlu Kısırlaştırma Şartının Kalkması Ne Anlama Geliyor?

Saat: 19:30 - 21:00 Yer: Cezayir

Medeni Kanun madde 40’ta yer alan ve trans geçiş süreçlerinde “üreme yeteneğinden yoksun olma” şartını içeren yasanın kalkmasıyla birlikte süreçte zorunlu kısırlaştırma uygulaması yasal olarak kalktı. Peki bu değişiklik ne anlama geliyor? Bu bir kazanım mı yoksa dezavantajları da barındırıyor mu? Bu konuda alınmış AİHM kararları bize ne anlatıyor?

Medeni Kanun madde 40’taki değişikliğin yasal süreçlere yansımasını ve zorunlu kısırlaştırmanın uluslararası hukuktaki yerini konuşacağımız et- kinliğe sizleri bekliyoruz.

Moderasyon: Rukan Açkani

Konuşmacılar: Av. Hatice Demir, Av. Hayriye Kara

 

Parti: “Sınır” Açılış Partisi

Kapı Açılış: 22:00 Yer: Arsen Lüpen


Etiketler: yaşam
2024