20/06/2022 | Yazar: Kaos GL

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası programı, 20 Haziran Pazartesi

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda bugün: Şiddetsizlik, HIV, kuir edebiyat, seks işçiliği, bi+’lar direniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Her sene Haziran ayının en çok beklenen haftası olan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, bu sene otuzuncu kez yola çıktı.

Bugün (20 Haziran) başlayan etkinlikler, 26 Haziran Pazar günü Onur Yürüyüşü ile sonlanacak.

Bugünün İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası programı şöyle:

20 Haziran Pazartesi 

Saat: 15:00-18:00 Yer: Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Atölye: Şiddetsiz Örgütlenme* 

Şiddetsiz örgütlenme atölyesi aktivizmimizi daha güçlü bir hale getirmek konusunda bizi düşünmeye ve birlikte hareket etmeye teşvik ediyor. Şiddetsiz bir örgütün nasıl olur birlikte düşüneceğiz. 

Örgüt içinde olabilecek şiddet türlerini fark ederek şiddetsiz yaklaşım ve yöntemleri tartışacak, deneyimlerimizi paylaşacağız. 

Katılımcı sayısı sınırlı olup katılmak isteyenlerin merhaba@siddetsizlik.org adresine mail atmaları gerekmektedir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: HIV'le Yaşayan LGBTI+'lar Anlatıyor* 

Biliyoruz ki HIV ve LGBTI+ kesişiminde olan öznelere dönük ayrımcılık ve nefret tutumları gitgide derinleşiyor. Kuir tarih, HIV ve LGBTI+ kavramını beraber yazarken bu ortak mücadeleden ilham alıyoruz. Biricik sorunlarımızı, deneyimlerimizi, ihtiyaçlarımızı görünür kılmak ve konuşmak için HIV'le yaşayan LGBTI+'lar olarak onur haftası kapsamında bir araya geliyoruz. 

Kolaylaştırıcılar: Defne Güzel, Oğuzhan Nuh 

Etkinliğe HIV'le yaşayan LGBTI+'ların katılımını hedefliyoruz. Etkinlik aktarım vermek isteyen katılımcıların deneyim ve paylaşımlarıyla gerçekleşecektir. 

Saat: 17:00-19:00 Yer: Cezayir Panel: Neden Kuir Edebiyat Yapıyoruz? 

Onur Haftası kapsamında üç lubunya yazar Deniz Erkaradağ, Fırat Uran ve Mertcan Karakuş ile 2021 yılında kurulan queer feminist yayınevi Umami Kitap'ın kurucularından Büşra Mutlu ile Seçil Epik bir araya geliyor. 

"Direniş"in edebiyat tarafında işlerin nasıl gittiğini konuşmak, deneyimlerimizi paylaşmak ve sözümüzü nasıl çoğaltırız diye hep beraber düşünmek için buluşuyoruz. 

Moderasyon: Seçil Epik 

Konuşmacılar: Deniz Erkaradağ, Fırat Uran, Mertcan Karakuş ve Büşra Mutlu 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Sohbet: Bi+lar Direniyor 

Biseksüel Manifestodan bu yana süregelen bi+fobik davranışlara karşı değişen dönüşen gelişen direnme pratiklerimizi konuşuyoruz. 

Bundan otuz iki yıl önce biseksüel manifestoyu kaleme alan bi+lar monoseksizm yüzünden görünmez kılınmaktan, seslerinin duyulmamasından ve kendileri dışındakiler tarafından tanımlanmaktan bıktıklarını haykırmış ve herkesi içsel ve dışsal bifobisiyle yüzleşmeye davet etmişlerdi. Bu metinde dert yanılan biseksüelliğin önüne gelenle yatmayla ilişkilendirilmesi ya da akışkanlığın kafa karışıklığı olarak algılanması gibi fobileri bi+lar bugün hala deneyimliyor. Ancak bunlara rağmen bi+lar cishet dünyaya karşı da lubunyalıklarını görmezden gelen lubunya alanlarda da direnmeye devam ediyor. Bu etkinlikte ilişkilenmelerimizden aktivizm alanlarına kadar her yerde yaşayabildiğimiz, bazen kendimiz de içselleştirdiğimiz, görünmezlik yüzünden daha da katmerlenen bi+fobik davranış ve söylemlere karşı direnme pratiklerimizi ve bunların nasıl değişip dönüştüğünü konuşup paylaşacağız, birbirimizden güç alacağız. 

Moderasyon: Lambdaistanbul 

Saat: 19:00-21:00 Yer: Cezayir Panel: Halk Sağlığı Perspektifinden Seks İşçilerinin Sağlık Haklarına Erişimi 

Seks işçileri sağlık haklarına erişebiliyor mu

Sağlık hakkının temel bir insanlık hakkı olduğu gerçeğinden yola çıkarak, trans+ seks işçilerinin sağlığa erişim düzeyleri ne durumda? 19 seks işçisiyle yapılan görüşmeler sonucunda, 90'lı yıllardan bugüne sağlık hakkına erişimde neler değişti? Halk sağlığı uzmanı tarafından modere edilecek bu panelde halk sağlığı perspektifinden araştırma bulguları ve özne deneyimleri paylaşılacak. 

Konuşmacılar: Eylem Çağdaş, İris Mozalar, Onur Şimşek 


Etiketler: yaşam
İstihdam