28/06/2018 | Yazar: Kaos GL

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın bugünkü (28 Haziran) programına göz attınız mı?

İstanbul Onur Haftası’nda bugün: Davalar, Ahmet Yıldız paneli, edebiyatta LGBTİ+… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın bugünkü (28 Haziran) programına göz attınız mı?

Bu yıl “Sınır” temasıyla yapılan İstanbul LGBTİ+ Haftası’nın dördüncü günü Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların yargılandığı dava ve Ahmet Yıldız davası ile başlıyor.

Hukuki öz savunma ve duvar boyama gibi atölyelerin yanı sıra; Ahmet Yıldız dava paneli, kampüste trans deneyimleri ve edebiyatta LGBTİ+ oturumları katılımcıları bekliyor. Günün son etkinliği ise Butik Parti.

Bugünün programı şöyle:

 

28 Haziran Perşembe

 

Atölye: Video Aktivizm

Saat: 10:00 - 13:00 Yer: Şiddetsizlik Merkezi

Seyri Sokak Videoeylem Atölyesi olarak, hak ve özgürlük ihlallerini, toplumsal mücadeleleri, sivil toplum hareketlerini ve sokağı doğrudan kaydedip, çevrimiçi kanallar aracılığıyla halka ulaştırmak; kolluk kuvvetlerinin eylemciler ve halk üzerindeki şiddetini kaydedip, hukuki süreçte delil olarak kullanılmasına olanak sağlamak; tüm mücadelelerin görsel tarihini kayıt altına alarak, toplumsal bir bellek oluşturmak, gerçeğin tanığı ve göstereni olmak amacındayız. Atölye çalışmaları ile gönüllü katılımcılarla deneyimlerimizi paylaşıyor, videoeyleme ilişkin ve ihtiyaç duyulan teknik ve teorik bilgileri aktararak sokaktaki kamera sayısını artırmaya; kanıt, kanıt, haber hakkı bilincini yaymaya çabalıyoruz.

Kolaylaştırıcılar: Sibel Tekin, Onur Metin

* 3 gün süren bir atölyedir. Katılımcıların dizüstü bilgisayar getirmesi ve katılım 25 kişi ile sınırlı olup katılacakların priderezervasyon@gmail.com adresine e-posta göndermeleri gerekmektedir.

 

Onur Yürüyüşü Davası

Saat: 09:00 Yer: Çağlayan Adliyesi

Geçen sene 19 Haziran günü gerçekleşen Trans Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ve gözaltında polis şiddetine, tacize maruz kalan arkadaşlarımızın yargılandığı davanın 4. duruşması 28 Haziran Perşembe günü Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleşecek. Karar duruşması olması beklenen duruşma öncesi adliye önünde yürüyüşlerimize ve arkadaşlarımıza sahip çıkmak için buluşuyoruz!

 

Eşcinsel Namus Cinayeti”: “Ahmet Yıldız Davasında Buluşuyoruz”

Saat: 09:00 Yer: Kartal Anadolu adliyesi 5. Ağır ceza mahkemesi önü

28. Duruşması görülecek olan Ahmet Yıldız Davasına sahip çıkmaya katledilen arkadaşlarımıza yenisinin eklenmemesi için hep beraber katılıyoruz. Tasını tarağını topla, hesap sormaya gidiyoruz. Katiller hala aramızda!

 

Atölye: Karanfil Bezeli Elma, SÊVA MÊXEKRÊ

Saat: 13:00-16:00 Yer: TAK

Karanfil bezeli elma, aşık olduğunuz kişiyi aşka davet etmenin geleneksel bir yolu, sembolik olarak “ben sana aşığım” demenin Kürtçesidir.

Küçük boy kırmızı bir elmanın üzeri çok sık; birbirine bitişik olmak kaydıyla karanfillerle donatılır. İşlem bittikten sonra kuru karanfilin kokusu taze elma kokusuyla buluşunca hoş bir rayiha ortama yayılır. Üstelik elma ve karanfilin buluşmasıyla ortaya çıkan Sêva Mêxekrêj çok uzun süre da- yanabiliyor. Rivayete göre yaklaşık 100 yıl kokusunun sürdüğü söylenir.

İşin en estetik tarafı, karanfil tanelerini hazırlama sürecidir. Bunun için karanfil tanelerinin uç kısımlarındaki tomurcuklar sökülerek yıldız görünümlü karanfiller hazır hale getirilir. Sonra hazırlanmış olan bu karanfil taneleri, tek tek kırmızı elmaya, boşluksuz bir şekilde saplanır. Acılı olan bu aşamada parmak uçlarınız sızlayabilir.

Sevgililer gerek iş, gerek savaş, gerekse başka sebeplerden dolayı sevdiklerinden yıllarca ayrı kalacakları zaman, birbirlerinden ayrılmadan önce Seva Mexekreş yapıp birbirlerine hediye ederlermiş. Bunun anlamı “kavuşana kadar bu koku seninle olsun, seninle kalsın” demekmiş.

Bizim bu atölyeyi yapmamızdaki amacımız da benzer bir şekilde emeğimizi sevgimize katıp yurtdışında olan LGBTİ+ arkadaşlarımızla aramızdaki sınırları aştığımızı anlatmak ve kavuşuncaya kadar Sêva Mêxekrêj koku- suyla yanlarında olduğumuzu göstermektir.

Etkinlik 20 kişi ile sınırlı olduğundan istanbulpride@gmail.com adresine e-posta göndermeleri gerekmektedir.

Yürütücüler: Süleyman, Burak (Keskesor Amed LGBTİ oluşumu)

 

Atölye: Hukuki Özsavunma

Saat: 15:00-17:00 Yer: Cezayir

Son yıllarda toplumsal muhalefeti etkisiz hale getirmeye çalışmak için ik- tidarın en sık uyguladığı strateji: “korku”. Özellikle 15 Temmuz’dan sonra, suç duyuruları, sosyal ve havuz medyadaki karalama kampanyaları, ev aramaları, gözaltılar, tutuklamalar gibi baskılar artarak muhalif kesimlere otosansür empoze ediliyor ve ilgili kesimler susturulmaya çalışılıyor.

•        Basın açıklaması yapma, protesto etme, stand açma, bildiri dağıtma (elden veya kuşlama) gibi eylemleri yaparken hangi haklarımız var?

•        Polis ne zaman bizi durdurabilir? Havalananında, sokakta, kimlik kontro- lünde bizden ne talep edebilir?

•        Biz ya da bir arkadaşımız gözaltına alınırsa ya da ev arama halindeyken nasıl davranmalıyız, kimi çağırmalıyız?

•        Kötü muameleye maruz kalırsak kime başvurabiliriz?

•        Yürüyüş sırasında karşılaştığımız hak ihlalleriyle nasıl mücadele edilir? gibi sorularımıza cevap bulacağımız atölyeye herkesi bekliyoruz.

Yürütücü: Rozerin Seda Kip

 

Atölye: Duvar Boyama

Saat: 15.00- 18.00

Sınır nedir? Sınırları ne belirler? Fiziksel sınırların en sık rastlananı: duvarlar... Duvarın burasındasın, şimdi öteki tarafında, orasındasın… Berlin duvarı zamanında iki ayrı varoluşu temsil ederken, artık üzerindeki resimler vasıtasıyla insanların başka ihtimalleri de düşünebildiği bir alan. Sınır dönüşürken mi renklenir dünya, yoksa renklendikçe mi dönüşür sınırlar? Gelin duvarı beraber renklendirelim.

Etkinlik mekanı daha sonra açıklanacaktır.

 

Panel: Kampüs İçerisinde Trans Deneyimleri

Saat: 17:30-19:30 Yer: Cezayir

Üniversite öğrencisi transların kampüs sınırları içerisinde yaşadığı deneyimleri, maruz kaldığı hak ihlallerini ve kampüs içerisinde trans olmayı konuşacağız. Etkinlikte üniversite öğrencisi bir trans kadın, bir trans erkek ve örgün eğitimden uzaklaştırılmış bir trans kadın deneyimlerini aktaracaklar.

Katılımcılar: Kardelen Yazıcı, Orkun Aras Coşkun, Arjin Deniz

 

Panel: “Bir namus cinayeti: Ahmet Yıldız Davası” paneli (Hêvî LGBTİ Derneği)

Saat: 19:00-20:00 Yer: Cezayir Toplantı Salonu

2008 yılında babası tarafından katledilen ve Türkiye’de ilk “Eşcinsel Namus Cinayeti” olarak adlandırılan davada “kayıp” baba bulun(a)madığı için nefret cinayetlerine her geçen gün yeni bir arkadaşımız eklenmekte. Ahmet Yıldız davasının 28. Duruşmasının olduğu bu günde bir araya geliyoruz. Nefret cinayetlerini, Türk “hukuk” sistemini, iyi hal indirimlerini ve cezasızlık konularının tartışılacağı panelde buluşuyoruz.

Moderatör: Can Kaya (Hêvî LGBTİ Derneği Sosyal Hizmet Uzmanı Konuşmacılar: Avukat Fırat SÖYLE (Ahmet Yıldız Davası Avukatı) Dr.Ahmet KAYA (Hêvî LGBTİ Derneği Ahmet Yıldız dava takipçisi)

 

Atölye: Queer Zumba

Saat: 19:00 - 20:30 Yer: SPOD

26. İstanbul Onur Haftası düzenlene dursun, gelin biz de Queer Zumba ile kötü enerjimizden kurtulalım, terleyelim, ıslanalım!

Zumba, içinde fitness hareketleri barındıran, tekrarlı ve simetrik hare- ketlerden oluşan, temelinde mutluluk ve özgüven inşa etmeyi vadeden kardiyovasküler bir dans/fitness türüdür. Metabolizmayı hızlandırır ve vücuttaki oksijen kapasitesini arttırır.

Katılımcıların rahat hareket etmesini sağlayacak kıyafetlerle spor ayakka- bısı tercih etmesi gerekmektedir ve zumba yoğun ve hareketli bir dans türü olduğu için atölye boyunca su ve kişisel havlularını yanlarında bulundurmaları önerilmektedir.

Etkinlik 15 kişi ile sınırlı olduğundan katılacakların istanbulpride@gmail. com adresine e-posta göndermeleri gerekmektedir.

Yürütücü: Nilüfer Çelebi

 

Atölye/Söyleşi: Edebiyatta LGBTİ+ (Baki Koşar Kitapları)

Saat: 20:00 - 22:00 Yer: İnfial

On romanını bitirmek üzereyken, 2006 yılında nefret cinayetiyle aramızdan ayrılan Baki Koşar, kamuyu ilgilendiren önemli haberlere imza atmış ödüllü bir gazeteci ve yazardı. Ardında yüzlerce haber, röportaj ve bir roman ve iki hikaye kitabı bıraktı.

Onur haftası kapsamında yapılacak bu etkinlikte Baki Koşar’ın ‘Kilidi Sırlı Anahtar’ romanı, ‘Kader Otelinde Bir Aşk Cinayeti’ ve ‘Tarkuşu’ adlı hikaye kitapları üzerinden bir sunum ve tartışma gerçekleştirilerek kitaplarını ve edebiyatını gündeme taşımayı amaçlıyoruz.

Etkinlik herkese açıktır, katılmak için kitabı okumanız gerekmiyor. Baki Koşar’ın kitapları, satışta olmayıp sahaflardan temin edilmeye çalışılabilir.

nakkalgbti+ ve Lambdaistanbul Lgbti’nin ortaklaşa düzenlediği edebiyatta lgbti+ sohbetleri Haziran ayı etkinliği Onur Haftası kapsamında yapılacak- tır. Etkinlik dili Türkçe’dir.

 

Speed Dating

Bir gecede sizi 15 farklı kişiyle randevuya çıkarıyoruz. Her biriyle sohbet etmek için 4 dakikanız olacak. Sohbet sonunda iki taraf da birbirini beğenmişse birbirinize iletişim bilgilerinizi iletip gerisine karışmayacağız :)

Katılımcı sayısı 30 kişiyle sınırlı olup katılmak isteyenlerin iletişim bilgile- rini istanbulpride@gmail.com adresine mail atması gerekmektedir. Mekan bilgisi mail yoluyla bildirilecektir.

 

Butik Parti

Saat: 22:00 - 22:00 Yer: Üzüm Bar &Pub

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı için tıklayınız.

 


Etiketler: yaşam
İstihdam