29/06/2018 | Yazar: Kaos GL

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın bugünkü (29 Haziran) programına göz attınız mı?

İstanbul Onur Haftası’nda bugün: Lezbiyen biseksüel ilişkiler, Hormonlu, tema forumu… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın bugünkü (29 Haziran) programına göz attınız mı?

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası beşinci gününde. Bugün katılımcıları üniversiteli buluşması, “Sınırın Ardında; ‘Güvensiz’ Bir Bekleyiş” paneli, hayvan hakları, HIV/AIDS politikası, lezbiyen biseksüel ilişkilerde şiddet, tema forumu, randevu hikayeleri, Kuirfest film gösterimi ve Hormonlu Domates Ödül Töreni bekliyor.

Bugünün programı şöyle:

 

29 Haziran Cuma

 

Forum: Üniversiteli Buluşması

Saat: 13:00 - 16:00 Yer: Salt Galata

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, LGBTİ+ öğrenci ve öğrenci kulüplerini yaşam alanlarımız olan üniversitelerde yaşadığımız sorunları, mümkün olabilecek çözüm yollarını konuşmaya ve öğrenci veya öğrenci Kulüpleri arasındaki iletişim ve dayanışmayı arttırmaya çağırıyor.

 

Panel: Sınırın Ardında; “Güvensiz” Bir Bekleyiş”

Saat: 16:00 - 18:00 Yer: SALT Galata

Suriye’de 2011 yılı itibari ile meydana gelen iç savaş ile Türkiye’de daha fazla görünür hale gelen Mültecilik ve özelde Mülteci LGBTİ+’lar sorununu bir kez daha irdeliyoruz. Suriyeli Mülteci LGBTİ+’ların yanı sıra özellikle İran ve Afganistan üzerinden gelen LGBTİ+’ların, Türkiye’den “güvenli ülkeye” geçiş süreçleri, Türkiye’de yaşadıkları hak ihlalleri, uzun bekleme süreleri ve kimi zaman benzeri ülkelere geri dönüşlerinin gündemleştirile- ceği panelde hep beraber neler yapabileceğimizi konuşacağız.

Moderatör: Can Kaya (Hêvî LGBTİ Derneği Sosyal Hizmet Uzmanı)

Konuşmacılar: Müzeyyen Araç: (Hêvî LGBTİ Derneği Mülteci LGBTİ’ler Çalışmaları Koordinatörü)

Ramtin Zigorat: (Hevi LGBTİ Derneği İranlı Mülteciler Çalışma grubu Koordinatörü)

 

Panel: Bir Yerde Durmak Gerek: Hayvan Hakları ve İnsan Çıkarları Arasındaki Çizgi Üzerine

Saat: 17:00 - 19:00 Yer: Cezayir

Hayvanlarla aramıza nasıl bir sınır çiziyoruz? Bedenleriyle aramıza çizgiyi nereden çekiyoruz?

Tıpkı insanların bazılarını önemli, bazılarını önemsiz gördüğümüz gibi; hayvanların da bazılarını önemli, bazılarını önemsiz görüyoruz.

İneğin bedenini bir işlev haritası olarak algılıyor; organlarına, kaslarına, derisine, kemiklerine ve memelerine, insan ihtiyaçlarını karşılayan birer kaynak muamelesi yapıyor; bu muamele üzerinden sınıflandırıyoruz.

Sınıflandırmayı hayvan türlerine de taşıyoruz: Başını okşadığımız kediyle soframıza bedenini koyduğumuz kuzuyu, “sevilecek” ve “yenilecek” hayvanlar şeklinde, ayrı iki dosyaya yerleştiriyoruz.

Bugün, bedenlerinin ölüsüne ve dirisine gözümüzün alıştığı hayvanları yeniden düşünelim mi?

Kendimiz için, kendi bedenimiz için istediğimiz hakları ve dokunulmazlıkları, başkaları için de, başka türler için de değerlendirelim mi?

Sınırları tartıştığımız bu hafta, hayvanları önemsediğimiz varlıklar küme- sinin dışında bırakan o sınırları da konuşuyoruz. Çünkü hayvanları biz doğurtuyor, biz öldürüyor, yaşamlarına sınırı biz çekiyoruz.

Bir yerde durmak gerek. Ama burada değil. Moderasyon: Can Servi

Konuşmacılar: Gülce Özen Gürkan, Can Servi, Buğra Giritlioğlu

 

Panel: LGBTİ+ Hareketi ve Güncel HIV/ AIDS Politikası

Saat:17:00 - 19:00 Yer: Cezayir Toplantı Salonu

Anaakım HIV/ AIDS politikası, cinsel sağlık üreme sağlığı eğitimleri ve HIV/ AIDS eksenli deneyim paylaşımları kapsayıcı mı? sorusunu soracağımız, LGBTİ+’ların öznesi olduğu bir HIV/ AIDS politikasının ihtiyaçlarını ve güncel durumunu konuşmaya çalışacağımız etkinlikte aynı zamanda HIV/ AIDS ve yaşlılık- gençlik konusunu ve HIV ile yaşayan kişilerle kurulan cinsel ve duygusal ilişki pratiklerini de değerlendireceğiz.

Moderasyon: Burak

Konuşmacılar: Emre Özyetiş (Keskesor Amed LGBTİ) Hasan Atik (Hevi LGBTİ)

Yunus Emre Demir (26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi)

*TAPV katkılarıyla…

 

Atölye: Lezbiyen Biseksüel İlişkilerde Şiddet

Saat: 19:00 - 21:00 Yer: Cezayir

Şiddet sarmalında kadın kadına ilişkilenmeler

Şiddet, cinsiyetlerden, cinsel yönelimlerden ve cinsiyet kimliklerinden bağımsızdır. Şiddetin bir erkek tarafından geldiği ön kabulü, lezbiyen ve biseksüel kadınlar arası ilişkilenmelerde şiddet ve taciz gibi olayları görünmez kılabilmekte, bu konuların konuşulup tartışılamaması gibi durumlara yol açabilmektedir. Hem fail, hem mağdur, hem de tanık olabildiğimiz süreçlere müdahalelerimizi, müdahilliklerimizi konuşmak istiyoruz. Bu yol arayışımızda, bu konuları tartışmak için atölyeye katılmak isterseniz istanbulpride@gmail.com mail adresine kayıt yaptırınız.

Atölye 25 kişiyle sınırlıdır.

Kolaylaştırıcılar: Hande İmbat, Nihan Zeynep, Aylime Aslı Demir, Esma Akyel

 

Tema Forumu: Sınır

Saat: 18:00 - 20:00 Yer: SALT Galata

Her yıl bir araya geldiğimiz Onur Haftası Tema Forumunda bu yıl “sınır” ke- limesinin anlamını, hayatlarımıza ne şekillerde dokunduğunu hep birlikte düşünmek ve genişletmek için toplanıyoruz.

Kimliklerimizin, yönelimlerimizin, varoluş biçimlerimizin sınırlandırılması- nı kabul etmediğimizi söylüyoruz. Bizleri kamusal alandan tecrit etmek is- teyenlere karşı, bizi sıkıştırdıkları alanlardan çıkmak için neler yapıyoruz?

İkili cinsiyet sisteminin sınırlarına karşı “Alışın, buradayız!” demenin yol- ları neler olabilir? Bu sınırları yeniden ürettiğimiz anlar oluyor mu?

Milliyetçi, ırkçı, sömürgeci devletlerin aramıza çektiği görünmez sınırla- rı nasıl aşabiliriz? Kimliklerimizden duyduğumuz onuru göçmenler, etnik azınlıklar, başka uluslardan tüm yoldaşlarımızla sınırsızca kutlamayı nasıl mümkün kılabiliriz?

Güçlünün lehine konan tüm sınırlar üstüne konuşmak, bu sınırlara karşı durmak, görünmez sınırları görünür kılmak için hep birlikte konuşuyoruz.

 

Atölye: Randevu Hikayeleri

Saat: 20:00 - 22:00 Yer : Orta Teras

Birileriyle tanışmak için neler yapmıyoruz ki; Hornet, Brenda, Tinder, dating siteleri... arkadaşların ayarladığı ısmarlama randevular... Hadi gelin en iyi, en kötü, en komik ve en tedirgin edici randevu hikayelerimizi birlikte konuşalım. Tüm katılımcıların gelirken yanlarında en az bir buluşma hikayesi getirmesi beklenmektedir o nedenle şimdiden düşünmeye başlasanız iyi olur.

 

Film Gösterimi (KuirFest)

Saat: 20:00 - 22:00 Yer: Mecra Sınır Kısa Seçkisi 77’

Pembe Hayat KuirFest’in 26. İstanbul Onur Haftası’na özel hazırladığı “sınır” temalı kısa seçkisinde, bedenin sınırlarını, kurumsal sınırları ve hayatın her alanındaki sınırları tartışmaya açacak.

Şugar Çark 60’ Yönetmen: Shu Lea Cheang

Şugar Çark, Madrid’de geçen dört kurmaca bölümden oluşan konum ta- banlı bir mobil internet dizisi. Madrid’de 1980’li yıllarda ortaya çıkan karşıkültürel hareketi La Movida Madrileña’nın (the Madrid scene, Madrid ortamı) hüküm sürdüğü günlerde, “Harikalar” diye de bilinen Malasaña Mahallesi’nden esinlenerek adı konmuş Şugar Çark; sığınmacıları, göç- menleri, işlevsel çeşitliliği, transfeministayı, transfeminizmi, açık aileyi, tersyüz eden annelikleri, sürdürülebilir yaşamı ve özsavunmasal özgüçlenme pratiklerinin artmasını kapsayan bir anaakım dışı yeni kuir nesli irdelemek üzere tüm şugarlıkları Malasaña’dan çıkarıp önümüze diziyor. Şugar Çark, gps yardımıyla yürütülen şehir çarklarıyla Madrid’in çeperine taşan homofobik ve transfobik alanların izini sürüyor. İz sürme sırasında Şugar Çark’ın fantezi filmvari bölümleri, günümüz halkının amansız bir başkaldırı, iç gıdıklayıcı bir şehvet ve coşkulu bir tutkuyla sergilediği direnişin hikâyelerini anlatıyor.

 

Hormonlu Domates LGBTİ+ Fobi Ödülleri Töreni + Parti

Saat: 22:00 Yer: Roxy

Saat 22:00’da başlayacak ödül töreniyle önce bu yılın LGBTİ+’fobiklerini domatesliyor, ardından ROXY’nin dans pistinde gece boyunca dans ediyoruz.

 

26. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası tam programı için tıklayınız.


Etiketler: yaşam
İstihdam