25/01/2019 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu’nun düzenlediği “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimlikleri” panelinde, LGBTİ+ hakları ve sağlık konuşuldu.

İstanbul Tabip Odası’ndan “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimlikleri” paneli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu’nun düzenlediği “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimlikleri” panelinde, LGBTİ+ hakları ve sağlık konuşuldu.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Kadın Komisyonu “Cinselliğin Farklı Yüzleri” panel dizisinin dördüncüsü “Cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri” başlığıyla 17 Ocak’ta gerçekleştirdi.

İTO’nun Cağaloğlu binasındaki panelin moderasyonunu İTO Başkanı Dr. Pınar Saip üstlendi. Panelde, Psikiyatr Seven Kaptan, Psikiyatr Şahika Yüksel ile Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, ‘Benim Çocuğum’ filminin yönetmeni Can Candan konuşmacı oldu.

Dr. Pınar Saip panelin açılış konuşmasında tıp eğitiminin cinsellik eğitimini yeteri ölçüde kapsamadığını bu sebeple düzenledikleri panelin oldukça önemli olduğuna değindi.

Mitler, gerçekler

Dr. Seven Kaptan “Cinsel yönelimle ilgili yaygın mitler / gerçekler” başlıklı konuşmasında toplumda yaygın olan yanlış inanışlardan bahsetti. Homoseksüelliğin yakın geçmişe kadar hastalık olarak görüldüğünü ancak 20. yüzyılda özgürlüklerin gelişmesi ile bakış açısında değişiklikler olabildiğini belirtti. Homofobinin herkeste var olabileceğini, terapide de içselleştirilmiş homofobi ile çalışıldığını belirtti. Bazı doktorların hormon tetkiki yaptırma eğiliminde olduğunu, bunun bilimsel zemininin olmadığını vurguladı. Kaptan, konuşmasını Yıldırım Türker'in “Bir erkek erkeği sever, bir kadın kadını sever. Kuracağınız  ikinci cümle politik olacaktır” sözü ile bitirdi. 

Tıbbın değişimi

Panelin bir diğer konuşmacısı Dr. Şahika Yüksel “Cinsiyet hoşnutsuzluğu olan ergenlerin ve erişkinlerin değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi” konulu konuşmasında tıbbın translara yaklaşımının tarihsel sürecini değerlendirdi.

Trans geçiş süreci hakkında katılımcıları bilgilendiren Yüksel, sürecin Türkiye’deki yasal pratiklerinden bahsetti.  

“Benim Çocuğum”un hikâyesi

Panelin son konuşmacısı “Benim Çocuğum”  belgeselinin yönetmeni, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan oldu. Candan konuşmasında; 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen “Kuir, Türkiye, Kimlik Konferansı”nda Listag’ın (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Aileleri ve Yakınları Grubu) konuşmalarını görünce heyecanlandığını ve o sırada sırasında belgesel yapma kararının oluştuğunu ifade etti.

Candan konuşmasını LGBTİ+ temalı çekilen film ve belgeselleri anarak sonlandırdı.

Panel katılımcıların soru ve katkıları ile sona erdi. 


Etiketler: yaşam, cinsellik
İstihdam