19/01/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Peş peşe gözaltına alınan Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Hikmet Hazer’le konuştuk: “Bizlere yapılan gözaltıların sebebi Aydın’daki lubunyaları bastırmak, örgütlülüğü bitirmek.”

“İstedikleri kadar gözaltına alsınlar, bizler örgütlenmeye devam edeceğiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hikmet Hazer (önde)

Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Hikmet Hazer, 24 saat içerisinde iki kere gözaltına alındı. İfadelerin ardından serbest bırakıldı.

Hazer, ilk olarak 12 Ocak’ta biri Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan iki arkadaşı ile birlikte Adnan Menderes Üniversitesi kampüsünden gözaltına alındı. Kampüs’te, Enes Kara’nın intiharına ilişkin tahtaya yazı yazarken önce özel güvenlik görevlileri ve sivil polis, sözlü olarak saldırdı. Ardından polisler üç kişiyi gözaltına aldı. Polis, ifade sıralarını beklerken Hazer’e hakaret de etti.

Polis, tehdit etti: Bundan sonra her şey farklı olacak

İfadelerinin ardından serbest bırakılırken bir emniyet yetkilisi Hazer’i tehdit de etti. “Seni bir daha meydanda görmeyeceğim” diyen yetkili, Aydın LGBTİ+ Dayanışması’nın etkinliklerini kast ederek, “Biz sizin eylemlerinizde şimdiye kadar sorun çıkarmadık, ama bundan sonra her şey farklı olacak” da dedi.

Gözaltından bir gün sonra, bu sefer geceyarısı Hazer evinden tekrar gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Ocak’ta Aydın’da 15 Ocak’ta katıldığı toplu açılış töreninden bir gün önce, 14 Ocak geceyarısı gözaltına alınan Hazer bu sefer 24 saat nezarethanede tutuldu.

“Bastırma ve yıldırma politikası uyguluyorlar”

Cumhurbaşkanı’nın Aydın’daki açılış töreninde, “İnsanımıza iş, aş sağlayacağız. Geleceğe güvenle bakmasını temin edecek her gayretin yanındayız. Ülkemizin demokrasi ve kalkınma mücadelesinin kalkınma şehrin Aydın'da hasbihal yapalım mı?” dediği sıralarda Aydın LGBTİ+ Dayanışması’ndan Hikmet Hazer, sosyal medyada Kürtçe bir şarkı paylaşması gerekçe gösterilerek nezarethanede tutuluyordu.

Hazer, o anları ve şehirde LGBTİ+’lara baskıları KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“Avukatlarımızla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aydın’a gelecği için gözaltına alındığımı düşünüyoruz. Diğer yandan uzun süredir polis, Aydın’daki örgütlü LGBTİ+’lara psikolojik şiddet uyguluyor. Polis tarafından sürekli takip ediliyoruz. Toplantı yapacağımız mekanda bekliyorlar. Bizlere yapılan gözaltıların sebebi Aydın’daki lubunyaları bastırmak, örgütlülüğü bitirmek. Bastırma ve yıldırma politikası uyguluyorlar. İstedikleri kadar gözaltına alsınlar, bizler alanda olmaya ve örgütlenmeye devam edeceğiz.”

8 Mart ve Onur Haftası yaklaştıkça polis baskısının artmasından endişelendiklerini de vurgulayan Hazer, “Yıldırma politikası bu, sesimizi kesmek istiyorlar çünkü Aydın’da önemli bir mücadelemiz var. Birimizi gözaltına alırlarsa ötekiler dağılacak diye düşünüyorlar ama bugüne kadar böyle olmadı ve olmayacak da” dedi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam