11/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

İsveç, cinsiyet geçiş ameliyatı geçirenlere yönelik zorunlu kısırlaştırma yasasını kaldırdı.

İsveç Translara Yönelik Zorunlu Kısırlaştırmaya Son Verdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsveç, cinsiyet geçiş ameliyatı geçirenlere yönelik zorunlu kısırlaştırma yasasını kaldırdı.
 
1972 yılına dayanan yasayı İsveç parlamentosunun çoğunluğu geçen yıl feshetmek istese de, küçük bir muhafazakâr parti bu girişimi engelledi.
Geçen yılın sonunda verilen kararda yasanın İsveç Anayasası’nda belirtilen medenî özgürlüklere izin vermediği ve yalnızca transları hedef aldığı için ayrımcı olduğu belirtildi.
 
Karara itiraz süresinin sona ermesinin ardından zorunlu kısırlaştırma yasası 10 Ocak 2013’te feshedildi.
Kaldırılan yasanın AB Temel Haklar Şartı’nın 3. Maddesinde belirtilen “fiziksel ve zihinsel bütünlüğüne saygı gösterilmesini isteme hakkı”nı ihlâl ettiği savunuldu.
 
Karar cinsiyet geçiş ameliyatı olacak kimliği açıklanmayan bir kişinin kısırlaştırmaya itiraz etmesiyle gündeme geldi. Dava, şikyetçi adına İsveç Sağlık Bakanlığı tarafından mahkemeye taşındı.
 
İsveç Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Hakları Federasyonu (RFSL) Başkanı Ulrika Westerlund, değişimi sevinçle karşılayarak eski yasadan olumsuz etkilenenler için tazminat çerçevesinin belirlenmesi halinde herhangi bir dava açmayacaklarını belirtti. Westerlund, yaklaşık 20,000 Avroluk bir tazminatın uygun bir meblağ olacağını ekledi.
1999’da İsveç Parlamentosu 1935’ten 1996’ya başka bir program dahilinde kısırlaştırılmaya zorlananlara yaklaşık 17,000 Avro tazminat ödenmesinin yolunu açan bir yasayı kabul etti.
 
İptal edilen yasanın mağdurlarından 80-90 kişinin RFSL’ye başvurarak tazminat almak istedikleri bildirildi.
 
Karara ilişkin Türkiye’den trans aktivistlerinden görüş aldık.
 
İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği, Demet Yanardağ: Türkiye’de de aynı sorunla karşı karşıyayız. Sanki erkeklik ya da kadınlık yani cinsiyet kimlikleri üremeye bağlıymış gibi alglanıyor.Bir kişi hangi bedende olursa olsun, kadın hissediyorsa kadın, erkek hissediyorsa da erkektir.
Cinsiyet operasyonları öncesi bir kişinin üreme hücresi üretip üretmemesine bakmak hem kişinin bedenine, hem de ruhuna yapılmış bir tecavüzdür, bir insanlık ayıbıdır.
 
Pembe Hayat LGBTT Derneği, Onur Çelik: İsveç’in trans bireylerin geçiş ameliyatlarına yönelik zorunlu kısırlaştırma yasasının kaldırılması, TT bireylerin hakları noktasında çok önemli bir gelişmedir.
Maalesef Türkiye de olduğu gibi diğer ülkelerde de translara yönelik, bireyin özerkliği, sağlığı ya da esenliğine ciddi biçimde zarar verebilen kısırlaştırma ve diğer zorunlu tıbbî işlemlerin, trans bireyin cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için şart koşulması gibi insan haklarından uzak ve ihlallerle dolu uygulamalar mevcut. Umuyoruz ki Türkiye ve LGBT bireylerin hak ihlallerine yoğun olarak maruz kaldığı diğer ülkelerde de LGBT bireylere uygulanan bu ayrımcılık son bulur.

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret