19/11/2013 | Yazar: Mirja Simunaniemi

İsveç Hükümeti 2014-2016 yılları arasında homofobi ve transfobi ile mücadele için üç meseleye özellikle odaklanacak: nefret suçları, sağlık alanı ve LGBT örgütlerinin desteklenmesi.

İsveç Hükümeti 2014-2016 yılları arasında homofobi ve transfobi ile mücadele için üç meseleye özellikle odaklanacak: nefret suçları, sağlık alanı ve LGBT örgütlerinin desteklenmesi.

İsveç’in 2014-2016 LGBT Stratejisi için yaklaşık bir senedir Hükümet ve LGBT örgütleri birlikte çalışma yürütüyordu. Aralık ayında kamu organları ve toplum ile paylaşılacak siyasi strateji öncesi 3 yıllık programın öncelikleri kamuoyuna duyuruldu. Buna göre nefret suçlarının ve sağlık alanında ayrımcılığın önlenmesi 3 senelik stratejinin odak noktaları olacak. Ayrıca İsveç Devleti, LGBT örgütlerine yılda toplam 7,3 milyon Krona (yaklaşık 2,3 milyon TL) finansman desteğinde bulunacak.

ILGA Avrupa’nın 2013 yılı taramasına göre İsveç, homofobi ve transfobi ile mücadele yükümlülüğünü en yüksek düzeyde yerine getiren Avrupa Konseyi ülkeleri arasında yer alıyor. İsveç LGBT meselesinin kamu politikaları tarafından ilk kapsandığı ülke. Bununla birlikte, heteroseksüel olmayan insanlara yönelik ayrımcılık ve saldırılar halen devam ediyor.

Hükümet Stratejisinin Amacı Mevcut Sosyal Sorunlara Çözüm Getirmek  
Çeşitli raporlara göre İsveç’te LGBT’ler heteroseksüellere göre sağlık sorunlarıyla daha sık karşılaşıyorlar ve intihar oranları da - özellikle translarda olmak üzere- heteroseksüellere kıyasla daha yüksek. LGBT çocukların, heteroseksüellere göre ergenlik döneminde intihar riskinin 3 ila 5 kat daha fazla olduğu biliniyor. Kapsamlı bir nefret suçları mevzuatına sahip İsveç’te son yıllarda eşcinsellere karşı cinsel yönelim temelli nefret suçu bildirimlerinde artış gözlemleniyor. Bu artışın polis ve savcıların eğitimi ile raporlama sistemindeki iyileşmeden olduğu kadar, eşcinsel görünürlülüğüne paralel heteroseksist saldırıların da sayısını artırmasının neden olduğu düşünülüyor.

Strateji hazırlığı 2012 yılında Hükümet’in ve LGBT örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği "ihtiyaçlar - sorunlar" toplantısı ile başladı. Ayrıca İstihdam Bakanlığı’nda LGBT meselesine dair uzmanlardan oluşan çalışma grubu kuruldu. 

Çeviri: Murat Köylü

 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam