11/12/2012 | Yazar: Meral Çiçek

Rakiplerine homofobik söylemlerle hakaret eden futbolcular, takımlarından atıldı. İsveç’te yedinci ligte mücadele eden bir takım, oyuncuları eğitime katılmayı reddettiğinden kulüpten atıldı.

İsveç’te Homofobik Futbol Takımı Ligden Atıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rakiplerine homofobik söylemlerle hakaret eden futbolcular, takımlarından atıldı. İsveç’te yedinci ligte mücadele eden bir takım, oyuncuları eğitime katılmayı reddettiğinden kulüpten atıldı.
 
Liberal bir ülke olan İsveç’in yurttaşları hoşgörülü ve dünyaya açık olarak biliniyor. Ancak İsveç basınında geniş yer bulan bir olay, ülkede yaşayan herkesin bu özelliklere sahip olmadığını gösteriyor. Sörskogens IF futbol kulübünün ilk takımının üyeleri, rakiplerine eşcinsel düşmanı söylemlerle hakaret ettikleri ancak bunu inkâr ettikleri için bütün takım kulüpten atıldı.
 
Sörskogens IF, ekim ayı ortalarında Stockholm Snipers takımıyla maçta yarıştı. Stockholm Snipers, kendini ‘HBT’ olarak isimlendiren bir kulüp: eşcinsel, biseksüsel ve transseksüel. Maç esnasında birçok Sörskogens takımından birçok futbolcu, Stolckholmlulara “Hepiniz Aidslisiniz, bize de bulaştırdınız” ve daha ağır söylemlerle hakaret etti.
 
Sörskogens IF Başkanı Ketil Torp da SPIEGEL ONLINE’ye verdiği demeçte “Oyuncularımız, maç esnasında rakibe sözlü olarak ağır saldırılarda bulundu” sözleriyle olayı doğruladı. “Ve maçın ardından da bu durum devam etti.”
 
İsveç gazetesi Aftonbladet’e göre bir oyuncu fiziki şiddetle tehdit edildi. Snipers’lerin teknik direktörü Christoffer Smitz, “Oyuncularım ilk etapta kabinden çıkmaktan korktu” dedi.
 
Futbolcular saldırıları inkâr etti
 
Snipers oyuncuları bunun üzerine İsveç Futbol Federasyonu’na başvurup, federasyonun sıfır tolerans kuralı ihlal edildiği nedeniyle şikâyette bulundu. Torp, “Ardından şikâyetlerin yer aldığı bir sorgu formu aldık ancak oyuncularımızdan hiçbiri, gey karşıtı sözler sarf ettiğini kabul etmedi” dedi.
 
Federasyon buna rağmen yedinci ligte mücadele eden futbolcuları suçlu bulup, kulübe kasım ayında 5 bin Kron (yaklaşık 580 Euro) para cezası verdi. Federasyon ayrıca takımın oyuncularının 2 saatlik bir seminere katılmasına karar verdi. Federasyon böylece ilk defa homofobi nedeniyle ceza vermiş oldu.
 
Torp, “Çocuklara bütün durumu detaylarıyla anlatmayı teklif ettik. Ama kimse görüşmeye gelmedi” dedi. Bunun üzerine seminere katılmayacak bütün oyuncuların cezalandırılacağı uyarısında bulunuldu. “Kimse seminere katılmadığından, hatta hiçbir oyuncu suçunu kabul edip anlayış göstermediğinden bütün takımı kulüpten atmak dışında başka seçeneğimiz kalmadı.” Kısa bir süre önce sona eren sezonun son iki maçına çıkamayan takım, kulüp tarafından oyundışı ilan edildi. Ceza, 2013 yılının sonuna kadar sürecek. 
 
Kulüp başkanı, futbolcuların karara anlayış göstermediğini de vurguladı: “Hayal kırıklığına uğrayıp kendilerine karşı haksız bir karar verildiğini düşünüyorlar. Ama kulübümüzden insanlar kuralları ihlal edip bunu inkâr ederse, yine aynı şekilde hareket ederiz.” Torp, çok sayıda gencin top koşturduğu kulüpte söz konusu takımın örnek fonksiyonuna sahip olduğunu söyledi ve başka kulüplerin de kendilerini örnek almasını umut ettiğini kaydetti.
 
Sörskogens IF kulübünün bu kararı büyük destek topladı. Torp, “Çok sayıda E-Mail ve telefon aldık. Herkes kararımızı selamladı” dedi. (Sara Peschke/spiegel.de)

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam