09/05/2014 | Yazar: Seda Aktepe

İsviçre’de sınırdışı edilmek üzere tutuklanan Nijeryalı eşcinsel mülteci O.’nun serbest bırakılması için 8 Mayıs’ta Bern’de eylem yapıldı.

İsviçre’den Nijeryalı Gey Mülteciye: "Kimliğini Gizle" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İsviçre’de sınırdışı edilmek üzere tutuklanan Nijeryalı eşcinsel mülteci O.’nun serbest bırakılması için 8 Mayıs’ta Bern’de eylem yapıldı.
 
O. Nijeryalı bir eşcinsel. Nijerya’nın homofobik yasaları uyarınca hakkında 14 yıl hapiste yatma ihtimali var. İsviçre’ye mülteci olarak gelen O., şimdi de İsviçre hükümeti tarafından alıkonuldu.
 
İsviçre’den tuhaf karar: Eşcinsel olduğunu gizle!
O. İsviçre’de “yasadışı” olarak ikamet ettiği gerekçesiyle Mart ayından beri tutuklu. Nijerya’nın homofobik yasalarına ve 14 yıl hapis cezası riskine rağmen O.’nun İsviçre’ye yaptığı sığınma başvurusu reddedildi. İltica dosyalarının görüldüğü BFM (Göçmenler Federal Ofisi), verdiği ret kararını “Nijerya’da eşcinsel olduğunu gizleyebilirsin” diyerek gerekçelendirdi.
 
Haftalardır süren O. ile dayanışma eylemleri ise giderek büyüyor. “O.’ya özgürlük” kampanyasında 8 Mayıs’ta gerçekleşen yürüyüş en kitlesel eylemdi.
 
O. ile dayanışmada bulunanların sayısının her geçen gün artması başta BFM ve yetkilileri rahatsız etmiş olacak ki, 20 büyük polis aracıyla yaklaşık 200 polis, TOMA ve kameralı araçla abartılı bir “önlem” dikkati çekti. Fakat bu, eylemcilerin Bern merkezinde izinsiz, kararlı ve gür sloganlarla yürümelerini engelleyemedi.
 
Liberty for O.!
Kein Mensch ist illegal!
Yasadışı insan yoktur!
No border, no nation, stop deportation! 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam