26/02/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu Raporu’ndan ayrımcılık örneklerini derledik.

“İşyerinde gizlenmek zorunda kalmak apaçık ayrımcılık değil mi?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özel Sektör Çalışanı LGBTİ'lerin Durumu raporundan işyerinde ayrımcılık örneklerini derledik.

Kaos GL Derneği’nin, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2017 Raporu” geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

LGBTİ çalışanların yalnızca yüzde 17’sinin tamamen açık olduğunu ve yüzde 65’inin iş yerinde ayrımcılığa uğradığını veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda bırakıldığını ortaya koyan raporda istatistiklerin dışında, LGBTİ çalışanların anlatıları da yer alıyor. Bu anlatılar, özel sektörde yaşananları ortaya koyuyor.

Özel sektörde yaşanan ayrımcılığı görünür kılmak için biz de o alıntıları KaosGL.org okurları için derledik:

İş ilanları

“Askerliğini yapmış olma kriteri soğuk terler dökmeme neden oldu, hem ilanı görünce hem mülakatta.” (bilişim sektöründe uzman olarak çalışan bir gey)

“Trans kadın olmamdan kaynaklı hep bir gerilim içinde oldum. En sonunda fark ederlerse şok olma potansiyelleri var. İlanda açıkça belirtilse iyi olurdu. Cinsiyet ayrımcılığı yapılmaz diyordu ama cinsiyetten ne anladıklarını bilemezdim.” (havacılık/ulaştırma sektöründe hizmet personeli olarak çalışan heteroseksüel bir trans kadın)

“İlanı gördükten sonra şirkete telefon ettiğimde, pozisyonu özellikle bayan adaylara vermeyi düşündüklerini söylediklerinde ‘eyvah’ dedim, ‘bayan’ derken herhalde benim gibi bir bayandan söz etmiyorlardır.” (tekstil sektöründe uzman olarak çalışan bir lezbiyen)

İşe alım sürecindeki mülakat ve testler

“Erkeksi tavırlarım ve giyimim nedeniyle örtülü sorularla, bakışlarla karşılaştım ama oralı olmadan konuyu hep profesyonel konularda tutmaya çabaladım. Evlenmeye niyetim olup olmadığı iki defa soruldu örneğin. Tuhaftı.” (tekstil sektöründe uzman olarak çalışan bir lezbiyen)

“Geçmişte yer aldığım sosyal kuruluşlar sorulduğunda LGBT kuruluşu olduğunu söyleyemezdim.” (bankacılık/finans sektöründe uzman yardımcısı bir biseksüel kadın)

“Öncesinde biseksüel olduğumu orada çalışan bir arkadaşıma söylemiştim. O da bunu herkese söylediği için üzerimde baskı hissettim.” (eğitim sektöründe hizmet personeli olarak çalışan bir biseksüel trans erkek)

İşe alım sürecinde açık olma durumu

“Mümkün olduğu kadar hetero gibi davrandım; yani kendim gibi davranmadım; davranırsam işe alınmayacağımdan, alınsam bile sonra kötü etkileyebileceğinden çekindim. Yönelimim sanki mesleki bir özellikmiş, o da eksikmiş gibi ürktüm.” (eğitim sektöründe uzman olarak çalışan bir gey)

“Açık davranırsam tacize uğrayacağımı düşündüm. Gizledim. İşe alındıktan sonra sosyal medyadaki paylaşımlarımdan anlamışlar. Mizah ile aşağılandım.” (medya sektö- ründe hizmet personeli olarak çalışan bir biseksüel kadın)

“Askerlik muafiyet raporumu insan kaynaklarına beyan etmek ve raporun ne olduğunun anlaşılması kapsamında açılmak zorunda kaldığım anlar oldu.” (eğitim sektöründe araştırmacı olarak çalışan bir gey)

İşyerinde maruz kalınan ayrımcılık

“İşyerinde her zaman trans kimliğimi gizlemek zorunda kaldım; bundan ağır ayrımcılık olabilir mi? Birileri fark ettiğinde de hep baskı ve şantaj konusu oldum.” (bilişim sektöründe hizmet personeli olarak çalışan bir heteroseksüel trans erkek)

“Zaman zaman cinsel kimliğimi sorgulamak için ben gizlememe, özellikle sıradan davranmama rağmen sorgulamaya kalkanlar, ‘yoksa sen de onlardan mısın’ diyen ima yollu ve taciz biçiminde takılanlar oldu.” (bankacılık/finans sektöründe uzman olarak çalışan bir biseksüel erkek)

“Kadın olmamdan kaynaklı sorunlar yaşıyorum. Terfi alamıyorum, daha az maaş alıyorum. Lezbiyen olduğumu gizleyerek yaşamak zorunda bırakılmak da apaçık ayrımcılık değil mi?” (tekstil sektöründe uzman olarak çalışan bir lezbiyen)

“Sürekli sulu şakalara malzeme oluyor LGBT’ler ve buna maruz kalmak son derece yorucu. Bir eğitim kurumu olmasına rağmen söz konusu LGBT hakları olunca seviye erkek kahvesinden farklı değil.” (eğitim sektöründe uzman olarak çalışan bir biseksüel kadın)

“Açık olamamak hele de bir hak örgütünde, yaptığım işi sorgulamama sebep oluyor.” (sivil toplum kuruluşunda üst düzey yönetici olarak çalışan bir panseksüel kadın)

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam