22/03/2023 | Yazar: Aslı Alpar

İtalya’da iktidardaki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nden aynı cinsiyetten ebeveynlerin çocukları aleyhine ulusal ve uluslararası tedbir! Çocuklar temel hak ve hizmetlerden sınırlı yararlanabilecek.

İtalya’da çifte ayrımcılık! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: LGBTİ+ aktivistinin tişörtünde "Bir aile yaratan aşk" yazıyor, 18 Mart'ta Milano'daki eylemden, Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

İtalya’da iktidardaki aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi aynı cinsiyetten ebeveynlerin uluslararası tanınmasına yönelik bir Avrupa Komisyonu düzenlemesine karşı oy kullandı.

İtalya’nın Kardeşleri Partisi ayrımcı kararını uluslararası düzenlemenin, mevzuattaki taşıyıcı anneliği yasaklayan kanuna zarar vereceği gerekçesiyle onaylamadığını ileri sürüyor. Ülkede taşıyıcı annelik kadınların onuruna yönelik bir suç olarak tanınıyor.

Reddedilen kanun Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üye ülkesinde tanınacak standartlaştırılmış bir Avrupa ebeveynlik sertifikasıydı. Çocuklar için bu sertifika, ebeveynliğin kanıtı anlamına geliyor ve ebeveynler için miras, vatandaşlık gibi hakları AB genelinde koruyaraktı.

Bir ayrımcı uygulama daha: Aynı cinsiyetten çiftlerden yalnızca biri çocuğun ebeveyni olabilecek!

25 Eylül 2022’deki genel seçimlerin ardından iktidara gelen Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı parti İtalya’nın Kardeşleri’nin LGBTİ+ haklarını yok sayan tek politikası bu da değil. Başbakan Meloni, Milano belediye meclisine eşcinsel ebeveynlerin çocuklarını kaydetmeyi bırakma talimatı verdi.

Bu talimatla birlikte her iki ebeveynin de doğum belgelerinde tanınması hakkı reddedilen çocuklar, yasal bir belirsizlik içinde kaldı.

BBC’ye konuşan hukuk profesörü Angelo Schillaci, “Bu talimatla çocuklar sağlık, miras ve nafaka gibi temel hak ve hizmetlere sınırlı erişime sahip oluyor. Şu anda sadece bir ebeveyn kanunen tanınıyor, diğeriyse yok. Gerçek hayattaysa bunun tam aksi; ebeveynler ve çocuklar bir aradalar, oynuyor, yemek yapıyor, spor yapıyor, tatile birlikte gidiyorlar. Kağıt üzerinde ayrı, devlet ayrı. Paradoksal bir durum” dedi.

İktidarın ayrımcı politikalarına karşı 18 Mart Cumartesi günü Milano'da yüzlerce kişi alandaydı.

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam