30/03/2023 | Yazar: Aslı Alpar

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin belediye başkanlarına verdiği LGBTİ+ karşıtı, ayrımcı talimat Avrupa Birliği’ne taşındı.

“İtalyan mevzuatı, çocuk haklarının her şeyden önce geldiğine kulak asmıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 11 Haziran 2022, İtalya, Roma Pride, Filippo Monteforte / AFP

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin belediye başkanlarına verdiği son ayrımcı talimat Avrupa Birliği’ne taşındı.

25 Eylül 2022’deki genel seçimlerin ardından iktidara gelen Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı parti İtalya’nın Kardeşleri’nin LGBTİ+ karşıtı politikalarından biri olan talimat, belediyelere eşcinsel ebeveynlerin çocuklarını kaydetmemesi üzerine.

Meloni ayrımcı talimatı 17 Mart’ta aynı cinsiyetten ebeveynlerin uluslararası tanınmasına yönelik bir Avrupa Komisyonu düzenlemesini kabul etmemelerinin ardından verdi.

Milano belediye başkanı ayrımcılığı Bürüksel'e taşıdı

Milano belediye başkanı Beppe Sala dün (29 Mart) konuyu Avrupa Parlamentosu'na taşıdı ve ayrımcı uygulamaya karşı LGBTİ+ hakları için destek istedi.

Başkan Sala, Euronews'e, “Ben ve diğer bazı İtalya’daki kentlerin belediye başkanları, yasaya karşı mücadele veriyoruz, aynı zamanda vatandaşlarımız, çocuklarına haklarını vermek için bizden bu kayıtları yapmamızı istiyor. Burada olmamın nedeni de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin çok net bir şekilde çocukların haklarının her şeyden önce geldiğini söylemesidir. İtalyan mevzuatı buna kulak asmıyor.”

İtalya’nın Kardeşleri Partisi ayrımcı talimatı taşıyıcı anneliği kadınların onuruna yönelik bir suç olarak tanıladığı mevzuatla ilişkilendiriyor. Sağcı parti aynı cinsiyetten ebeveynliği onaylamaları durumunda kriminalleştirdikleri taşıyıcı anneliği meşrulaştıracaklarını düşünüyorlar.

İtalya'da eşit evlilik halen yasal değil!

Aynı cinsiyetten çiftler İtalya kanunlarına göre bir çocuğu evlat edinebiliyorlar ancak hem belediye başkanlarının hem de LGBTİ+ hakları savunucuları bu sürecin çok uzun ve pahalı olduğunu aynı zamanda eşitsiz bir duruma yol açtığını söylüyorlar. İtalya'da eşit evliliğin halen yasal olmadığını hatırlatalım.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam