16/11/2016 | Yazar: Murat Çınar

İtalya Torino’da 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla yapılan yürüyüş bu yıl Hande Kader’e adandı.

2014 yılından beri İtalya Torino’da 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla yapılan yürüyüş bu yıl Hande Kader’e adandı. Pembe Hayat temsilcileri de yürüyüşe katılacak.

20 Kasım 1999 tarihi sadece trans oldukları için öldürülen bireylerin uluslararası eylemlerle hatırlandığı bir tarih.

San Francisco’dan (ABD) başlayan ve yavaş yavaş dünyaya yayılan bu eylem, 2014 yılından bu yana Torino’da (İtalya) bir kent yürüyüşü olarak gerçekleşiyor. Torino Pride Koordinasyonu bu kararı şöyle belirtiyor:

“Bu günü bir yürüyüş olarak yapma niyetimiz medya tarafından farklı temsil edilen biz trans bireylerin bu yaşadığımız şehirde var olduğunu herkese göstermek”.

“Transfobinin kurbanları sadece biz değiliz”

Birçok kez ‘yalan hayatlarla anılan, hasta ve ucube insanlar’ olarak gösterildiklerini belirten organizatörler çoğu zaman özgürlüğün sınırlandırılması sorununun sadece zor bir tıbbi ve hukuki yol ile uğraşan insanların yüzleşmediğini, onların kimlik kaygılarının herkesi ifade ettiğinin unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

“Transfobinin kurbanları sadece biz değiliz veya bu yürüyüşte sokaklarda isimlerini okuyacağımız ve kaybettiğimiz arkadaşlarımız değil, aynı zamanda kendisine trans olduğu için ev kiralanmayan, iş bulamayan ve her gün hakarete uğrayan bireylerdir”.

LGBT Torino Pride Koordinasyonu, Torino kentinde bulunan onlarca sivil toplum örgütünün oluşturduğu ve sadece GEy Pride organizasyonu ile ilgilenmeyen, aynı zamanda transfobi, homofobi, ırkçılık, ayrımcılık ve birçok hak ihlali ve erişimi için çeşitli yollarla mücadele eden bir oluşum.

Hande Kader’e adandı, Pembe Hayat da katılacak

Bu seneki yürüyüş bir transfobi-nefret cinayeti sonucu öldürülen Hande Kader’e adanacak. Koordinasyon bu kararın sebebini şöyle açıklıyor:

“Baskı, şiddet, toplumdan dışlama, insanların korku ile yaşamalarını sağlama, ayrımcılık, trans bireyleri zorunlu seks işçiliğine itme ve görünmezlik politikalarına karşı Türkiye ve tüm dünyadaki bu zor duruma dikkat çekebilmek için bu seneki yürüyüşü bu arkadaşımıza adıyoruz”.

Tdor 2016 Torino yürüyüşü 19 Kasım 2016 tarihinde kentin merkezi Vittorio Veneto Meydanı’nda saat 16.30’da başlayacak ve kentin bir diğer merkezi meydanı Catello’da bitecek. Yürüyüş sonunda sahneden konuşmalar yapılacak ve ertesi gün, Pazar 20 Kasım günü ‘Uluslararası Trans Sorunları’ başlıklı bir kongre yapılacak. Yürüyüşe ve kongreye Türkiye’den Pembe Hayat Derneği temsilcileri de katılacak.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam