19/11/2012 | Yazar: Berkant Çağlar

I. Ayrımcılık Karşıtı Günler İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

İzmir’de Ayrımcılık Karşıtı Günler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde ayrımcılık karşıtı bir kültür yaratma amacı ile Eşit Platform Kulübü tarafından başlatılan günler, öğrencilerini, akedemik personelini, okul çalışanlarını ve ayrımcılığa karşı duran herkesi etkinliklerin bir parçası olmak için çağırıyor.
  
Ayrımcılık Karşıtı Günler kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin gündemine ayrımcılık karşıtı politikaları sokmak en büyük isteğimiz. Bu günler kapsamında 27-28-29 Kasım 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinliklerin festival havasında geçmesi planlanıyor. Cümbüşün içinde, okulun her yerinde, herkesin eşit şekilde politika yapım sürecine katıldığı, hiyerarşinin altüst edildiği, yeniden sorgulayıcı, yerinden edici, diyalog içeren, eşit zamanlar vaat eden günlerin programı çok sayıda çeşitli atölye, video gösterimi, panel, söyleşi futbol maçı ve politika yapım sürecine katkı sunmayı hedefleyen etkinliklerden oluşacak.
 
27 Kasım
 
10:30- 13:30
Yer: A1
Serbest Sunumlar
 
Uzay Boşluğu
Belirli bir tema altında  sınırlandırılmadan bu günler için sunulmak üzere uzay boşluğundan çıkıp gelmiş gibi kendilerine yörünge bulacak sunumlardan oluşacak panel; ayrımcılık karşıtı günlerin tek paneli olması, kürsüyü sadece öğrencilere açması ve sunumların içeriği ile merak uyandırıcı.
 
Efe Mehmet Carlık- Ayrımcılığın Tarihsel Çözümlemesi(İzmir Ekonomi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Bölümü)
Aslıhan Ulu- İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Ayrımcı Ölçeği(İzmir Ekonomi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü)
Yavuz Cingöz- Anti-Otoriterizm Bağlamında Açık Eşcinsellik ve Punk (Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Bilimleri Bölümü)
Berkant Çağlar- Eleştirel Pedagoji (İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü)
 
14:30- 15:30
Yer: A2
Video Seçkisi
 
 
15:30- 17:30
Yer: A2
Örgütlenme ve Slogan Atölyesi
 
Örgütlenmek güzeldir!
Ayrımcılığa, homofobiye, transfobiye, bifobiye, şiddete ve tacize karşı örgütlenme pratikleri üreten Eşit Platform Kulübü’nün çalışmalarını, bu alanda çalışmalar yapan başka öğrenci külüplerine ve oluşumlara deneyimlerini paylaşmak, örgütlenme ağını güçlendirmek, örgütlenme zorluklarına çözümler üretmek ve dayanışma ağını geliştirmek adına İzmir’deki diğer üniversite öğrencileri ile ortaklaşa gerçekleştirilecek bir atölye yapacağız. Örgütlenmek güzeldir!
 
28 Kasım
 
10:30 12:20
Yer: C206
Açlık Grevi Ne Zaman Dikkate Alınacak?
 
Özgürlüğü Herkes İçin İstiyoruz!
Hükümet ve kurumları tarafından kayıtsız kalınan ve bedenleri üzerinden belki de en barışçıl yollardan birine başvurmuş Kürt siyasi tutuklu ve hükümlüleri selamlıyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden de barışçıl bir çözüm üretmek ve bu sürece katılımcı olabilmek için dayanışma çağrısı ile  bu atölyeye çağrı yapıyoruz. . Tuğçe Deveci’nin kolaylaştırıcılığı ile grev sürecini, ve bu süreçte nasıl dayanışabileceğimizi konuşacağımız bir atölye gerçekleştireceğiz.
 
13:30- 14:30
Yer: A2
Beden Atölyesi
 
Bedenim Benimdir!
Bedenimizin  kontrolü kimde? İktidar bedenimizi tamamen kontrol altına aldığından ve onu istediği gibi şekillendirmeye başladığından beri ne değişti? Beden üzerine konuşacağız! İktidarın kontrol altına almaya çalıştığı bireyselliğimize, varoluşumuza dair bir haykırışta bulunmak için politik bir varoluş olarak beden özgürlüğümüzü ve bedenimiz üzerinden kurgulayabileceğimiz bedensel direnişleri, performans yollarını tartışacağız. Atölye’de İlay Öz’ün kolaylaştırıcılığında beden politikalarından doğru bir tartışma gereçkleştireceğiz.
 
15:30- 16:30
Yer: C204
Makyaj Atölyesi
 
Performansa dair uygulama!
Beden atölyesinin ardından bedenimizin özgür bir oluşun  parçası olduğunu kavradıktan sonra onu ifade etme biçimleri üzerine çalışmak için  makyaj konusunda çalışmalar yürüten Gönül Arslan’ın kolaylaştırıcılığında yüzümüze  istediğimiz şekli, rengi vereceğiz. Uygulamaya geçelim istiyoruz.
 
17:30- 18:30
Yer: Futbol Sahası
Biri Ofsayt Mı Dedi?
 
Bu da bizim futbol maçımız!
Tüm gün grev, beden, perfomans üzerine konuştuktan sonra, makyajlarımız henüz akmamışken, yeşil sahaları yeniden kurguluyoruz. Nasıl oynayacağımızı biz de bilmiyoruz, sadece futbolu öğrenilmiş erkek şiddeti ve ayrımcı dilden arındırmak istiyoruz. Maç, Fransızca bölümünden Utkan Boyacıoğlu tarafından  yönetilecek. Katılıma göre tek maç ya da turnuva yapmaya açığız. İbnelerin hakem olamadığı T.C.’de en queer halimiz ile başka bir futbol isteyenleri bekliyor olacağız.
 
29 Kasım
 
11:30- 13:30
Yer: M01
Yeni Medyada Nefret Söylemi
 
Nefret Söylemi ve nefret suçlarından Türkiye’de hakim egemen sınıfın üyesi olmayan herkes  bir şekilde etkileniyor. Henüz bir nefret suçu yasası olmayan ve nefret suçlarını işleyen vatandaşlarını adeta ödüllendiren Türkiye’de bu konuda teknik bilginin önemli olduğunu düşünüyoruz. Yeni medya gerek sunduğu sınırsız iletişim ağı, gerek de üye sayısı ile nefret söylemlerinin en çok yayıldığı ve örgütlendiği alanlardan biri. Bu konuda profesyonel olarak eğitim çalışmaları yapan Şule Sayın tarafından katılımcılara bir sertifikanın da verileceği bir eğitim çalışması gerçekleştirilecek.
 
 
11:30- 13:30
Yer: A2
Medya Atölyesi
 
Ayrımcı söylemlerin en çok yaygınlaştırıldığı ve kontrol edildiği mekanizmalardan biri olarak medyaya dair çalışma yapmak bizi dört bir yandan sarmış bir organizmayı tanıyıp stratejiler üretmek adına yararlı olacaktır diye düşünüyoruz. Yazılı basında son zamanlarda çıkmış homofobik, bifobik, transfobik haberlerden derlenen atölyede katılıma göre iki, üç dört... grup şeklinde haberlerdeki ayrımcı dili analiz edecek ve buna dair (kısa da olsa) çözümler üretmeye çalışacağız.
 
13:30-14:30
Yer: A1
Transfobi Söyleşisi
 
Trans bireylerin sosyal hayatta, eğitim hayatında, iş hayatında ve belki de insanın temas ettiği her yerde yaşadıkları sorunlara dair bu alanda hak savunuculuğu yapan Siyah Pembe Üçgen İzmir aktivistlerinden Deniz Solmaz ve Demet Yanardağ’ın katılımı ile bir söyleşi gerçekleştireğiz.
 
16:30-18:20
Yer: A2
Kapanış
 
Bu Bir Veda Değil Kİ!
Üç gün yoğun şekilde gerçekleştirilecek etkinlikleri güzel yemekler yiyerek ve güzel şeyler içerek sonlandıralım istedik. Kapanış etkinliğinde üç gün boyunca çekilmiş fotoğrafların, videoların, atölye çıktılarının toplu bir paylaşımı gerçekleştirilecek. Akustik müziğin eşlik edeceği kapanışta bir defa daha hep bir ağızdan söyleyeceğiz ki bu bir veda değil sadece 1. Ayrımcılık Karşıtı Günler’in son etkinliği, yıl boyu belirlediğimiz ayrımcılık karşıtı yıl olmaya dair etkinliklere devam edeceğiz ve en büyük umudumuz bu etkinliklerin her sene farklı konularla devam etmesi ve  ve Ayrımcılık Karşıtı Günler’in gelenekselleşerek sürmesi.

Etiketler: yaşam
İstihdam