12/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL olarak 2012 David Kato Ödülü’nü alan Jamaikalı eşcinsel aktivist Maurice Tomlinson ile görüştük.

Jamaika Parlamentosu 2011 yılında oy birliğiyle kabul ettiği yeni bir Temel Haklar ve Özgürlükler Sözleşmesi ile mahremiyet hakkını güvence altını aldı. Ne var ki, Sözleşmede İngiliz sömürgecilerin 1864 yılında dayattığı eşcinsellik karşıtı yasa da korunuyor.
Jamaika hükümeti eşcinsellik karşıtı yasanın kaldırılması çağrılarına kulak tıkarken politikacılar bu yasanın insanların yatak odalarına sızmak için kullanılmayacağını savunuyorlar. Eşcinsel hakları aktivisti Javed Jaghai de, Yüksek Mahkeme’ye başvurarak eşcinsellik karşıtı yasanın yetişkin erkekler arasındaki rızaya dayalı ilişkiler için geçerli olmayacağı yönünde bir açıklama istedi. Davanın ilk duruşması 25 Haziran 2013’te gerçekleşecek.
Kaos GL olarak 2012 David Kato Ödülü’nü alan Jamaikalı eşcinsel aktivist Maurice Tomlinson ile görüştük.  
 
Mahremiyet yasası ve eşcinsellik karşıtı yasa çerçevesinde Jamaika’da bu sıralar neler oluyor?
Eşcinsellik karşıtı yasa düzenli olarak eşcinsel Jamaikalıların evlerine baskın yapmak için kullanılıyor. Ev sahipleri yasaya karşı gelecekler diye eşcinsellere ev kiralamayı reddediyor. Mahremiyet hakkı bizim toplumumuzda tanınmıyor.  
 
Eşcinsellik karşıtı yasa Jamaika’daki LGBT topluluğunu şimdiye kadar nasıl etkiledi?
Jamaikalı müzisyenler eşcinsellerin taciz edilmesi ya da öldürülmesiyle ilgili nefret dolu şarkılarını söylerken sıkça bu yasaya başvurdu. Televizyon kanalları eşcinsellerin insan haklarına saygı çağrısında bulunduğumuz reklamları yasadışı faaliyetlere yardım ve yataklık etmek istemedikleri gerekçesiyle yayınlamayı reddettiler.
 
Javed Jaghai’nin açtığı dava sizce nasıl ilerleyecek?
Bu davanın sonucu tamamen mahkemenin mahremiyet hakkına özgürlükçü bir yorum getirip getirmeyeceğine bağlı. Anayasal hakların olabilecek en geniş yorumla ele alınması yönünde bağlayıcı bir karar var. Bu şekilde, lehimize bir karar vermelerini bekliyoruz.  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam