14/06/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Japon parlamentosu alt meclisinden geçen tasarı, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın anlaşılmasını teşvik edecek ancak ayrımcılığı yasaklamayacak. LGBTİ+ aktivistler “tasarı yetersiz” diyor.

Japonya parlamentosu ayrımcılığı yasaklamak yerine ayrımcılığın anlaşılması için yasa çıkarıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Iori Sagisawa/Kyodo News, AP

Japonya parlamentosunun alt meclisi, dün (13 Haziran) LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın anlaşılmasını teşvik edecek bir yasa tasarısını kabul etti.

Parlamentonun üst meclisinin de onaylayacağı düşünülen tasarı, LGBTİ+ aktivistleri tarafından yetersizliği nedeniyle eleştirildi. Japonya’da LGBTİ+ hakları için mücadele eden J-ALL (The Japan Alliance for LGBT Legislatio) tasarının ayrımcılığı yasaklamadığına dikkat çekiyor:

“Ayrımcılık karşıtı bir yasanın çıkarılmasını istiyoruz. Bu yasa tasarısı LGBTİ+’lara odaklanmıyor, aksine bize ayrımcılık yapan ve acı çekmemize neden olan tarafın söylemlerine odaklanıyor. İhtiyacımız olanın tam tersi.”

Eşit evliliğin henüz tanınmadığı Japonya’da 2019 yılında queer çiftler ülkede eşit evliliklerin tanınmamasının anayasaya aykırı olduğuna dair dava açtı.

Son iki yıl içinde Japonya'da eşit evliliğe ilişkin beş karar verildi. Bu kararların ikisi yasağın anayasaya aykırı olduğu sonucuna varırken, biri anayasaya aykırılık içermediğine karar verdi. 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam