30/05/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Japonya mahkemesi hemcins evliliklere izin verilmemesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Japonya’dan mahkeme kararı: Hemcins evliliklere izin verilmemesi anayasaya aykırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bir Japon mahkemesi, hükümetin hemcins evliliklerini tanımamasının anayasaya aykırı olduğuna hükmederek, ülkedeki bölge mahkemelerine açılan benzer beş davadan ikincisini karara bağladı.

Aichi Eyaletinde ikamet eden 30'lu yaşlarındaki bir erkek çiftin açtığı davayı karara bağlayan Nagoya Bölge Mahkemesi, mevcut yasal sistemin evlenmelerine izin vermemesi nedeniyle devletin her bir erkeğe 1 milyon yen (7.100 $) tazminat ödemesi talebini reddetti.

Beş benzer dava arasında dördüncü olan son karar, Sapporo Bölge Mahkemesi'nin Mart 2021'de verdiği ve eşcinsel evliliği tanımayan Medeni Kanun ve aile kayıt kanununun Anayasa'nın kanun önünde eşitlik güvencesini ihlal ettiğini belirten dönüm noktası niteliğindeki kararını takip ediyor.

Osaka ve Tokyo bölge mahkemeleri geçtiğimiz yıl sırasıyla Haziran ve Kasım aylarında eşcinsel evliliği yasaklayan mevcut yasal sistemin anayasaya uygun olduğuna karar vermişti. Ancak Tokyo Bölge Mahkemesi buna ek olarak, eşcinsel evliliği tanıyan bir yasal sistemin bulunmamasının "anayasaya aykırılık durumu" oluşturduğunu söyledi.

Sapporo, Osaka ve Tokyo mahkemelerindeki davacıların tümü, tazminat taleplerinin reddedildiğini gördükten sonra kararları temyiz etti.

Salı günkü kararda, Şubat 2019'da evlilik kayıtlarının kabul edilmemesi üzerine dava açan çift, eşcinsel evliliğin tanınmamasının Anayasa'nın 14. Maddesi kapsamında yasaklanan bir ayrımcılık teşkil ettiğini savundu.

Ayrıca, evliliklerini tanımayan Medeni Kanun ve Aile Sicil Kanunu'nun Anayasa'yı ihlal ettiğini, çünkü tüzüğün evliliği düzenleyen 24. Maddesinin eşcinsel evliliği açıkça yasaklamadığını belirttiler.

Kaynak: KyodoNewsEnglish


Etiketler: yaşam, aile, dünyadan
İstihdam