18/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Brezilya’da doğa ve insan haklarını savunan Gonçalves, Brezilya’daki ortak mücadelenin seyrini KaosGL.org’a anlattı.

Jesus Gonçalves: Amazon'u ve LGBTİ+ haklarını aynı anda savunmaya devam! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın çeşitli ülkelerinde özellikle sağ muhafazakâr iktidarların doğayı hızla yok eden projelere destek verirken kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını güçlendiren politikaları yaygınlaştırması tesadüf değil ve bu saldırılar ortak mücadelenin önemini daha net ortaya koyuyor.

Örneğin Brezilya’da kadın ve LGBTİ+’ların kazanılmış haklarına saldırılan Bolsonaro yönetimi yol açtığı ormansızlaştırmasıyla bu yüzyılın sonuna kadar fazladan 180 bin kişinin ölümüne neden olacak. Türkiye’de de benzer bir durum mevcut, bir yandan iklim değişikliğine sebep olan projeler rant uğruna iktidar tarafından desteklenirken aynı iktidar kadın ve LGBTİ+’ların en temel haklarına saldırıyor.

Bu saldırılara ne Brezilya’da ne Türkiye’de ne de dünyanın başka bir ülkesinde sessiz kalınıyor. Bir yandan Amazon’u ranta karşı korurken diğer yandan LGBTİ+ hakları için çalışan trans erkek Jesus Gonçalves sessiz kalmayanlardan.

Pará İnsan Haklarını Savunma Derneği’nde (SDDH) doğa ve insan haklarını savunan Gonçalves, Brezilya’daki ortak mücadelenin seyrini KaosGL.org’a anlattı. Gonçalves aktivistlerin maruz kalabileceği çifte riske dikkat çekiyor ve mücadeleye devam diyor!

Hem trans aktivistsiniz hem de orman savunucusu. Bu iki mücadelenin ortak noktaları neler?

Ortak noktalar, -her ikisinin de- haklar temelli bir mücadele olması ve -aktivistler için- hayati tehlikenin bulunmasıdır. Brezilya, dünyada en çok transın öldürüldüğü ülke ve aynı zamanda en çok insan ve ekoloji hakları savunucusunun da öldürüldüğü ülke; dolayısıyla her iki konuda da aktivist olmak, maruz kalabileceğimiz tehditleri ve şiddeti ikiye katlamakla sonuçlanıyor. Ancak bu, LGBTİ+ haklarının, ormanın ve halkın savunulması için mücadelenin sürdürülmesine engel olamaz.

jesus-goncalves-amazonu-ve-lgbti-haklarini-ayni-anda-savunmaya-devam-1

Jesus Gonçalves ve partnerinin düğününden.

Bolsonaro döneminde trans haklarını savunmak çok zordu!

Jair Bolsonaro hükümeti döneminde trans haklarını savunurken nasıl hissettiniz?

Berbattı! Zaten kazandığımız haklar için en azından yasal olarak mücadele edebilmemizi sağlamak adına seçimden hemen sonra evlendim. Bolsonaro Hükümeti büyük bir yenilgiydi. Her türlü önyargının gururla savunulduğu dönemin sonuçlarını halen yaşıyoruz.

Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi Sosyal Güvenlik, Sosyal Yardım, Çocukluk, Ergenlik ve Aile Komitesi; evanjeliklerin sözde parlamenter cepheleri (bancada da biblia) ile aşırı muhafazakâr cephelerin (bala ve boi) Medeni Kanun'un eşit evlilik karşıtı şekilde değiştirilmesini öneren bir yasa tasarısını onayladı. Eşit evliliğin yasaklanması veya sivil birlikteliklerin bir aile kurumu olarak tanınmasına dair büyük bir gerilemedir. Ancak Adalet Anayasası Komisyonu'nun bu tasarıyı reddedeceğini ve Brezilya vatandaşları olarak haklarımızı garantileyeceğini umuyoruz. 

Son seçimlerin ardından artık trans kadın bir kongre üyeniz var, ne değişti?

Temsil edilebilirlik. Daha önce de müttefiklerimiz vardı; acılarımızdan ve haklarımızdan bahsediyorlardı ama bu kadar güçlü bir şekilde değil. Erica (Hilton) yaşadıklarımızı biliyor çünkü kendisi de bu acıları yaşıyor. Bu yüzden onun bu cinsiyetçi ve önyargılı alanda olduğunu ve bizi öldürmek isteyenlerle karşı karşıya geldiğini görmek cesaret verici. Umarım onu ​​seçen eyalet gelecek dönemler için de seçmeye devam eder ve translar diğer federal birimlerde de seçilebilir.

Portekizce'den Türkçe'ye çevirinin son okuması Sinem Seren Öztürk tarafından yapıldı. 



Etiketler: insan hakları, ekoloji, dünyadan
İstihdam