15/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar
Jinekoloji muayenesi sırasında karşılaştığımız soruları Jinekolog Dr. Irmak Saraç kaosGL.org okurları için yanıtlıyor.
Jinekolog ile eşcinsel ya da biseksüel olduğunu paylaşan kişi çok sayıda soru ile karşılaşıyor. Bu soruların arasında duymaktan bıktığımız bir soru var: “İçeri tam olarak ne giriyor?” Yanıt verdiğinizde dahi bitmeyen sorular dizisi şöyle devam ediyor: “Parmak giriyor mu”, “dil kullanılıyor mu?”
Diğer yandan akıllarda bir soru: Jinekologla cinsel yönelimimizi paylaşmamız gerekiyor mu? Bu sağlığımız için gerekli bir bilgi mi? Heteroseksüeller de jinekolog muayenelerinde yönelimlerini paylaşıyor mu?
Tüm bu soruları Jinekolog Dr. Irmak Saraç’a sorduk. Dr. Saraç muayene sırasında cinsel yönelim bilgisinin önemli olmadığı, “içeri ne giriyor” sorusunun ise spesifik bir yaralanma benzeri olmadığı sürece sorulmasının anlamsız olduğunu söylüyor.
Jinekoloji muayenesinde cinsel yönelimimizi söylemek zorunda mıyız?
Hayır, gerek yok. Kişi beyan etmediği sürece onu yönelimi benim muayenemi etkileyecek bir durum olmadığı için sormuyorum ve muayenede konuşulmuyor. Neden önemli değil denirse şöyle açıklayayım: Bir grup cinsel yolla bulaşan enfeksiyon temasla geçiyor, cildin cilde, mukozanın mukozaya teması ile HPV veya genital uçuk bunlardan mesela. Bu da heteroseksüel ya da eşcinsel her ilişkide her temasla bulaşabilir anlamına geliyor… Ama bel soğukluğu, frengi, HIV ve hepatitler vücut salgıları ile bulaşan virüsler. Ancak bu virüsler de her ilişkide bulaşabilir. HPV lezbiyenlerde görülmez mi? Görülür sadece daha az rastlanır. Kaldı ki bir testi isteyip istemeyeceğimizi de etkilemez. Smear testinde yönelim fark etmeksizin her koşulda istiyoruz, o taramayı herkese yapmamız gerekiyor. Hepatit ve HIV testi de düzenli yapılmalı, herkes yaptırmalı. Özetle yönelim bizim muayenemizi etkilemez. Ancak hasta paylaşmak isterse elbette dinleriz. Doktor-hasta güven ilişkisi kurulabildiğinde bu konuşulur, kişi önyargıyla karşılaşmayacağını düşünürse ancak bu bilgiyi paylaşır.
Doktorla yönelimini paylaşan birçok “parmak giriyor mu”, “dil kullanılıyor mu”, “içeri ne giriyor” gibi sorular soruyor. Bu soruların tıbbi gerekliliği var mı?
Bence gerekli değil. Sadece bir yaralanma varsa onu anlamak için spesifik olarak sorabilirsin. Onun dışında gerekli değil. Şöyle bir danışmanlık verilebilir belki, lezbiyen ilişkilerde de HPV ağız bulaşı olabiliyor, oral seks yapılıyorsa korunma yöntemi hakkında bilgilendirilebilir. Burada da yönelim fark etmez çünkü oral seksi sadece lezbiyenler mi yapıyor ya da parmak yalnızca eşcinsel ilişkilerde mi kullanıyor… Özetle bu soruların tıbbi olarak bize getireceği bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Jinekolog Muhabbetleri kitabına ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, sağlık, sağlık hakkı