18/08/2022 | Yazar: Kaos GL

RTÜK’ün muhafazakarlar tarafından hedef gösterilen Netflix dizisi Jurassic World Kretase Kampı hakkında başlattığı inceleme sonuçlandı: “İki kız karakterin yakınlaşması” sebebiyle idari yaptırım!

Jurassic World Kretase Kampı’nı aykırı bulan RTÜK’ten Netflix’e idari yaptırım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Netflix’in beş sezonluk Jurrassic World Kretase Kampı dizisi hakkında Ağustost ayının başında inceleme başlatmıştı. Muhafazakarlar tarafından LGBTİ+ karakterler içermesi sebebiyle hedef gösterilen dizi hakkında inceleme başlatıldığını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin şöyle duyurmuştu:

 “RTÜK olarak dijital platformları yakından takip ediyoruz. Çocuk ve gençleri olumsuz etkileyebilecek, değerlerimizi hiçe sayan içeriklere müsaade etmemekte kararlıyız. Bu bilinçle, Netflix platformunda yayımlanan ‘Jurassic World Kretase Kampı’ adlı yapım hakkında inceleme başlatılmıştır.”

RTÜK incelemeler sonucu “iki kız karakterin yakınlaşmasını” gerekçe göstererek dizinin “Yayın hizmetleri toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” ilkesine aykırı buldu ve idari yaptırım uyguladı.

Dizi Türkiye’de artık 18+ yaş sınırı ile gösteriliyor.

TIKLAYIN - RTÜK bir alo diyor, dijital platformlar LGBTİ+’ları sansürlemek için hazırola geçiyor!

Uzun yıllardır LGBTİ+’ları sansürleme merkezi olarak çalışan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dijital yayıncılık üzerinde kazandığı yeni yetkileriyle sansüre yeni boyutlar ekliyor.

RTÜK’ün sansür kararları belgelenip raporlanırken, kapalı kapılar ardında tehdit ve gözdağıyla hayata geçirdiği sansür ise basına yansımadıkça görünmez kalıyor. Kaos GL’nin 2021 İnsan Hakları Raporu “Her Şeye Rağmen”de bu durum şöyle anlatılıyor:

“Radyo Televizyon Üst Kurulu; önceki yıllarda olduğu gibi LGBTİ+ görünürlüğünün söz konusu olduğu yayınlarla ilgili yaptırımlarını sürdürdü; yaptırım uygulanmayan durumlarda ise başkanı aracılığıyla yayıncı kuruluşlara LGBTİ+ karakterlere yer vermemeleri için gözdağı verildi.”

Jurassic World’de lezbiyen sansürü

2018 yılında Jurassic Park serisinin devam filmi “Jurassic World: Yıkılmış Krallık”taki paleo-veterineri canlandıran Daniella Penida, karakterinin cinsel yöneliminden bahsettiği bölümün filmden çıkarıldığını açıklamıştı. Kesilen bölümdeki replik şöyleydi: “Sahnede Chris'e bakıyorum ve şöyle söylüyorum: Ben erkeklerle birlikte olmam, ama eğer bir erkekle birlikte olsaydım o kişi sen olurdun”. Senarist Colin Trevorrow ve yönetmen JA Bayona tarafından konulan diyalogun çıkarılması hakkında Penida, “Sahnenin ‘hikâyeyle alakalı olmadığı’ gerekçesiyle çıkarıldığı söyleniyor” demişti.


Etiketler: medya
İstihdam