10/09/2021 | Yazar: Defne Güzel

“Belediyeler ve LGBTİ+ Hakları: Viyana Belediyesi” etkinliğinde Wolfgang Wilhelm konuştu. “Yasa, kolluk kuvvetleri hiçbir şekilde ayrımcılık yapamaz diyor ve ayrımcılık gibi gözüken bir eyleme de imza atamazlar diyor.”

Kaçıranlar için: Viyana Belediyesi'nde LGBTİ+ hakları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi kapsamında yerel yönetimler alanında gerçekleştirdiği etkinlik serisinin sonuncusu Viyana Belediyesi’nden Wolfgang Wilhelm’in sunumuyla gerçekleşti.

28 Haziran günü çevrimiçi olarak gerçekleşen ve YouTube yayını yapılmayan etkinliğin özetini kaçıranlar için derledik.

Wilhelm, etkinlik boyunca; “Gökkuşağı şehirler olmak için neler yapılabilir” sorusuna cevap aradı ve Viyana Belediyesi Ayrımcılık Karşıtı Bürosu’nun neler yaptığını anlatarak iyi örnekleri aktardı. Wilhelm’in aktarımlarından öne çıkanlar şu şekildeydi:

Avusturya’da LGBTİ+ hakları

“Avusturya’da 1971 senesine kadar eşcinsellik yasaktı ve 2002 senesine kadar eşcinseller için belirlenmiş bir cinsel birleşme yaşı vardı. Şu ana baktığımızda trans gençler için tedavi standartlarımız var. Aynı zamanda 2004 tarihli iş yerinde ayrımcılık karşıtlığına dair bir yasamız var. Yine 2004 seneli idari teşkilatlarda ayrımcılık karşıtlığına dair bir yasamız var. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin çalışma biçimlerinde de ayrımcılık yapılmamasına dair bir yasa var. Kolluk kuvvetleri için çok katı bir kural bu. Yasa kolluk kuvvetleri hiçbir şekilde ayrımcılık yapamaz diyor ve ayrımcılık gibi gözüken bir eyleme de imza atamazlar diyor.”

“Bütün aileler için eşit haklar var. Avusturya LGBTİ+ aile haklarının ortaya konduğu ilk yer. 2019 senesinde eşcinsel evlilik yürürlüğe girse de 2010 senesinden beri ilişkiler kayıt edilebiliyordu. Şu anda hem ilişkinizi kaydettirebilip hem medeni birliktelik yapabiliyorsunuz.”

“İnterseksler için de bir yasal mevzuat yürürlüğe girdi. Açık, çeşitli, inter ya da belirtmek istemiyorum gibi dört kategoriden birini seçebiliyorlar. Altı kategori var artık cinsiyetler için yasal sistemimizde.”

Peki, Viyana Belediyesi'nde durum ne?

“Ayrımcılık Karşıtı Bürosu 1998 yılında kuruldu. Avusturya’da böylesi bir büroya sahip başka bir eyalet söz konusu değil. Eşit muamele ile ilgili bir takım tebligatlarımı oldu. Gençlerin korunması kanununda ayrımcılığa karşı bir fıkra eklendi. Viyana Eyaleti’nde ayrımcılığa karşı yasal düzenleme 2004 senesinde yürürlüğe girdi.”

“Büromuzun amacı Viyana’nın eyalet kanunlarındaki her türlü ayrımcılığın ortadan kalkması için çalışma yürütüyoruz. Ayrımcılığa maruz bırakılanlara danışmanlıklar veriyoruz. Eğitim çalışmalarımız oluyor. Belediye ve LGBTİ+ camiası arasında bir köprü vazifesi görüyoruz ve medyayla çalışıyoruz.”

“Ücretsiz ve anonim bir biçimde danışmanlık sağlıyoruz. Oluşumlara destek veriyoruz. Viyana Onur Yürüyüşü için desteğimiz bulunuyor. Pride Köyü'nü hayata geçiriyoruz. Belediyenin iştirakleri ve oluşumlar burada kendilerini sunuyorlar.”

Wilhel’in sunumlarının ardından soru cevap bölümüne geçildi ve etkinlik sonlandı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1




Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı
İstihdam