10/06/2025 | Yazar: Kaos GL
11 Haziran Çarşamba günü yapılacak etkinlik, yerel kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin uluslararası mekanizmalara erişimini ve savunuculuk kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Kadın Koalisyonu, Kadının İnsan Hakları Derneği ve Mor Çatı, sosyal medya hesaplarından “Kadın ve LGBTİ+ Örgütleri için Evrensel Periyodik İnceleme Webinarı” etkinliğini duyurdu. 11 Haziran Çarşamba günü saat 19.00-21.00 arasında yapılacak webinar, özellikle yerel kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin uluslararası mekanizmalara erişimini ve savunuculuk kapasitesini artırmayı hedefliyor.
Etkinlikte Evrensel Periyodik İnceleme süreci nedir, nasıl işler, kadın ve LGBTİ+ örgütleri bu süreçlere nasıl katkı sunabilir ve savunuculuğunu uluslararası düzeyde nasıl sürdürebilir soruları tartışılacak.
Webinarda ayrıca Kadın Koalisyonu Uluslararası Çalışma Grubu’nun son EPİ sürecinde hazırladığı rapor ve 7 Mayıs'ta Cenevre'de Birleşmiş Milletlerde gerçekleşen EPİ Türkiye oturumunda Türkiye'nin kadın hakları ve toplumsal cinsiyet karnesine ilişkin çıkan tavsiyeler de aktarılacak.
Türkiye’nin BM 4. Evrensel Periyodik İncelemesi’nde 20 ülkeden çağrı: “LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine son verin”
Kadın Koalisyonu Uluslararası Çalışma Grubu, Kadının İnsan Hakları Derneği ve Mor Çatı, inceleme sürecinde Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin özel rapor sundu ve oturumları Cenevre’de takip etti.
Kadının İnsan Hakları Derneği, Mor Çatı ve Kadın Koalisyonu; sosyal medya hesaplarından geçtiğimiz günlerde yaptığı paylaşımla Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin karnesini paylaştı. Derneklerin, paylaşımına göre; 41 ülke, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cezalandırılması ve mağdurların korunmasına ilişkin önlemler alınmasını isterken; 10 ülke Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalamaya çağırdı. 3 ülke sığınakların kapasitesinin artırılması ve erişilebilirliğinin sağlanması gerektiğini belirtirken, 6 ülke kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal hayata katılımını artıracak politikalar geliştirilmesini önerdi.
12 ülke kadın hakları savunucularının korunmasına özel vurgu yaparken, 21 ülke kadınların ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin güvence altına alınmasını istedi. Öte yandan, 20 ülke kız çocuklarının korunması ve eğitime erişimi gibi başlıklarda tavsiyelerde bulunurken, yine 20 ülke cinsel yönelim ve/veya cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıkla mücadele edilmesi ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminin son bulması çağrısı yaptı.
Etiketler: kadın, yaşam, etkinlik duyuru