25/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Yüzlerce kadın ‘erkek, devlet, IŞİD şiddetine karşı’ Taksim Tünel’den Galatasaray’a yürüdü, ‘Fıtratımız direniştir’ dedi, kadın ve nefret cinayetlerini protesto etti.

Yüzlerce kadın “erkek, devlet, IŞİD şiddetine karşı” Taksim Tünel’den Galatasaray’a yürüdü, “Fıtratımız direniştir” dedi, kadın ve nefret cinayetlerini protesto etti.
 
Mirabel kardeşlerin 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde günlerce tecavüz edilerek öldürülmesinin ardından “Kadına Yönelik Erkek Şiddetiyle Mücadele Günü” ilan edilen 25 Kasım’da Türkiye’nin birçok yerinde kadınlar sokağa çıktı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir” ifadelerinin damgasını vurduğu eylemlerin İstanbul’daki adresi İstiklal Caddesi idi. Yağmura rağmen 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla Tünel’de toplanan yüzlerce kadın “Erkek, devlet, IŞİD şiddetine karşı isyandayız!” pankartı açarak Galatasaray Meydanı’na yürüdü.
 
Yüzlerce kadın şiddete karşı sokakta!
 
Kadınların Kobanê direnişinde yaşamlarını yitiren Arin Mirxan ve Kader Ortakaya ile erkekler tarafından öldürülen kadınların resimlerini taşıdığı eylemde; tencere-tava çalındı. “Kadın kadındır, çiçek babandır”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Jin jiyan azadî”, “Rojava’da direnen kadınlara bin selam”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla Galatasaray’a yürüyen kadınları meydanda polis barikatı karşıladı.
 
Şiddete karşı eyleme polis barikatı!
 
Polis barikatının önünde basın açıklaması yapan kadınlar; kadın ve nefret cinayetlerine tepki göstermenin yanı sıra Rojava’daki kadın devrimini selamladı. Kürtçe ve Türkçe okunan basın metninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cinsiyetçi ifadeleri kınandı.
 
Kobanê direnişinin de vurgulandığı açıklamada, “YPJ kadın direnişçilerinin mücadelesindeki cesaret, tüm kadın mücadelesinin yükselişidir” denildi.
 
Transfobik saldırılara tepki
 
Açıklamada kadın cinayeti davalarında yaşanan adaletsizlikler ve erkek egemen yargı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşegül İslam’ın tutumu eleştirildi. Kadınlar şiddetin ideolojik ve sistematik olduğunu belirterek, artan nefret suçlarına ve trans kadınların hedef gösterilmesine tepki gösterdi.
 
Basın açıklamasının ardından kadınlar polis barikatı önünde halay çekip, horon teperek eylemi sonlandırdı. 

Etiketler: kadın
İstihdam